Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

8 χρόνια μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία – Όταν ο Μάικ Πομπέο (τ. ΥΠΕΞ των ΗΠΑ) ήταν έτοιμος να σπάσει την πόρτα στο γραφείο του Ερντογάν

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) αμφισβητεί την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν το 2016.

Δύο εσωτερικές πηγές από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση το αφήγημα της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, η οποία πολλοί πιστεύουν ότι ήταν μια ψεύτικη επιχείρηση που αποσκοπούσε να εδραιώσει την εξουσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο βιβλίο του με τίτλο «Never Give an Inch», που κυκλοφόρησε πέρυσι, ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος υπηρέτησε ως διευθυντής της CIA και υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Τραμπ, περιέγραψε τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου 2016 ως «υποτιθέμενο «πραξικόπημα» εκφράζοντας ξεκάθαρα τις αμφιβολίες του για την ακρίβεια της αφήγησης της κυβέρνησης Ερντογάν.

«Η Τουρκία έχει κάθε κίνητρο να ευθυγραμμιστεί σταθερά με τη Δύση καθώς και έναν πληθυσμό που αποδέχεται καλωσορίζει και ωφελείται από αυτήν. Ωστόσο, χάρη σε ένα υποτιθέμενο «πραξικόπημα» το 2016, ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε μετατραπεί σε έναν αυταρχικό ισλαμιστή ηγέτη. Πέρασα αμέτρητες ώρες μαζί του και τον σύμβουλό του για την εθνική ασφάλεια, Ιμπραήμ Καλίν, και τον αρχηγό πληροφοριών, Χακάν Φιντάν», έγραψε ο Πομπέο στο βιβλίο του.

Όταν επισκέφθηκε την Τουρκία για πρώτη φορά ως διευθυντής της CIA το 2017, είπε ότι τον υπέβαλαν στο μαρτύριο να παρακολουθήσει ένα τρίωρο βίντεο των γεγονότων πραξικοπήματος, προφανώς προετοιμασμένο από την κυβέρνηση Ερντογάν ως προπαγανδιστικό κομμάτι για να πείσει τους ξένους επισκέπτες για την αφήγησή της σχετικά με τα γεγονότα του Ιουλίου. 15.

Έκανε άλλη μια επίσκεψη στην Τουρκία το 2018 ως υπουργός Εξωτερικών και στη συνέχεια ξανά το 2019, συνοδεύοντας τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για να πείσει τον Πρόεδρο Ερντογάν να σταματήσει τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Ερντογάν ζήτησε λίγα λεπτά μόνος του με τον Πενς, αλλά η συνάντησή τους διήρκεσε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.
«Όταν φτάσαμε στο παλάτι του Ερντογάν, ζήτησε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αντιπρόεδρο για «λίγα λεπτά». Μετά από περίπου μισή ώρα, είπα στους οικοδεσπότες μας ότι έπρεπε να δω τον αντιπρόεδρο. Πέρασαν περίπου είκοσι λεπτά χωρίς να γίνει τίποτε και τώρα ήμουν αποφασισμένος. Χωρίς άδεια, διέσχισα τον διάδρομο και προσπάθησα να ανοίξω την πόρτα του δωματίου που συναντιούνταν ο Ερντογάν και ο αντιπρόεδρος. Ήταν κλειδωμένη. Στη συνέχεια είπα στον ομόλογό μου ότι θα έσπαγα την πόρτα- Ανησυχούσα ότι ο Αντιπρόεδρος Πενς υποβαλλόταν στο ίδιο τρίωρο βίντεο του πραξικοπήματος του 2016 που αναγκάστηκα να παρακολουθήσω στην πρώτη μου επίσκεψη στην Τουρκία ως Διευθυντής της CIA το 2017. Το βίντεο ήταν τόσο μεγάλο και αντιπαθητικό που το θεώρησα θέμα ψυχικής υγείας!».

Μια άλλη πρόκληση για την αφήγηση της τουρκικής κυβέρνησης προήλθε από έναν αξιωματικό επιχειρήσεων της CIA που βρισκόταν στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των γεγονότων της 15ης Ιουλίου. Σε συνέντευξη, που πραγματοποιήθηκε ανώνυμα και δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2024 στον ιστότοπο Homeland Security Today. Η συνέντευξη διεξήχθη από τον Mahmut Cengiz, αναπληρωτή καθηγητή στο Κέντρο Τρομοκρατίας, Διακρατικού Εγκλήματος και Διαφθοράς (TraCCC) και τη Σχολή Πολιτικής και Διακυβέρνησης Schar στο Πανεπιστήμιο George Mason.

«Ο τουρκικός στρατός είναι καλά εκπαιδευμένος, έμπειρος στα πραξικοπήματα και διαθέτει προηγμένα όπλα. Δεν θα είχε κλείσει μόνο έναν δρόμο της γέφυρας του Βοσπόρου και θα είχε κάνει πραξικόπημα», είπε ο αξιωματικός της CIA, αναφερόμενος στο κλείσιμο της μίας πλευράς της γέφυρας τη νύχτα της 15ης Ιουλίου. Οι μαρτυρίες στο δικαστήριο αποκάλυψαν ότι στρατιώτες έλαβαν εντολή να κλείσουν τη μία πλευρά της γέφυρας ως απάντηση σε μια αναφερόμενη τρομοκρατική επίθεση.

Τον Απρίλιο του 2021 απόρρητες εκθέσεις πληροφοριών που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και οι οποίες είχαν κατατεθεί από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT και κοινοποιήθηκαν στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) τις εβδομάδες και τις ημέρες πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος υπογράμμιζαν συχνά τους κινδύνους επικείμενων τρομοκρατικών επιθέσεων σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα στα τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου 2016. Αυτό το πλαίσιο εξηγεί γιατί πολλοί στρατιώτες που κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου πίστευαν ότι απαντούσαν σε τρομοκρατικές απειλές παρά να συμμετέχουν σε απόπειρα πραξικοπήματος.

Τα μηνύματα πληροφοριών που δημοσιεύτηκαν πριν από τις 15 Ιουλίου απεικονίζουν έντονα το επιχειρησιακό περιβάλλον του τουρκικού στρατού. Αυτές οι ειδοποιήσεις, που στάλθηκαν σε κάθε στρατιωτική μονάδα σε όλη τη χώρα, έδειχναν αυξημένη προειδοποίηση ότι μια τρομοκρατική επίθεση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Το άγχος για πιθανές επιθέσεις επιδεινώθηκε και από μια σειρά θανατηφόρων τρομοκρατικών επεισοδίων στην καρδιά της τουρκικής πρωτεύουσας το 2015 και στις αρχές του 2016, συμπεριλαμβανομένου ενός σε στρατιωτικές μονάδες στην Άγκυρα, γεγονότα τα οποία αναστάτωσαν βαθιά το κατεστημένο ασφαλείας.

«Η αρχική εκτίμηση ότι μπορεί να ήταν τρομοκρατική επίθεση ή απάντηση σε τρομοκρατική επίθεση, η οποία μπορεί να περιλάμβανε μέλη του τουρκικού στρατού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξαν πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα, που πραγματοποιήθηκαν από το ISIS [Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία] και άλλες από το PKK [Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν]», είπε ο αξιωματικός της CIA, ο οποίος βρισκόταν τότε στην Τουρκία.

Ο αξιωματικός της CIA βρήκε επίσης περίεργο την άμεση απομάκρυνση από την τουρκική κυβέρνηση περισσότερων από 10.000 φερόμενων μελών του κινήματος Γκιουλέν από διάφορα κυβερνητικά ιδρύματα μέσα σε μόλις 12 ώρες από το υποτιθέμενο πραξικόπημα. «… αυτοί [Τούρκοι αξιωματούχοι] πρέπει να εξηγήσουν πώς θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν μακρύ κατάλογο υπόπτων» σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είπε.

Αν και ο ίδιος ο τουρκικός στρατός είπε ότι η στρατιωτική κινητοποίηση στις 15 Ιουλίου ήταν πολύ περιορισμένη και αφορούσε λιγότερο από το 1 τοις εκατό των στρατευμάτων, η κυβέρνηση Ερντογάν έσπευσε να πραγματοποιήσει μαζικές εκκαθαρίσεις ανώτερων αξιωματικών. Συνολικά 23.971 άτομα, κυρίως στις τάξεις των αξιωματικών, εκκαθαρίστηκαν από τον τουρκικό στρατό χωρίς καμία στρατιωτική, διοικητική ή ποινική έρευνα.

Περιέργως η εκκαθάριση στόχευε κυρίως φιλοΝΑΤΟϊκούς αξιωματικούς ή άτομα που είχαν υπηρετήσει σε αποστολές του ΝΑΤΟ, στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ή σε βάσεις συνδεδεμένες με το ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στις δίκες του πραξικοπήματος αποκάλυψαν ότι το προφίλ όσων επρόκειτο να εκκαθαριστούν διενεργήθηκε αθόρυβα μεταξύ 2014 και 2016 από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT και το εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριοδοτών της.

Η εκκαθάριση είχε πραγματικό αντίκτυπο στους αξιωματικούς του επιτελείου που ήταν η ραχοκοκαλιά στις επιχειρησιακές και σχεδιαστικές δυνατότητες του στρατού. Από τους 1.886 αξιωματικούς του προσωπικού, οι 1.524 εκκαθαρίστηκαν, το οποίο αντιστοιχούσε στο 81 τοις εκατό του συνόλου των στελεχών. Συνολικά, 10.468 αξιωματικοί ή το ένα τρίτο του συνόλου των βαθμών αξιωματικών απομακρύνθηκαν από τον τουρκικό στρατό. Επιπλέον, τα δύο τρίτα όλων των στρατηγών και των ναυάρχων απομακρύνθηκαν συνοπτικά ή αναγκάστηκαν να αποσυρθούν.

Πολλοί από αυτούς, ανώτεροι αξιωματικοί, είτε ήταν σε διακοπές είτε δεν είχαν καμία σχέση με την κινητοποίηση της 15ης Ιουλίου, ωστόσο συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν επειδή το στρατιωτικό τους υπόβαθρο έδειχνε ότι είχαν υπηρετήσει σε βάσεις του ΝΑΤΟ στις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία ή τη Νορβηγία στο παρελθόν.

Τον Απρίλιο του 2017 ο Γερμανός ειδικός και συγγραφέας των υπηρεσιών πληροφοριών Erich Schmidt-Eenboom υποστήριξε ότι ο Ερντογάν, όχι το κίνημα Γκιουλέν, ήταν πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, επικαλούμενος αναφορές πληροφοριών από τη CIA και την BND (Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών). Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής στο γερμανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο Schmidt-Eenboom είπε: «Σύμφωνα με τις αναλύσεις της CIA, η λεγόμενη απόπειρα πραξικοπήματος οργανώθηκε από τον Ερντογάν. Η BND, η CIA και άλλες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν βλέπουν το παραμικρό στοιχείο που να εμπλέκει τον Γκιουλέν στην υποκίνηση της απόπειρας πραξικοπήματος».

Βασικό επίσης είναι πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι μια επιτροπή με το όνομα Συμβούλιο Ειρήνης για την Πατρίδα (Yurtta Sulh Konseyi), η οποία υποτίθεται ότι σχεδίαζε το πραξικόπημα, είχε όντως σχηματιστεί. Επιπλέον, τα μέλη αυτού του υποτιθέμενου συμβουλίου δεν ταυτοποιήθηκαν ποτέ.

Δεν υπήρχε στρατιωτικό σχέδιο για την εκτέλεση πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, σε αντίθεση με προηγούμενα επιτυχημένα πραξικοπήματα όπου ο λεπτομερής σχεδιασμός με πολλά απρόβλεπτα ήταν χαρακτηριστικός. Οι εισαγγελείς ξεχώρισαν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για να βομβαρδίσουν το κοινοβούλιο και άλλες τοποθεσίες, αλλά αργότερα αποκαλύφθηκε ότι αυτά τα αεροπλάνα δεν είχαν πετάξει στις 15 Ιουλίου. Παρά τα αιτήματα της υπεράσπισης κατά τη διάρκεια των δοκιμών πραξικοπήματος, η κυβέρνηση αρνήθηκε να μοιραστεί την πτήση των τζετ δεδομένα ή το καταγεγραμμένο βίντεο από την αεροπορική βάση.

Σε ένα άκρως ασυνήθιστο περιστατικό, πράκτορες του MIT επισκέφτηκαν και περιόδευσαν την αεροπορική βάση του Akıncı, μήνες πριν από τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου. Η αεροπορική αυτή βάση υποδείχθηκε αργότερα από την κυβέρνηση ότι ήταν το αρχηγείο των πραξικοπηματιών.

Η εκκαθάριση μετά το υποτιθέμενο πραξικόπημα δεν περιορίστηκε στον στρατό αλλά επεκτάθηκε στο δικαστικό σώμα, την αστυνομία, τις υπηρεσίες πληροφοριών, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και άλλα. Περισσότεροι από 4.000 δικαστές και εισαγγελείς, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων στελεχών από τα ανώτατα εφετεία και τα συνταγματικά δικαστήρια, απολύθηκαν αμέσως. Αυτό υπογραμμίζει την πρόθεση της κυβέρνησης Ερντογάν να επηρεάσει το αφήγημα στις δίκες για πραξικόπημα, να μετατρέψει την τουρκική δικαιοσύνη σε πολιτικό εργαλείο υπό τον έλεγχο του Ερντογάν και να καταστείλει κάθε διαφωνία στην αντιπολίτευση.

Σχεδόν 200 μέσα ενημέρωσης έκλεισαν, εκατοντάδες δημοσιογράφοι συνελήφθησαν ή αναγκάστηκαν να εξοριστούν, χιλιάδες ΜΚΟ έκλεισαν και ο πλούτος και τα περιουσιακά στοιχεία πολλών επιχειρήσεων, συνολικού ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατασχέθηκαν και αναδιανεμήθηκαν στους συνεργάτες και τους υποστηρικτές του Ερντογάν.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Yılmaz Tunç στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu στις 12 Ιουλίου 2024, συνολικά 705.172 άτομα έχουν αντιμετωπίσει νομικές ενέργειες, κυρίως μέσω κράτησης και σύλληψης, από τον Ιούλιο του 2016. Μεταξύ αυτών, 125.456 καταδικάστηκαν με ψευδείς κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία ή/και την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο αξιωματικός της CIA σημείωσε ότι η απόδοση του πραξικοπήματος από την κυβέρνηση Ερντογάν στο κίνημα Γκιουλέν εξυπηρετούσε πολλαπλούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της απαξίωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει αποστασιοποιηθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν και αντιτάχθηκε στη χρήση του Ισλάμ για πολιτικούς σκοπούς.

Ως αποτέλεσμα του υποτιθέμενου αυτού πραξικοπήματος ο Ερντογάν εδραίωσε περαιτέρω την εξουσία του, μετατρέποντας την τουρκική κοινοβουλευτική δημοκρατία σε μια προεδρική εξουσία αυτοκρατορικού τύπου χωρίς ελέγχους και ισορροπίες. Άσκησε σημαντικό έλεγχο στους νομοθετικούς και δικαστικούς κλάδους, διορίζοντας ισλαμιστές και εθνικιστές/νεοεθνικιστές συμμάχους σε βασικές κυβερνητικές θέσεις.

Σύμφωνα με τα λόγια του αξιωματικού επιχειρήσεων της CIA, ο οποίος προφανώς έχει βαθιά κατανόηση της Τουρκίας, ο Ερντογάν επωφελήθηκε προσωπικά από τα γεγονότα του πραξικοπήματος, αλλά προκάλεσε σοβαρή ζημιά στην Τουρκία στο σύνολό της.

«Ο αντίκτυπος της υποτιθέμενης απόπειρας πραξικοπήματος κατέστρεψε τις πιθανότητες της Τουρκίας για ουσιαστική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και παγίωσε όλες τις αρνητικές εντυπώσεις ή υποθέσεις για τον Ερντογάν και το καθεστώς του. Μπορεί να ωφελήθηκε βραχυπρόθεσμα, αλλά έβλαψε την Τουρκία μακροπρόθεσμα. Ο τουρκικός λαός είναι λιγότερο ελεύθερος, πιο φοβισμένος και το μέλλον του φαίνεται πιο αβέβαιο.

Διαβάστε επίσης 

Φήμες για απόπειρα πραξικοπήματος κατά του κυβερνητικού συνασπισμού που στηρίζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν συνεχίζει τις συλλήψεις υπόπτων για εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ