Η κατάθλιψη αποτελεί σοβαρή ψυχική νόσο, η οποία, λόγω άγνοιας και έλλειψης ενημέρωσης, παραμένει για πολλούς σε ένα θολό πλαίσιο, είτε αυτό αφορά τη σοβαρότητα είτε την φύση των συμπτωμάτων της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία αντιμετώπισής της, καθώς το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση μιας ψυχικής νόσου είναι η επίγνωση και η αποδοχή της.
Παρακάτω παρατίθενται τα 7 μεγαλύτερα ψέματα που για πολλούς θεωρούνται αλήθειες γύρω από την κατάθλιψη.
1. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης αφορούν αποκλειστικά τη διάθεση: Η μεγαλύτερη παρανόηση, όσον αφορά την κατάθλιψη είναι ότι αφορά και εκδηλώνεται αποκλειστικά στην ψυχική διάθεση του ατόμου. Αντιθέτως, τα συμπτώματα της κατάθλιψης δεν εκφράζονται μονάχα ψυχολογικά, αλλά και σωματικά, με διάφορες μορφές, όπως είναι η δυσπεψία, το βάρος στο στήθος, η κούραση, τα αναπνευστικά προβλημάτα και η δυσκολία στον ύπνο. Η κατάθλιψη, λοιπόν, εκδηλώνεται σε όλο το σώμα και με πολλούς τρόπους και όχι μονάχα ως απλή κακοδιαθεσία.
2. Η κατάθλιψη είναι απλά μια έντονη στενοχώρια: Τα συμπτώματα της κατάθλιψης δεν γιατρεύονται με τον καιρό και δεν αρκεί ο χρόνος για να θεραπευτούν οι πληγές που προκαλεί η κατάσταση. Η κατάθλιψη δεν είναι απλά μια στενοχώρια που αρκεί λίγος ύπνος για να ξεχαστεί. Η αντιμετώπισή της έχει ανάγκη επαγγελματικής βοήθειας και επηρεάζει ψυχή και σώμα και όχι απλά τη διάθεση μιας ημέρας.
3. Η κατάθλιψη προκαλείται από συγκεκριμένα γεγονότα: Ο λόγος που κάποιος πέφτει θύμα της κατάθλιψης δεν είναι πάντα κάποιο συγκεκριμένο συμβάν ή περιστατικό. Μπορεί ένας θάνατος ή ένα αντίστοιχης βαρύτητας συμβάν να είναι το έναυσμα της κατάθλιψης, αλλά σπάνια θα είναι η κύρια αιτία. Ένα από τα αρνητικά δε, της κατάθλιψης είναι πως μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά στη ζωή ενός και εύκολα να εξελιχθεί χωρίς την απαραίτητη θεραπεία, καθώς φαινομενικά, αλλά μόνο φαινομενικά, η ζωή του ατόμου μοιάζει να κυλάει φυσιολογικά.
4. Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη, χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή ισοβίως: Καμία φαρμακευτική αγωγή δεν είναι απόλυτη και δεδομένη για την αντιμετώπισης της κατάθλιψης. Κάποιοι ωφελούνται επαρκώς από την ψυχοθεραπεία και καθόλου από τη λήψη αντικαταθλιπτικών και κάποιοι άλλοι βοηθούνται από το συνδυασμό ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Ακόμα και αν χρειαστεί το άτομο σε κάποια στιγμή της ζωής του, να πάρει αντικαταθλιπτικά, αυτό δεν μεταφράζεται σε ισόβια λήψη τους, ενώ η πορεία της υγείας ενός ατόμου εξαρτάται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από το ίδιο το άτομο και δευτερευόντως από τα φάρμακα.
5. Η κατάθλιψη πλήττει τις γυναίκες και τους περιθωριακούς: Η κατάθλιψη επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, κοινωνικών και οικονομικών τάξεων, άντρες και γυναίκες και δεν είναι καθόλου σπάνια σε άτομα υψηλών κοινωνικών στρωμάτων που φαινομενικά διάγουν επιτυχημένες ζωές. Γι’ αυτό το λόγο, δεν πρέπει να υποτιμώνται τα συμπτώματά της, ακόμα και αν εμφανίζεται σε ένα άτομο που μοιάζει να μην έχει κανένα λόγο να πάθει κατάθλιψη.
6. Η κατάθλιψη σημαίνει αδυναμία: Όπως δεν είναι θέμα αδυναμίας άλλες παθήσεις και νόσοι, όπως είναι τα προβλήματα καρδιάς ή το οτιδήποτε άλλο, το ίδιο ισχύει και με την κατάθλιψη. Κανένας δεν επιλέγει να πάθει κατάθλιψη και δεν έχει καμία σχέση με την αδυναμία που δείχνει ένα άτομο στη ζωή του.Όπως κάθε νόσος, σωματική ή ψυχική, η κατάθλιψη έχει ανάγκη θεραπείας και σοβαρής αντιμετώπισης, ενώ η υποτίμηση της μπορεί να έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες.
7. Όταν μιλάμε για την κατάθλιψη, τότε γίνεται χειρότερη: Είναι πολύ σημαντική για την απενοχοποίηση της ασθένειας, η αρχική απενοχοποίηση της ίδιας της λέξης και η χωρίς αναστολές κουβέντα πάνω στην κατάθλιψη. Είναι βασικό για τη θεραπεία ενός, να μην νιώθει ντροπή για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και η ανοιχτή κουβέντα πάνω στο θέμα πάντα βοηθάει στην απελευθέρωση του από το άγχος του να κρύψει ό,τι του συμβαίνει.