Υπάρχουν αρκετές παρανοήσεις και μύθοι σχετικά με τα δίδυμα. Σίγουρα και εσείς, είτε ως γονείς διδύμων είτε όχι, θα έχετε ακούσει πολλά. Κάποια ισχύουν και κάποια όχι, ίσως μερικά να είναι πραγματικότητα για κάποιους γονείς, για άλλους όχι. Ας ρίξουμε μια ματιά στους πιο διαδεδομένους μύθους, ή αλήθειες, ώστε να διαπιστώσουμε κατά πόσο αληθεύουν.
1. Το να μεγαλώνεις δίδυμα είναι δυο φορές πιο δύσκολο!
Όχι απαραίτητα… Όπως και η αγάπη, η γονική προσπάθεια δεν μπορεί να μετρηθεί ποσοτικά. Όλοι οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με δυσκολίες καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Στην πραγματικότητα, σε κάποιες περιπτώσεις το να μεγαλώνεις δίδυμα είναι πιο εύκολο από το να μεγαλώνεις δύο ή τρία παιδιά διαφορετικών ηλικιών. Για τα δίδυμα είναι φυσικό να κάνουν παρέα και να παίζουν μεταξύ τους και αυτό είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για τους γονείς, μιας και έτσι δεν χρειάζεται να παίρνουν εκείνοι το ρόλο του φίλου για τα παιδιά τους.
2. Το ένα είναι «καλό» και το άλλο είναι «κακό»
Δυστυχώς ακούμε ακόμη και σήμερα τέτοιες εκφράσεις… Όμως κανένα παιδί δεν είναι «καλό» ή μόνο «κακό». Σίγουρα, υπάρχουν φορές που ένα από τα δίδυμα θα προσπαθήσει να προσελκύσει την προσοχή του γονιού με το να είναι ένα «αγγελούδι», όταν το άλλο συμπεριφέρεται άσχημα. Αλλά, είναι εύκολο και εξίσου πιθανό να αλλάξουν ρόλους! Σίγουρα πάντως τέτοιου είδους ταμπέλες δεν αρμόζουν σε κανένα παιδί!
3. Η καισαρική τομή είναι ο μόνος τρόπος τοκετού διδύμων
Ενώ υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με τον τοκετό διδύμων που κάνουν την καισαρική μια ασφαλέστερη επιλογή, δεν έχουν γεννηθεί όλα τα δίδυμα με αυτόν τον τρόπο. Κάποιοι μαιευτήρες κάνουν λιγότερες καισαρικές στους τοκετούς διδύμων παρά στις γεννήσεις ενός και μόνο μωρού!
Η πιθανότητα μίας καισαρικής τομής αυξάνει με τον αριθμό των βρεφών; Ναι, σε περιπτώσεις τετράδυμων σχεδόν πάντοτε χρειάζεται καισαρική. Ωστόσο και στις πολύδυμες κυήσεις πολλοί γιατροί είναι πρόθυμοι να προσπαθήσουν τον φυσιολογικό τοκετό, εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για όλα τα μωρά.
4. Τα δίδυμα είναι καλύτεροι φίλοι για πάντα
Παρότι ο δεσμός μεταξύ των διδύμων είναι μοναδικός και ιδιαίτερος, δεν τα κάνει αυτόματα αποκλειστικούς φίλους. Απολαμβάνουν φιλίες και σχέσεις με τα άλλα παιδιά όπως όλα τα αδέλφια. Πολλά δίδυμα είναι και παραμένουν φίλοι ακόμη και ως ενήλικες, ενώ άλλα δημιουργούν διαφορετικές παρέες και φιλίες.
5. Βρίσκονται διαρκώς σε ανταγωνισμό
Τα δίδυμα έχουν τον ίδιο ανταγωνισμό όπως όλα τα αδέλφια ή λίγο πιο έντονο; Ενώ κάποια δίδυμα κάνουν συνεχώς συγκρίσεις και έχουν μεταξύ τους έντονο ανταγωνισμό, κάποια άλλα δεν έχουν. Καθώς τα δίδυμα μεγαλώνουν και με τη βοήθεια και τη σωστή καθοδήγηση των γονιών τους, αναπτύσσουν την προσωπική τους ταυτότητα και δεν αισθάνονται την ανάγκη να διαφοροποιούνται συνεχώς από το δίδυμο αδερφάκι τους.
6. Το μεγαλύτερο από τα δίδυμα είναι ο αρχηγός και το μικρότερο ακολουθεί
Η σειρά γέννησης δεν αφόρα τα δίδυμα. Δε μπορούν να συμβούν και πολλά σε αυτά τα λίγα λεπτά (μερικές φορές δευτερόλεπτα!) μεταξύ των γεννήσεων, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προσωπικότητα τους. Εάν το πρωτότοκο των διδύμων έχει ηγετικά χαρακτηριστικά, πιο πιθανό είναι να οφείλεται στο περιβάλλον που μεγαλώνει και όχι στη σειρά γέννησης.
7. Τα δίδυμα διαθέτουν εξωαισθητήρια αντίληψη
Είναι ενδιαφέρουσα η ιδέα ότι τα δίδυμα έχουν ένα είδος παραφυσικής σύνδεσης – τηλεπάθεια μεταξύ διδύμων. Η επιστήμη διαφωνεί. Σίγουρα, υπάρχουν αναφορές για δίδυμα που αισθάνονται τον πόνο του άλλου και ολοκληρώνουν τις προτάσεις του άλλου. Αλλά οι επιστήμονες λένε ότι δύο άτομα – σύζυγοι, πολύ δεμένα αδέλφια, πολύ καλοί φίλοι – που έχουν εξαιρετικές γενετικές ομοιότητες, κοινές εμπειρίες, και έναν στενό δεσμό μπορεί να έχουν αυτού του είδους τη σύνδεση.
8. Είναι ολόιδια και κανείς δε μπορεί να τα ξεχωρίσει
Μερικά δίδυμα μοιάζουν μεταξύ τους και μερικά όχι. Αλλά ακόμα και πανομοιότυπα δίδυμα με εξαιρετικά παρόμοια φυσικά χαρακτηριστικά έχουν ανεπαίσθητες διαφορές. Μόλις γνωρίσετε δίδυμα ως ξεχωριστά άτομα, μπορείτε να τα διακρίνετε. Οι γονείς μπορούν σχεδόν πάντα να ξεχωρίσουν τα παιδιά τους. Αυτό δε σημαίνει ότι οι γονείς δεν θα μπερδευτούν κάποιες φορές – ιδιαιτέρως τους πρώτους μήνες… όταν στερούνται τον ύπνο!