Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Καρκίνος: 181 θεραπείες εγκρίθηκαν στην Ελλάδα την τελευταία τετραετία

Συνολικά 181 ογκολογικά φάρμακα ενέκρινε τα τελευταία 4 χρόνια το υπουργείο Υγείας, μέσω της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ ή HTA). Από αυτά, 87 είναι πρωτότυπα, 23 «ορφανά», 49 γενόσημα, 14 βιοομοειδη, 7 υβριδικά και 1 σταθερός συνδυασμός.

Παράλληλα, από το 2020 έχει υποτετραπλασιαστεί ο χρόνος αξιολόγησης και, πλέον, η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 30 ημέρες από τη στιγμή που η εταιρεία καταθέτει το φάκελο, έναντι των 120 ημερών το 2020.

«Η πρόσβαση στη θεραπεία έχει βελτιωθεί σημαντικά. Γνωρίζουμε ότι θα εφαρμοστεί ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός σε λιγότερο από έναν χρόνο, ο οποίος αναμένεται να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα. Προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού είναι τα ογκολογικά φάρμακα. Τα τρία πρώτα χρόνια, θα αξιολογηθούν αποκλειστικά ογκολογικά προϊόντα, άρα το θέμα της θεραπείας του καρκίνου, σε πολύ μεγάλο βαθμό, λύνεται», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγήτρια Φλώρα Μπακοπούλου, η οποία παρουσίασε τα στοιχεία, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου: Οι προκλήσεις για την Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (15/2), στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα.

«Καλπάζει» το κόστος των ογκολογικών θεραπειών

Το αυξανόμενο κόστος των ογκολογικών θεραπειών αναδεικνύεται σε κυρίαρχο θέμα για όλες τις κυβερνήσεις. Το 2017 δαπανιούνταν 111 δισ. δολάρια για ογκολογικές θεραπείες. Η δαπάνη ανήλθε σε 185 δισ. δολάρια το 2021, ενώ το 2026 προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 307 δισ. δολάρια. Το 69% των ογκολογικών φαρμάκων που εισήλθαν στις ευρωπαϊκές χώρες την τελευταία πενταετία κοστίζουν περισσότερο από 100 χιλ. δολάρια ετησίως, ενώ πριν από μία δεκαετία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 51%.

«Ακόμα και οι πιο πλούσιες χώρες, που έχουν στη διάθεσή τους πολύ περισσότερους πόρους από μία χώρα σαν την Ελλάδα, είναι μπροστά σε μία πολύ μεγάλη πρόκληση: το πώς θα μπορέσουν να βρουν τους αναγκαίους πόρους για να συνεχίσουν να διαθέτουν αυτές τις θεραπείες στους ασθενείς τους», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας τα στοιχεία. Όπως ο ίδιος τόνισε, γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο, σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, να εξοικονομηθούν πόροι, ώστε να μπορούν να αποζημιώνονται ακριβότερα φάρμακα, τα οποία όμως είναι μοναδικά και απαραίτητα για τους ασθενείς.

«Αν φτάσει μια στιγμή στη ζωή σου που θα χρειαστεί να πάρεις ένα φάρμακο χωρίς το οποίο δεν ζεις, εσύ ή πολύ περισσότερο το παιδί σου, το κράτος θα πρέπει να είναι εκεί για να σε βοηθήσει. Αν δεν μπορεί να σε βοηθήσει εκεί, τότε ποιο είναι το νόημα να έχεις ένα κράτος;», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας. Και πρόσθεσε:

«Όλα αυτά μας απασχολούν πάρα πολύ και αποτελούν πράγματι μία δύσκολη εξίσωση, στην οποία προσπαθούμε κι εμείς να ανταποκριθούμε».

Αυστηρότερος έλεγχος στη χορήγηση ακριβών φαρμάκων

Το υπουργείο Υγείας δρομολογεί αυστηρότερο έλεγχο στη χορήγηση νέων ακριβών θεραπειών, ούτως ώστε να λαμβάνονται από αυτούς που πραγματικά τις χρειάζονται. Στην κατεύθυνση αυτή προωθείται η αυστηροποίηση του πλαισίου για τα φάρμακα, τα οποία χορηγούνται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ).

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του ΣΗΠ γίνεται η ηλεκτρονική διαχείριση και η εξέταση των αιτημάτων, σχετικά με την αναγκαιότητα αποζημίωσης φαρμάκων, που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

• Φάρμακα υψηλού κόστους ειδικών παθήσεων της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του νόμου 3816/2010 (ΦΕΚ 6/Α/2010).

• Φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα (εξωτερικού) και θα χορηγηθούν μέσω έκτακτων εισαγωγών ή ατομικών αιτημάτων.

• Φάρμακα που χορηγούνται εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων.

• Φάρμακα που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων (θετικό κατάλογο), δεν έχουν αξιολογηθεί και ζητείται να χορηγηθούν κατ’ εξαίρεση, για νόσους ή παθολογικές καταστάσεις, άμεσα απειλητικές για τη ζωή ή ικανές να προκαλέσουν ανήκεστο βλάβη στην υγεία.

• Φάρμακα πρώιμης πρόσβασης, που δεν χορηγούνται δωρεάν από τον ΚΑΚ ή τον τοπικό αντιπρόσωπο και για τα οποία ζητείται η χορήγηση προσωρινής ατομικής άδειας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και τα φάρμακα που εισάγονται μέσω Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). «Το ΙΦΕΤ έχει εξελιχθεί σε ένα 4ο κανάλι διάθεσης νέων ακριβών θεραπειών που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Υπάρχουν δύο “υποκανάλια”: το ένα αφορά σε φάρμακα για νοσοκομειακή χρήση και το δεύτερο σε φάρμακα σε επίπεδο ασθενή. Και τα δύο περνούν από το ΣΗΠ», ανέφερε από το βήμα του πρόσφατου συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρης Αγγελής, σημειώνοντας πως μια από τις παρεμβάσεις που αναμένονται θα σχετίζεται με την αυστηροποίηση της αξιολόγησης αυτού του συστήματος. Μάλιστα, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο έχει ήδη προχωρήσει στη σύσταση μιας υποεπιτροπής ΗΤΑ (δεν θα υπάγεται στην ΕΑΑΦΑΧ), με αντικείμενο την αξιολόγηση όλων των νέων θεραπειών που έρχονται στη χώρα αλλά και των νέων «υποψήφιων» για τις θεραπείες ασθενών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έφτασαν στα ναυπηγεία της Naval Group τα τμήματα της ελληνικής φρεγάτας «Φορμίων»

ΑΑΔΕ: Προσοχή σε παραπλανητικά SMS υποκλοπής στοιχείων σε βάρος πολιτών

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ