Σίγουρα, η αισιοδοξία έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά το να βλέπει κανείς το ποτήρι μισοάδειο μπορεί να μην είναι τόσο κακό όσο νομίζετε. Άλλωστε, όλοι οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί και, ακόμα και όσοι είναι απαισιόδοξοι, έχουν να προσφέρουν πολλά.
Δεν τα βλέπουν συνέχεια όλα μαύρα κι άραχνα
Οι απαισιόδοξοι άνθρωποι δεν είναι ότι δεν βλέπουν πολύ τη θετική πλευρά, απλά επιλέγουν να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις πιο μονόπλευρα και αυστηρά. Ακόμα κι εκείνοι έχουν στιγμές που βλέπουν τα θετικά στη ζωή.
Είναι προετοιμασμένοι
Μπορεί εσείς να τους λέτε «καταστροφολόγους» αλλά εκείνοι λένε ότι είναι απλά προετοιμασμένοι. Οι απαισιόδοξοι άνθρωποι έχουν χαμηλές προσδοκίες από τις καταστάσεις ώστε να μπορούν να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Wellesley College, αυτή η στρατηγική που είναι γνωστή ως «αμυντική απαισιοδοξία», επιτρέπει στα άτομα να αποφεύγουν το άγχος, αφού έχουν ήδη εξετάσει το χειρότερο σενάριο.
Οι υψηλές προσδοκίες μπορεί να τους κάνουν κακό
Οι άνθρωποι που δεν είναι αισιόδοξοι «μπαίνουν» στις καταστάσεις γνωρίζοντας πολύ καλά ότι κάτι άσχημο μπορεί να συμβεί. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με την έρευνα του Wellesley College, εάν οι αμυντικά απαισιόδοξοι άνθρωποι αρχίσουν να έχουν υψηλές προσδοκίες και ελπίδες, η απόδοσή τους «πέφτει».
Είναι πιο παραγωγικοί
Η αμυντική απαισιοδοξία ενθαρρύνει το άτομο να προσπαθεί περισσότερο. Οι απαισιόδοξοι άνθρωποι σκέφτονται τι θα μπορούσε να πάει στραβά και αυτό συχνά τους δίνει κίνητρο για να δουλεύουν περισσότερο προκειμένου να αποφύγουν το χειρότερο σενάριο.
Η απαισιοδοξία μπορεί να τους βοηθήσει καθώς μεγαλώνουν
Έρευνα που έγινε το 2013 και δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων, διαπίστωσε ότι οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που είχαν χαμηλότερες προσδοκίες για το μέλλον τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν πιο πολύ και να είναι πιο υγιείς σε σχέση με αυτούς που είναι αισιόδοξοι.
Μερικές φορές σαμποτάρουν οι ίδιοι τον εαυτό τους…
Υπάρχει κάποιο αρνητικό, όταν είσαι αρνητικός; Η αρνητική σκέψη μπορεί να οδηγήσει το άτομο πραγματικά σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα (και επίσης έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη). Από την άλλη, ούτε η συνεχής θετική σκέψη είναι πάντοτε καλή, αφού σύμφωνα με έρευνες μπορεί να οδηγήσει το άτομο στην αποτυχία. Ίσως, το καλύτερο είναι ένας συνδυασμός των δύο. Δηλαδή, να είστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο, αλλά να έχει αυτοπεποίθηση και να ενθαρρύνετε τον εαυτό σας για το καλύτερο.
…Αλλά μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τις διάφορες καταστάσεις της ζωής
Όσοι βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο, πολλές φορές αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις με πιο νηφάλιο τρόπο και είναι προετοιμασμένοι για όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή.
Έχουν δυνατές σχέσεις
Όσον αφορά τις προσωπικές σχέσεις, η αισιοδοξία δεν είναι πάντοτε αρετή. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology διαπίστωσε ότι ο τρόπος σκέψης ορισμένων πολύ αισιόδοξων ανθρώπων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μέσα στον γάμο.
Δεν θέλουν να είναι σαν την Πολυάννα
Οι απαισιόδοξοι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν την πραγματική πλευρά σε κάθε κατάσταση που αντιμετωπίζουν, και αυτό έχει και τα θετικά του. Όπως είχε γράψει και ο νομπελίστας, George Will, «Το καλό με το να είναι κανείς απαισιόδοξος είναι είτε ότι συνέχεια αποδεικνύεται ότι έχει δίκιο ή εκπλήσσεσαι ευχάριστα».
Πηγή : isotimos.com