Πολλές φορές, όταν μαγειρεύεις φαγητό και περισσεύει, θέλεις να το βάλεις στη κατάψυξη έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσεις ξανά όταν χρειαστεί. Δεν πρέπει όμως να βάζεις όλα τα φαγητά στη κατάψυξη γιατί η γεύση τους θα αλλοιώνεται. Διάβασε πιο κάτω ποιες τροφές απαγορεύεται να βάζεις στη κατάψυξη.
Μαρούλια, αγγούρια, σέλερι, κρεμμύδια, γλυκές πιπεριές
Τα συγκεκριμένα πράσινα λαχανικά ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών τροφών, καθώς μέσα σε λίγες μέρες χάνουν το αρχικό ζωντανό τους χρώμα, ενώ αλλοιώνεται η υφή και η γεύση τους. Ακόμα και όταν παραμένουν στις χαμηλές θερμοκρασίες της κατάψυξης δεν διατηρούνται φρέσκα. Επομένως την επόμενη φορά προμηθευτείς μόνο όση ποσότητα σκοπεύεις να καταναλώσεις, αφού η συνηθισμένη σκέψη «Ας πάρω λίγα ακόμα, να υπάρχουν στο ψυγείο και δη στην κατάψυξη», δεν ισχύει σε αυτήν την περίπτωση.
Μαγειρεμένα ζυμαρικά ή ρύζι
Τι κάνουμε όταν μας περισσεύει η σάλτσα από τα ζυμαρικά μας; Η ιδέα να την «φυλάξουμε» στην κατάψυξη, για την επόμενη φορά, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Ακόμη περισσότερο η σκέψη να φτιάξουμε λίγη σάλτσα να υπάρχει σε ώρα ανάγκης, μάλλον δεν εξυπηρετεί σε κάτι. Μέσα στην κατάψυξη χάνεται και η κρεμώδης υφή της, αλλά και η γεύση της.
Κομμάτια τυριού
Βάζοντας στην κατάψυξη τα τυριά για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να τα καταναλώσουμε θρυμματισμένα και με γεύση που σε τίποτα δεν θυμίζει την αρχική. Στην κατάψυξη δεν μπαίνει σε καμία περίπτωση η φέτα, το κίτρινο τυρί και γενικά τα τυριά σε κρέμα ή τα λευκά φρέσκα τυριά.
Γλάσο φτιαγμένο από ασπράδια αυγού, τούρτες με κρέμα
Αν επιχειρήσουμε να καταψύξουμε τα γλυκά μας εδέσματα, μάλλον θα απογοητευτούμε όταν έρθει η στιγμή να τα καταναλώσουμε. Τα επιδόρπιά μας θα έχουν πολτοποιηθεί, ενώ στην προσπάθεια μας να τα ξεπαγώσουμε, θα περάσει νερό μέσα στα συστατικά τους, τα οποία θα διαπιστώσουμε ότι τις περισσότερες φορές έχουν ήδη διασπαστεί.
Τηγανητά φαγητά
Τα «κατεψυγμένα» τηγανητά τρόφιμα, χάνουν και την τραγανή γεύση τους και όλη την αρχική νοστιμιά τους. Η μόνη λύση για να διατηρήσουν κάτι από την αρχική τους γεύση είναι να ξανατηγανιστούν. Κάτι τέτοιο όμως θα προσθέσει επιπλέον θερμίδες στα ήδη «βαριά» για τη διατροφή μας τηγανητά πιάτα. Απαγορευμένη λοιπόν, θεωρείται η κατάψυξη για τις τηγανητές πατάτες, τις κροκέτες, τα τηγανητά λαχανικά κ.ά.
Αυγά
Ως προς τα αυγά, αν επιχειρήσεις να τα καταψύξεις θα έρθεις αντιμέτωποι με ένα δυσάρεστο θέαμα. Τα μεν ωμά αυγά θα τα δείτε να σπάνε και να «εκρήγνυνται», ενώ τα βρασμένα αυγά θα γίνουν σκληρά και χωρίς υπερβολή λαστιχένια.
Κρέμα γάλακτος
Η γευστική πλην παχυντική κρέμα γάλακτος, δεν πρέπει να φυλάσσεται για κανένα λόγο στην κατάψυξη. Ενώ είναι παχύρρευστη από μόνη της, λίγο μετά την ψύξη και απόψυξή της, θα την δούμε «διαλυμένη» με τα συστατικά της σε αποσύνθεση, χωρίς να είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί εκ νέου.
Τα περισσότερα μπαχαρικά
Τα περισσότερα μπαχαρικά με τα οποία εμπλουτίζουμε τη γεύση του φαγητού μας δεν μπαίνουν στην κατάψυξη. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά, όπως το πιπέρι, το γαρύφαλλο, το σκόρδο και μερικά διαδεδομένα βότανα, αποκτούν μια ακόμη εντονότερη και πιο πικρή γεύση. Οπότε μην περιμένεις να αποκτήσει το φαγητό σου πικάντικη γεύση, με «κατεψυγμένα» μπαχαρικά.