Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Τι θέλει ο Έλον Μασκ από όλη αυτή την έντονη πολιτικοποίησή του;

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Έλον Μασκ δεσμεύτηκε να χαρίζει 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα σε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους σε πολιτείες κλειδιά για τις εκλογές στις ΗΠΑ,  Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν, αν αυτοί υπογράψουν το αίτημα από την οργάνωση America Pac που ο ίδιος δημιούργησε για την υποστήριξη της πρώτης και της δεύτερης τροπολογίας για την «εγγύηση της ελευθερίας του λόγου και του δικαιώματος στην οπλοφορία» . Απένειμε μάλιστα το πρώτο βραβείο, σε μια εκδήλωση στην Πενσυλβάνια το Σάββατο και το δεύτερο την Κυριακή στο Πίτσμπουργκ. Και ισχυρίζεται ότι θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι τις προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου.
Η ενέργεια αυτή είναι παράνομη , λένε οι ειδικοί.
Αφού δήλωσε την υποστήριξή του στον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούλιο, ο Μασκ ίδρυσε την America Pac και τη χρηματοδότησε με 75 εκατομμύρια δολάρια. Τις τελευταίες εβδομάδες, κάνει πολλές εμφανίσεις στις καμπάνιες της, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην Πενσυλβάνια, μια κρίσιμη πολιτεία για τις εκλογές.
Ποιό είναι όμως το κινητήριο κίνητρο πίσω από τις πολιτικές προσπάθειες του Μασκ; Όλες αυτές οι δαπάνες και οι εκστρατείες πολλοί ισχυρίζονται πως γίνονται μετά από την περικοπή των ιδιωτικών εταιριών από τα κυβερνητικά project.
Έτσι ο Μασκ αποφάσισε να συνταχθεί με τον Τραμπ ο οποίος ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα ξεκινούσε μια κυβερνητική επιτροπή αποτελεσματικότητας υπό την ηγεσία του Μασκ, η οποία θα μπορεί να ελέγχει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για τα έργα που αναλαμβάνουν και τους ιδιωτικούς φορείς που θα τα υλοποιήσουν Είναι φανερό πως ο Μασκ ο οποίος επιθυμεί να αποκτήσει τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών που επιβλέπουν τις εταιρείες και τα δημόσια έργα, θέλει να έχει κάποιο σημαντικό ρόλο σε μια πιθανή κυβέρνηση Τραμπ. Κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής του στο Fox News νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ είπε ότι θα δημιουργήσει μια νέα θέση που ονομάζεται «υπουργός μείωσης κόστους» και σε αυτή θα διορίσει τον Μασκ. «Πεθαίνει για να το κάνει αυτό», είπε ο Τραμπ.
Τι θέλει ο Μασκ ;
Ωστόσο, ο αγώνας του Μασκ για λιγότερες κυβερνητικές υπηρεσίες και περισσότερο χρήμα διά αναθέσεως στις ιδιωτικές δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ. Μερικές φορές, οι μάχες του με τις ρυθμιστικές αρχές τον έβαλαν απέναντι σε άλλους δισεκατομμυριούχους. Στην Ινδία, ο Μασκ μάχεται με την κυβέρνηση για τη διανομή δορυφορικών ευρυζωνικών συνδέσεων και αναδεικνύεται νικητής έναντι του Mukesh Ambani. Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας είχε αναζητήσει όρους πιο ευνοϊκούς για τη δική του αυτοκρατορία των τηλεπικοινωνιών.
Όμως ο αγώνας του για τον έλεγχο τον φέρνει τακτικά ενάντια απέναντι στη δικαιοσύνη σε όποια χώρα κι αν δραστηριοποιείται. Τον περασμένο μήνα, η Βραζιλία απέκλεισε την πρόσβαση στο X λόγω της αδυναμίας του να συμμορφωθεί με τις εντολές ενός δικαστή και στη συνέχεια επέβαλε πρόστιμο στη Starlink, θυγατρική της SpaceX, για παραβάσεις της αδελφής της εταιρείας.

Αντιστέκονται οι ρυθμιστικές αρχές κατά του Μασκ;
Πρόσφατα, μερικές από τις ρυθμιστικές αρχές έχουν ξεκινήσει μια νέα τακτική: αρχίζουν να τιμωρούν μια εταιρεία του Musk για ό,τι κάνει μια άλλη εταιρεία του (ή ο ίδιος ο Musk).
Την περασμένη εβδομάδα, οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης χρησιμοποιώντας τον φάκελο της Βραζιλίας, γνωστοποίησαν στους δικηγόρους στο X ότι η ΕΕ θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμα κατά της εταιρείας του κοινωνικού αυτού μέσου για παράλειψη συμμόρφωσης με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες.
Στην Καλιφόρνια, επίσης καταγγέλθηκε πως ο Μασκ συνεχίζει να δημοσιεύει παραπλανητικά στοιχεία στο Twitter κατά τη διάρκεια ενός δημοψηφίσματος που αφορούσε μια αίτηση της SpaceX και της αμερικανικής αεροπορίας για εκτόξευση περισσότερων πυραύλων από μια βάση σε μια παραλία της Σάντα Μπάρμπαρα.
Ο Μασκ άσκησε μήνυση ως απάντηση, ισχυριζόμενος πολιτική μεροληψία και παραβιάσεις της πρώτης τροποποίησης που αφορά την ελευθερία του λόγου .
Το όλο σκηνικό που εκτυλίσσεται οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο Μασκ έχει ξεκινήσει έναν επικίνδυνο και αβέβαιο δρόμο θέλοντας απλά στο τέλος να μείνει μόνος αυτός να διαχειρίζεται δημόσια έργα, να εκτοξεύει ρουκέτες, να κάνει tweet και να ξοδεύει δεκάδες εκατομμύρια για τις προεδρικές εκλογές.

Ν.Β.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Ο Μασκ έδωσε 75 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε 3 μήνες για την εκστρατεία υπέρ του Τραμπ

Ο Έλον Μασκ δίνει $47 σε κάθε Αμερικανό που μαζεύει υπογραφές για το δικαίωμα στην οπλοκατοχή

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ