Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Η Χίλαρι Κλίντον ξανά στο προσκήνιο ως διάδοχος του Τζο Μπάιντεν

Νέα δημοσκόπηση στις ΗΠΑ φέρνει στο προσκήνιο της πιθανής διαδοχής του Τζο Μπάιντεν την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ενώ δείχνει πως τόσο η Καμάλα Χάρις όσο και η Χίλαρι Κλίντον έχουν προβάδισμα έναντι του Ντόναλτ Τραμπ, κάτι που δεν ισχύει για τον Τζο Μπάιντεν, καθώς αυτός φαίνεται πως «έχει καταστραφεί» μετά το debate.

Την έρευνα έχει στα χέρια του κορυφαίος δημοσκόπος των Δημοκρατικών και διεξήχθη σε εθνικό επίπεδο από την εταιρεία Bendixen & Amandi μετά το πολιτικά καταστροφικό debate για τον Μπάιντεν. Τα αποτελέσματά της δημοσιεύει σε αποκλειστικότητα στο POLITICO και δείχνουν ότι πλέον ο Μπάιντεν έρχεται δεύτερος, πίσω από τον Τραμπ, με ποσοστό 42% έναντι 43%.

Από το 86% των πιθανών ψηφοφόρων που παρακολούθησαν το σύνολο ή μέρος του debate, μόλις το 29%είπε ότι ο Μπάιντεν έχει τη διανοητική ικανότητα και τη σωματική αντοχή να υπηρετήσει μια ακόμη τετραετία, σε σύγκριση με το 61% που είπε ότι δεν την έχει. Μόνο το 33% είπε ότι θα πρέπει να συνεχίσει ως υποψήφιος των Δημοκρατικών, έναντι του 52% που πιστεύει ότι δεν θα έπρεπε. Και μόνο οι μισοί από τους Δημοκρατικούς δήλωσαν ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει να είναι ο υποψήφιος του κόμματος ή ότι είναι ψυχικά και σωματικά ικανός να υπηρετήσει άλλη μια θητεία.

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις -που επί μεγάλο διάστημα φαινόταν να χάνει σε μια πιθανή αναμέτρηση με τον Τραμπ- τώρα έχει προβάδισμα με 42% έναντι 41%, σύμφωνα με την έρευνα. Το ίδιο ισχύει και για την πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που ήταν η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία το 2016, όταν είχε χάσει από τον Τραμπ: Τώρα προηγείται του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων με 43% έναντι 41%.

«Κερδίζει» τον Τραμπ ένα σχήμα Καμάλα Χάρις – Χίλαρι Κλίντον
Η δημοσκόπηση δοκίμασε επίσης άλλα πιθανά πρόσωπα ως υποψηφίους των Δημοκρατικών: Ένα σχήμα με επικεφαλής την Κλίντον και τη Χάρις ως υποψήφια για αντιπρόεδρος, βρίσκεται στην στην ισχυρότερη θέση. Η Κλίντον-Χάρις κερδίζει τον Τραμπ 43% έναντι 40%, ένα πλεονέκτημα τεσσάρων μονάδων έναντι του Μπάιντεν-Χάρις.

Ο Fernand Amandi, ο βετεράνος δημοσκόπος από το Μαϊάμι του οποίου η εταιρεία ήταν σύμβουλος του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στις δύο προεδρικές του εκστρατείες και διεξήγαγε τη νέα δημοσκόπηση για τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς, έδειξε ότι το ένα τρίτο και πλέον των Δημοκρατικών δεν θεωρεί τον πρόεδρο ως ικανό να διεξάγει την εκστρατεία και ότι δεν πρέπει να συνεχίσει στον διαγωνισμό. «Οι ψηφοφόροι έχουν σημαντικές ανησυχίες για την προχωρημένη ηλικία του Προέδρου Μπάιντεν και οι ανησυχίες τους έχουν γίνει μόνο πιο δυνατές», σχολίασε σχετικά ο δημοσκόπος.

Ο Amandi είπε επίσης ότι αιφνιδιάστηκε από τον πρόσωπο μεταξύ των Δημοκρατικών που προηγείται στην κούρσα διαδοχής του Μπάιντεν. «Είμαι πραγματικά έκπληκτος από τη δύναμη της Χίλαρι», είπε. «Ενώ κάποιοι την απορρίπτουν ως ‘χθεσινή είδηση’ ​​και υποψήφια του παρελθόντος, οι ψηφοφόροι, τουλάχιστον σε αυτή τη δημοσκόπηση, δείχνουν ότι μπορεί να είναι ανοιχτοί σε μια επιστροφή της Κλίντον και ότι ένα σχήμα με την Κλίντον ως πρόεδρο και τον Χάρις ως αντιπρόεδρο είναι ακόμη πιο ‘δυνατό μαζί’», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο σύνθημα της αποτυχημένης εκστρατείας της Κλίντον το 2016.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ υπολείπεται του Τραμπ, με ποσοστό 37% προς 40%, και η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ είναι λίγο πιο πίσω ακόμα, με 36% έως 40%.

Η νέα έρευνα διεξήχθη σε 1.000 πιθανούς ψηφοφόρους του Νοεμβρίου +/- 3,1% περιθώριο σφάλματος και διεξήχθη μέσω τηλεφώνου και email μεταξύ 2 Ιουλίου και 6 Ιουλίου. Έρχεται καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός Δημοκρατικών αξιωματούχων, χορηγών και ακτιβιστών ασκεί πίεση στον Μπάιντεν για να αποχωρήσει από την κούρσα.

Επιλέγουν Χίλαρι Κλίντον γιατί έχει δοκιμαστεί στη διεθνή σκηνή
Ο Άντονι Γουίλιαμς, διευθυντής ειδικών έργων στην Bendixen & Amandi, πιστεύει ότι το αντίκρισμα της Χίλαρι Κλίντον δείχνει την επιθυμία των ψηφοφόρων για έναν υποψήφιο που έχει δοκιμαστεί στη διεθνή σκηνή. «Υπάρχει μια συγκεκριμένη πολυπλοκότητα στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι ψηφοφόροι. Δεν αντιδρούν σπασμωδικά στα ονόματα που ‘παίζουν’ στην τηλεόραση», είπε ο Ουίλιαμς.

Ακόμα ένα σχήμα Δημοκρατικών με επικεφαλής τη Χάρις ως υποψήφια για την προεδρία και τον κυβερνήτη της Πενσυλβάνια Τζος Σαπίρο ως αντιπρόεδρο έχει επισης προβάδισμα έναντι του Τραμπ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, 42% έναντι 40%. Ωστόσο, ένα σχήμα υπό την ηγεσία της Χάρις με τη Γουίτμερ ως αντιπρόεδρό της είναι 2 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον Τραμπ, 39 με 41%.

Η Κλίντον, η οποία στα 76 της είναι νεότερη από τον Τραμπ και τον Μπάιντεν, έχει δεσμευτεί δημοσίως να μην είναι ξανά υποψήφια για την προεδρία και επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στον Μπάιντεν μετά το εφιαλτικό debate στην Ατλάντα.

Η δημοσκόπηση περιελάμβανε μια προκλητική ερώτηση για τους πιθανούς ψηφοφόρους: Εάν θα υποστήριζαν τον Μπάιντεν στην περίπτωση που δεν ήταν γνωστικά ικανός λόγω της ηλικίας του και ήταν απίθανο να ολοκληρώσει μια θητεία άλλων τεσσάρων ετών, αλλά θα κέρδιζε τον Τραμπ: Το 48% δήλωσε ότι δεν θα ψήφιζε τον Μπάιντεν για αυτόν τον λόγο, έναντι του 44% που δήλωσε ότι θα ψήφιζε. Περίπου το 53% δήλωσε, άλλωστε, ότι θεωρεί ότι αν ο Τραμπ να γίνει πρόεδρος τότε θα αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για τη δημοκρατία στις ΗΠΑ.

«Το debate έκανε ζημιά και στους δύο υποψηφίους – γιατί θα περίμενε κανείς, στον απόηχο αυτού που ο ίδιος ο πρόεδρος περιέγραψε ως ‘καταστροφική συζήτηση’, ο Τραμπ να αποκτήσει ένα σημαντικό προβάδισμα», είπε ο Αμάντι. «Δεν το βλέπουμε αυτό. Και το backstop για αυτό είναι οι ψηφοφόροι που έχουν εύλογες ανησυχίες για το τι θα σήμαινε η νίκη του Τραμπ στην προεδρία για το μέλλον της χώρας και της δημοκρατίας».

Πηγή: Politico

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μπένετ θεωρεί πως ο Μπάιντεν δεν μπορεί να νικήσει τον Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου

WSJ: «Ο Μπάιντεν ακύρωσε συνάντηση με τον Σολτς για να πάει για ύπνο»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ