22:53 Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

Δημοσίευμα του Guardian αποκαλύπτει απειλές της Μοσάντ κατά της επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Δημοσίευμα του Guardian αποκαλύπτει  απειλές της Μοσάντ κατά της επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Eρωτήματα έχει προκαλέσει ένα δημοσίευμα του Guardian που κάνει λόγο για απειλές της Μοσάντ, κατά της επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να εγκαταλείψει την έρευνα για εγκλήματα πολέμου.

Oι απειλές αυτές έγιναν χρόνια πριν. Η τότε Γενική Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Φάτου Μπενσούντα, από το 2015 είχε αρχίσει να κινεί τις διαδικασίες για να δει αν μπορεί να απαγγελθούν στο Ισραήλ κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στα παλαιστινιακά εδάφη.

Και αυτό ήταν κάτι το οποίο το Ισραήλ ήθελε να αποφύγει πάση θυσία. Και γι’ αυτό ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, ο Γιόσι Κόεν, σύμφωνα με τον Guardian, όχι μόνο απειλούσε τη γενική εισαγγελέα τότε, αλλά την καταδίωκε σαν stalker.

Στην αρχή την είχε προσεγγίσει πιο ήπια για να τη γνωρίσει και να προσπαθήσει να την πείσει. Κάποια στιγμή της είχε πει σύμφωνα με την καταγγελία της: «βοήθησέ μας να σε φροντίσουμε. Δεν θέλεις να μπεις σε καταστάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη δική σου ασφάλεια ή της οικογένειάς σου».

Η βρετανική εφημερίδα επικαλέστηκε ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο που είπε ότι, «η προσωπική εμπλοκή του Κοέν στην επιχείρηση κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου συνέβη όταν ήταν διευθυντής της Μοσάντ και οι δραστηριότητές του δηλώθηκαν σε υψηλό επίπεδο και δικαιολογήθηκαν με βάση ότι το δικαστήριο έθεσε απειλή για δίωξη στρατιωτικού προσωπικού».

Άλλη ισραηλινή πηγή που γνωρίζει την επιχείρηση κατά της Μπενσούντα είπε ότι στόχος της Μοσάντ ήταν να τη στρατολογήσει ως άτομο που συνεργάζεται με τις επιδιώξεις του Ισραήλ.

Μια τρίτη πηγή, είπε ότι ο Κοέν λειτούργησε ως «ανεπίσημος αγγελιοφόρος» του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Τέσσερις πηγές επιβεβαίωσαν ότι η Μπενσούντα ενημέρωσε μια μικρή ομάδα ανώτερων αξιωματούχων του ΔΠΔ για τις προσπάθειες του Κοέν να την επηρεάσει, εν μέσω ανησυχιών για τη συνεχιζόμενη και ολοένα και πιο απειλητική φύση της συμπεριφοράς του.

Τρεις από αυτές τις πηγές γνώριζαν τις επίσημες αποκαλύψεις της Μπενσούντα στο ΔΠΔ σχετικά με αυτό το θέμα.
Είπαν ακόμη ότι αποκάλυψε ότι ο Κοέν της είχε ασκήσει πίεση σε πολλές περιπτώσεις να μην προχωρήσει σε ποινική έρευνα για το Παλαιστινιακό ζήτημα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με δύο πηγές με άμεση γνώση του θέματος, η Μοσάντ έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τα μέλη της οικογένειας της Μπενσούντα και απέκτησε αντίγραφα μυστικών ηχογραφήσεων του συζύγου της. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπάθησαν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν αυτό το υλικό για να τη δυσφημήσουν.

Ο Guardian ανέφερε : «Στις προσπάθειες της Μοσάντ να επηρεάσει τον Μπενσούντα, το Ισραήλ έλαβε υποστήριξη από έναν απροσδόκητο σύμμαχο, τον Τζόζεφ Καμπίλα, τον πρώην πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό».

Οι πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν για την επιχείρηση του Κοέν αποτελούν μέρος μιας επερχόμενης έρευνας από τον The Guardian, το ισραηλινό περιοδικό +972 και το Ισραηλινό περιοδικό Local Call, το οποίο αποκαλύπτει πώς πολλές ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών διεξήγαγαν έναν μυστικό «πόλεμο» εναντίον του ΔΠΔ για σχεδόν ένα χρόνο.

Σε επαφή με τον Guardian, εκπρόσωπος του Γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού είπε: «Οι ερωτήσεις που μας υποβλήθηκαν είναι γεμάτες με πολλούς ψευδείς και αβάσιμους ισχυρισμούς που στοχεύουν να βλάψουν το κράτος του Ισραήλ».

Ο Κοέν δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο και η Μπενσούντα επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γαλλία: Σε διαθεσιμότητα ο αριστερός βουλευτής που ύψωσε σημαία της Παλαιστίνης μέσα στη Βουλή

Ρόμπερτ Ντε Νίρο κατά Ντόναλντ Τραμπ: Ο Τραμπ θα μπορούσε να καταστρέψει τον κόσμο

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

           

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας