Αν και η φημολογία είχε αναπτυχθεί για αρκετές ημέρες, η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση ξάφνιασε ακόμα και φανατικούς υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας.
Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Η πολιτική διαδρομή και οι σταθμοί στην πορεία του Κώστα Καραμανλή μέχρι την απόφασή του να αποσυρθεί από τον κοινοβουλευτικό βίο
Ίσως επειδή στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει τους πρώην πρωθυπουργούς να λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις. Ενδεχομένως και επειδή θεωρούσαμε ότι η καραμανλική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας παραμένει ισχυρή και ας φαίνεται η κυβερνώσα παράταξη να έχει μετατραπεί σε ένα προσωποκεντρικό κόμμα. Όπως και να ’χει, ο Κώστας Καραμανλής δικαίωσε τους μυημένους και ξάφνιασε όσους παραμένουν θεατές των πολιτικών εξελίξεων. Με την απόφασή του έκλεισε όχι απλώς ένας κύκλος στην ιστορία του κόμματος, αλλά και μια ζωή ολάκερη καθώς ο 66χρονος, πλέον, πολιτικός έζησε από τα μαθητικά χρόνια μέσα στον κομματικό μηχανισμό της παράταξης που ίδρυσε ο θείος του, ο αποκαλούμενος και «Εθνάρχης», Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ο ανιψιός γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1956 και από το 1974 μπήκε στα γρανάζια της Νέας Δημοκρατίας. Από τη φοιτητική παράταξη έως τη ΔΑΠ και έπειτα στη Νέα Δημοκρατίας. Έφτασε μέχρι την ηγεσία, με όνομα βαρύ σαν ιστορία, που έγραψε και ο Μάριος Τόκας για τον Στέλιο Διονυσίου. Έγινε, μάλιστα, ο Κώστας Καραμανλής ο μακροβιότερος αρχηγός στις σελίδες της Νέας Δημοκρατίας, ενώ διετέλεσε και πρωθυπουργός για μία πενταετία με δύο λειψές θητείες. Έπειτα από την παραίτησή του, το 2009, έγινε συνώνυμο του… Βούδα στην κεντροδεξιά παράταξη. Μέχρι που την περασμένη Τρίτη 21 Φεβρουαρίου αποφάσισε να αποσυρθεί από την πολιτική. Πάμε, λοιπόν, να καταγράψουμε 10 μεγάλες στιγμές, θετικές ή αρνητικές, του Κώστα Καραμανλή. Του πολιτικού αλλά και του ανθρώπου.
Αρχηγός κόμματος
Ο Κώστας Καραμανλής συμμετείχε από τη χαραυγή της ενηλικίωσής του στην αφισοκόλληση, ενώ εξελέγη πρώτος και στο Διοικητικό Συμβούλιο των Φοιτητών στη Νομική Αθηνών. Ήταν η πρώτη χρονιά της Μεταπολίτευσης και σταδιακά έχτισε το προφίλ του. Έτσι, αφού ανέβηκε σε όλες τις βαθμίδες της παράταξης, τον Ιούνιο του 1989 εξελέγη βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα έγινε γραμματέας της Βουλής και έπειτα γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού στο κόμμα. Κάπως έτσι έφτασε στο Δ΄ Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στις 21-23 Μαρτίου 1997 στην Αθήνα. Εκεί έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία απέναντι στον απερχόμενο Μιλτιάδη Έβερτ, τον Γιώργο Σουφλιά και τον Βύρωνα Πολύδωρα. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν ο Γεώργιος Ράλλης και οι 3.604 σύνεδροι που κλήθηκαν να επιλέξουν νέο πρόεδρο ψήφισαν: Κώστας Καραμανλής 40,73%, Γιώργος Σουφλιάς 30,52%, Μιλτιάδης Έβερτ 25,34% και Βύρων Πολύδωρας 3,41%. Η δυναμική του κ. Καραμανλή επιβεβαιώθηκε και στη δεύτερη ψηφοφορία, όπου έλαβε 2.350 ψήφους και ποσοστό 69,15% έναντι του Γιώργου Σουφλιά, που συγκέντρωσε 1.048 ψήφους και ποσοστό 30,85%.
Πρωθυπουργός το 2004
Παρά την ήττα της Νέας Δημοκρατίας για περίπου 60.000 ψήφους στις εκλογές της 9 Απριλίου 2000, ο Κώστας Καραμανλής παρέμεινε στην ηγεσία του κόμματος. Η εμπιστοσύνη των μελών δικαιώθηκε στις 7 Μαρτίου 2004. Ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ανεδείχθη νικητής στις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 45,36% και 165 έδρες. Στις 10 Μαρτίου ορκίστηκε πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού. Στον ανασχηματισμό της 14ης Φεβρουαρίου 2006 παραιτήθηκε από το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Πολιτισμού.
Ο γάμος και τα δίδυμα
Στην προετοιμασία του για την πρώτη εκλογική μάχη του, το 1988, ο Κώστας Καραμανλής γνώρισε στο πολιτικό γραφείο του την εθελόντρια Νατάσα Παζαΐτη, φοιτήτρια στην Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Ποια είσαι εσύ; Πώς σε λένε;», ήταν οι πρώτες ερωτήσεις του νεαρού πολιτικού. Η σχέση τους επισημοποιήθηκε το 1997 και στις 19 Ιουλίου 1998 το ζευγάρι ανέβηκε τα σκαλιά στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Πρώτη Σερρών με περισσότερους από 10.000 καλεσμένους στον γάμο τους. Στις 12 Ιουνίου 2003 το ζευγάρι απέκτησε δίδυμα, τον Αλέξανδρο και την Αλίκη.
Επανεκλογή το 2007 και παραίτηση
Μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, ο Κώστας Καραμανλής προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Στις 16 Σεπτεμβρίου εξασφάλισε ποσοστό 41,87% και 152 έδρες στη Βουλή, έναντι 38,10% για το ΠΑΣΟΚ που μεταφράστηκε σε 102 έδρες. Έτσι, η Νέα Δημοκρατία παρέμεινε στη διακυβέρνηση της χώρας. Αλλά κι αυτή η θητεία ολοκληρώθηκε πρόωρα, καθώς στις 2 Σεπτεμβρίου 2009 ο Κώστας Καραμανλής προκήρυξε εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν στις 4 Οκτωβρίου με νικητή το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Τότε, ο απερχόμενος πρωθυπουργός κίνησε την εσωκομματική διαδικασία στη Νέα Δημοκρατία για την αντικατάστασή του με ψήφιση του νέου προέδρου από τη βάση του κόμματος. Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του για την προκήρυξη εκλογών ο Κώστας Καραμανλής είχε επικαλεστεί την κακή κατάσταση της οικονομίας και την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ήταν ουσιαστικά η αρχή των μνημονιακών χρόνων, που ακόμα ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία, αν και οι ευθύνες αποδόθηκαν στον Παπανδρέου, ο οποίος πάνω στον ενθουσιασμό του είπε τη φράση «λεφτά υπάρχουν» και ξέπλυνε πλήρως τον Καραμανλή.
Το Βατοπαίδι και η δολοφονία Γρηγορόπουλου
Η δεύτερη κυβερνητική θητεία του Κώστα Καραμανλή στιγματίστηκε από το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου και το κάψιμο της Αθήνας ως αντίποινα στη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Η έρευνα για τη Μονή Βατοπαιδίου και την ανταλλαγή εκτάσεων με το Δημόσιο άρχισε από ρεπορτάζ του Κώστα Βαξεβάνη στο «Κουτί της Πανδώρας» και συνεχίστηκε με τη μηνυτήρια αναφορά του Γιώργου Καρατζαφέρη, επικεφαλής τότε του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, που έβλεπε τη Νέα Δημοκρατία ως αντίπαλο και όχι ως… ομπρέλα, όπως συμβαίνει τώρα.
Η δολοφονία του Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια οδήγησε σε πολυήμερα επεισόδια σε κάθε γωνιά της χώρας. Με συνέπεια, βέβαια, την πλήρη αποσταθεροποίηση της καθημερινότητας στα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αθήνα.
Ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης
Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του στη διακυβέρνηση της χώρας, ο Κώστας Καραμανλής ενδιαφέρθηκε για τον αγωγό αργού πετρελαίου που θα συνέδεε το Μπουργκάς της Βουλγαρίας με την Αλεξανδρούπολη. Ήταν μια ιδέα από το 1993 που δρομολογήθηκε το 2005 στη Σόφια με τη συνάντηση κορυφής τριών ηγετών, του Βλαντιμίρ Πούτιν, του Γκεόργκι Παρβάνοφ και του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ακολούθησε στις 4 Σεπτεμβρίου νέα σύσκεψη στην Αθήνα, ενώ στις 7 Φεβρουαρίου 2007 μονογράφηκε το κείμενο της Διακρατικής Συμφωνίας στο Μπουργκάς. Το 2011 εγκαταλείφθηκε το σχέδιο, που κατά πολλούς αποτέλεσε και τον λόγο για μια σειρά προβλημάτων που αντιμετώπισε η Ελλάδα και από κάποια μέλη εκείνης της κυβέρνησης χαρακτηρίστηκαν ασύμμετρες απειλές.
Οι παρακολουθήσεις
Πρόκειται αναμφίβολα για το μεγαλύτερο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών έως το… σημερινό και καταγράφηκε τη διετία 2004-2005. Οι παρακολουθήσεις αποκαλύφθηκαν τυχαία στις 4 Μαρτίου 2005, έπειτα από έναν έλεγχο ρουτίνας που διεξήγαγε η εταιρεία Vodafone στο λογισμικό της. Μπροστά στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις και έπειτα από τον θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη, υπαλλήλου της τηλεφωνικής εταιρείας, δόθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2006 κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Επικρατείας Θεόδωρου Ρουσόπουλου, Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη και Δικαιοσύνης Αναστάσιου Παπαληγούρα. Αν και τον Αύγουστο του 2008 η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, ο φάκελος άνοιξε εκ νέου το 2010 και τότε διαπιστώθηκε η εμπλοκή της αμερικανική πρεσβείας.
Ο «Μπαϊρακτάρης» και οι… νταβατζήδες
Η αγάπη του Κώστα Καραμανλή για καλό φαγητό ήταν γνωστή σε όλους. Σε μια μάζωξη για τα ξακουστά κεμπάπ του «Μπαϊρακτάρη» στο Μοναστηράκι, στις 6 Οκτωβρίου 2004, βγήκε μία από τις διάσημες ατάκες Έλληνα πολιτικού.
«Δεν θα αφήσω πέντε νταβατζήδες και πέντε άλλα κέντρα να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή του τόπου, γιατί είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα. Αρκεί να κάνουμε εμείς τη δουλειά μας ως νομοθέτες και η Δικαιοσύνη τη δική της δουλειά», φέρεται ότι απάντησε ο τότε πρωθυπουργός στην προτροπή βουλευτή να σπάσει αυγά για να γίνει ομελέτα με τον βασικό μέτοχο. Αργότερα, βέβαια, επιχείρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου να διαψεύσουν τα λεγόμενα με το επιχείρημα ότι δεν χρησιμοποιούσε ο Κώστας Καραμανλής τέτοια φρασεολογία, αλλά η κατάθεση του νομοσχεδίου για τον βασικό μέτοχο μάλλον επιβεβαίωσε τις προθέσεις του. Αν όχι και τις λέξεις του.
Το Μουσείο της Ακρόπολης
Στις 20 Ιουλίου 2009 πραγματοποιήθηκαν με τη δέουσα λαμπρότητα τα εγκαίνια στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Ήταν το μεγαλύτερο γεγονός της χρονιάς και το πρώτο θετικό μαντάτο από την Ελλάδα προς το εξωτερικό έπειτα από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Είχε προηγηθεί λίγους μήνες νωρίτερα η ανάθεση του υπουργείου Πολιτισμού στον Αντώνη Σαμαρά. «Πρόκειται για την προίκα του Κώστα Καραμανλή στον Μεσσήνιο πολιτικό στην περίπτωση που κάποια στιγμή βρεθεί απέναντι στην Ντόρα Μπακογιάννη για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας», είχε γράψει τον Ιανουάριο του 2009 ο υπογράφων. Με το σκεπτικό ότι ο επανακάμψας στη Νέα Δημοκρατία έπαιρνε ένα υπουργείο χωρίς πολλές ευθύνες, αλλά με περίσσια λάμψη λόγω του μουσείου. Ούτε πέντε μήνες δεν πέρασαν από τα εγκαίνια και ο Σαμαράς επικράτησε της Μπακογιάννη με τις ευλογίες της καραμανλικής πτέρυγας.
Πανηγύρια σε Πορτογαλία και Βελιγράδι
Μια άλλη μεγάλη αγάπη του Κώστα Καραμανλή, πέρα από το φαγητό και τα… βιντεοπαιχνίδια, ήταν και ο αθλητισμός. Κι ας είχε τραυματιστεί σοβαρά στις 11 Μαρτίου 1998 στο «Απόστολος Νικολαΐδης», όταν θέλησε να παίξει ποδόσφαιρο με συναδέλφους του βουλευτές. Γενικά, πάντως, στον αθλητισμό αποδείχθηκε γουρλής για τη χώρα. Επί των ημερών του διοργανώσαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, καθώς πέντε μήνες νωρίτερα ο Κώστας Σημίτης παραιτήθηκε και προκήρυξε εκλογές με την εκχώρηση του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Παπανδρέου. Ως πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής πανηγύρισε την κατάκτηση του Euro 2004 στην Πορτογαλία, το Eurobasket του 2005 στο Βελιγράδι και τη 2η θέση στο Mundobasket της Ιαπωνίας το 2006. Επιτυχίες που αποτέλεσαν εκείνα τα χρόνια βασικά θέματα συζήτησης για τον φίλαθλο που αγαπούσε τόσο τον αθλητισμό, που θα μπορούσε να έχει εισιτήρια διαρκείας σε κάποια μεγάλη ομάδα εάν δεν ήταν δημόσιο πρόσωπο.
Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
[postgallery]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανδρουλάκης για παρακολουθήσεις: Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η συγκάλυψη του παρακράτους που δημιούργησε
Μητσοτάκης για Πολάκη: Όπως στρώνεις, κοιμάσαι – Τα υπόλοιπα δεν με αφορούν καθόλου