Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

68 ευρώ η μεγαβατώρα στο ρεύμα η Γερμανία, 198 η Ελλάδα!

Μπορεί η ενεργειακή κρίση να είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά φαίνεται ό,τι κάποιοι την πληρώνουν πολύ ακριβά, κάποιοι όχι και τόσο με τις τιμές χονδρική στο ρεύμα να παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση.

Η ενεργειακή κρίση δεν είναι ίδια για όλους:

Στα 68,64 ευρώ/MWh η χονδρική τιμή ρεύματος στη Γερμανία
Στα χαμηλά Σκανδιναβία και χώρες της Βαλτικής
Στα ύψη η λιανική τιμή στην Ελλάδα
Ελληνικά νοικοκυριά & επιχειρήσεις οι μεγάλοι χαμένοι
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα της ενεργειακής μα και της μόνιμης οικονομικής κρίσης εδώ και πάρα πολλά χρόνια, συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, με την τιμή να διαμορφώνεται σήμερα στα 198,57 ευρώ/MWh, με δεύτερη την Ελβετία (190,13 ευρώ/MWh), τρίτη την Ιταλία (182,68 ευρώ/MWh), ενώ ακολουθούν Σερβία (182,23 ευρώ/MWh), Ουγγαρία και Ρουμανία (179,99 ευρώ/MWh) και Βουλγαρία (178,2 ευρώ/MWh).

Στα 68,64 ευρώ η μεγαβατώρα στη Γερμανία!
Υπάρχουν όμως και χώρες, όπως η Γερμανία, η οποία βλέπει την χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος να διαμορφώνεται σήμερα στα 68,64 ευρώ/MWh, κάτι βέβαια που κάνει τα γερμανικά νοικοκυριά να πάρουν μία μεγάλη ανάσα σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, χώρες της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής, όπως η Φινλανδία (60,73 ευρώ/MWh), η Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία (63,01 ευρώ/MWh) ανήκουν και αυτές στους κερδισμένους, ενώ ακολουθεί το Λουξεμβούργο (68,64 ευρώ/MWh, όπως και η Γερμανία), αλλά και η Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στην επικαιρότητα με 72,19 ευρώ/MWh.

«Φωτιά» και η τιμή της λιανικής στην Ελλάδα!
Η λιανική τιμή, δηλαδή αυτή που αφορά στην τσέπη των καταναλωτών στην Ελλάδα, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 291,13 ευρώ τον Φεβρουάριο από 300 ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο.

Αυτό, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, συμβαίνει γιατί στη χονδρεμπορική τιμή των 198,57 ευρώ προστίθενται επιπλέον κόστη και την ανεβάζουν προς τα 300 ευρώ.

Για παράδειγμα, τον περασμένο μήνα, η αγορά εξισορρόπησης επιβαρύνθηκε με 17,8 ευρώ όταν η χονδρεμπορική τιμή ήταν στα 233,39 ευρώ αυξάνοντας την τιμή στα 252,3 ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

Από τα 252,3 έως την τελική λιανική τιμή του Ιανουαρίου του 2022 (300 ευρώ) αθροίζονται κόστη όπως απωλειών ενέργειας κλπ.

Εύκολα γίνεται αντιληπτό ό,τι αυτή η κατάσταση δεν αφήνει ούτε τα νοικοκυριά της χώρας χαρούμενα, μα ούτε και τις επιχειρήσεις, καθώς αυτό δημιουργεί πρόβλημα στο κόστος παραγωγής, άρα και στις τιμές των προϊόντων που εξάγονται, άρα στη συνολική ανταγωνιστικότητα, καθώς άλλες χώρες αποκτούν μεγάλο προβάδισμα από τέτοιες αποκλίσεις στην τιμή του ρεύματος.

Πηγή: 4green.gr

Διαβάστε επίσης

Ρεύμα: Λογαριασμοί – φωτιά χωρίς τις εκπτώσεις

Αυτές είναι οι νέες επιδοτήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Φεβρουάριο



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ