Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

7 Οκτωβρίου 1944-7 Οκτωβρίου 2020: Δύο ημέρες σε 76 χρόνια που τσάκισαν τον Ναζισμό.

Η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για την καταδίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής ήρθε ακριβώς την ημέρα που η ιστορική μνήμη μιλά για την περίφημη ελληνική εξέγερση του Άουσβιτς στις 7 Οκτωβρίου του 1944, το μοναδικό γεγονός αντίστασης σε όλα τα ναζιστικά γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Του Νίκου Βασιλειάδη

Η εξέγερση του Άουσβιτς που σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από Έλληνες μέλη των ομάδων εργασίας μέσα στο κολαστήριο του Άουσβιτς και συντονίστηκε από τον Έλληνα Εβραίο από την Κέρκυρα, Ιωσήφ Φαρούχ. Ο Φαρούχ, λοχαγό του ελληνικού πυροβολικού στον ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Με την βοήθεια των Ελληνίδων γυναικών που εργάζονταν καταναγκαστικά στο διπλανό εργοστάσιο Union οι Έλληνες κρατούμενοι τραγουδώντας τραγούδια του Βαμβακάρη με παραλλαγμένους στίχους κατάφεραν να συννενοηθούν και να προμηθευτούν αρκετές ποσότητες δυναμίτη. Το Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 1944, κατά τη διάρκεια διαλογής για την εξόντωση 200 ανδρών, Ελλήνων και Μαγυάρων (Ούγγρων) στην καταγωγή από τους άνδρες των SS, ο Ιωσήφ Φαρούχ, έδωσε το σύνθημα της εξέγερσης: «Θα γίνει, ναι ή όχι ρε το ντου που λέγαμε;» Τότε οι Έλληνες όρμησαν στους Γερμανούς φρουρούς, τους αφόπλισαν και με τα όπλα που πήραν, οχυρώθηκαν αστραπιαία στο «Κρεματόριο νούμερο 3».

Η εξέγερση του Άουσβιτς είχε αρχίσει και οι Έλληνες στο Κρεματόριο 3 ανέμεναν τις αντιδράσεις των συντρόφων τους. Δυστυχώς οι άνδρες των άλλων κρεματορίων πάγωσαν, δεν αντέδρασαν και καθώς χάθηκε ο αιφνιδιασμός οι Γερμανοί φρουροί επενέβησαν. Οι Έλληνες εξεγερμένοι τελικά μετά από μάχη με τους Γερμανούς βασανιστές τους
κατάφεραν να ανατινάξουν το «Κρεματόριο νούμερο 4» και προσπάθησαν να διαφύγουν στο δάσος. Μετά την έκρηξη, οι περισσότεροι έπεσαν από τα πυρά των Γερμανών.

Οι υπόλοιποι που κατά τη δραπέτευσή τους συνελήφθησαν, εκτελέστηκαν επί τόπου. Ο απολογισμός ήταν βαρύς: 250 πεσόντες στη μάχη του Άουσβιτς, 200 εκτελεσθέντες, 3 νεκροί υπαξιωματικοί και 14 τραυματίες των SS. Από τους Έλληνες, μόνο 26 άτομα παρέμειναν ζωντανοί. Την επόμενη ημέρα, οι Γερμανοί έβαλαν τους 198 επιζώντες του στρατοπέδου να κάψουν στα κρεματόρια τους 450 νεκρούς συντρόφους τους.

Τον Ιανουάριο του 2020, σε επίσκεψή του στο Άουσβιτς, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους άγνωστους αυτούς ήρωες της εξέγερσης του Άουσβιτς που αντιστάθηκαν στον ναζισμό: «Κάποιοι από τους Έλληνες Εβραίους οι οποίοι βρέθηκαν εδώ και εξεγέρθηκαν την 7η Οκτωβρίου του 1944, στη μεγάλη εξέγερση η οποία έλαβε χώρα στο Κρεματόριο 4, πέθαναν τραγουδώντας τα λόγια του Εθνικού Ύμνου. Κάποιοι ακόμα, στις προσωπικές τους μαρτυρίες οι οποίες διασώθηκαν, έγραψαν ότι πεθαίνουν ευχαριστημένοι διότι γνωρίζουν ότι η πατρίδα τους είναι ήδη ελεύθερη».

Οι Έλληνες εξεγερμένοι του ναζιστικού κολαστηρίου, θα μας θυμίζουν πάντα τον αγώνα ενάντια στον φασισμό και τους εκφραστές του, έναν αγώνα που δεν πρέπει να σταματήσει μέχρι και το τελευταίο απομεινάρι του ναζισμού θαφτεί για πάντα στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πρώτο θέμα σε σχολιασμό στο Twitter

Συγκινητική στιγμή με τη Μάγδα Φύσσα στο δικαστήριο

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ