Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Γιατί η Νότια Κορέα φοβάται την εμπλοκή της Βόρειας στον πόλεμο της Ουκρανίας

H εικόνα στο Βίντεο μπορεί να μην ήταν καθαρή, αλλά το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Το απόσπασμα, που δημοσιεύτηκε από το NK News, και δείχνει Βορειοκορεάτες στρατιώτες να παίρνουν προμήθειες  σε μια βάση εκπαίδευσης στα ανατολικά της Ρωσίας, πριν από τη συμμετοχή τους στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έφερε αναστάτωση στους δυτικούς συμμάχους.

Η είδηση ​​ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει στείλει 3.000 στρατιώτες για εκπαίδευση ώστε να πολεμήσουν στην Ουκρανία, έχει τρομοκρατήσει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά έχει και ιδιαίτερη σημασία για τη Σεούλ όπου η Βόρεια Κορέα είναι ταυτόχρονα εχθρός και γείτονας.

Αυτό που κάποτε ήταν ευρωπαϊκή σύγκρουση είναι τώρα και ασιατική. «Η ανάπτυξη στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας σηματοδοτεί  ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι πλέον μια σύγκρουση που δεν έχει λίγη σχέση με τη Νότια Κορέα », αναφέρουν  οι Korea Times σε κύριο άρθρο τους.

Οι βορειοκορεάτες στρατιώτες αποτελούν μέρος μιας ενδεχόμενης ανάπτυξης που, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους, θα μπορούσε να ανέλθει σε 12.000. Περιλαμβάνουν ειδικά εκπαιδευμένες δυνάμεις γνωστές ως «σώματα εφόδου».

«Η μαζική αποστολή στρατευμάτων δείχνει ότι οι σχέσεις Ρωσίας-Βόρειας Κορέας έχουν προχωρήσει και  πέρα ​​από την παροχή όπλων, βλημάτων και πυραύλων μικρού βεληνεκούς στο επίπεδο μιας συμμαχίας αίματος», αναφέρει  η Korea Herald.

Η Νότια Κορέα φοβάται ότι η εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στη σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις κατά μήκος των συνόρων της, όπου οι εντάσεις είναι ήδη υψηλές .

Την Παρασκευή, η Σεούλ  εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» μετά την κίνηση της Ρωσίας να επικυρώσει την αμυντική της συνθήκη με τη Βόρεια Κορέα, καλώντας ξανά τη Μόσχα να σταματήσει την «παράνομη συνεργασία» της με την Πιονγκγιάνγκ.

Υπό τον συντηρητικό πρόεδρό της, Yoon Suk Yeol, η Νότια Κορέα έχει υπογράψει τις κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου και παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια  στην Ουκρανία. Αλλά μετά από τα τελευταία γεγονότα  δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν  ότι η Σεούλ εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει αξιωματούχους στην Ουκρανία για να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις τακτικές στο πεδίο της μάχης της Βόρειας Κορέας και να συμμετάσχουν σε ανακρίσεις αιχμαλωτισμένων βορειοκορεατικών στρατευμάτων.

Προς το παρόν η Νότια Κορέα η οποία  είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας όπλων – ο ένατος μεγαλύτερος στον κόσμο με πωλήσεις αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι – έχει μια μακροχρόνια πολιτική να μην παρέχει όπλα σε χώρες που εμπλέκονται σε σύγκρουση. Αυτό περιλαμβάνει την Ουκρανία. Αλλά η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων προσθέτει πίεση στον Γιουν να άρει  αυτόν τον περιορισμό.

Ο Γιουν προειδοποίησε ότι ο εξοπλισμός των ουκρανικών δυνάμεων είναι μια επιλογή, λέγοντας στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα του «δεν θα μείνει αδρανής» ενώ ο Βορράς «απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια».

«Ενώ έχουμε διατηρήσει την αρχή μας να μην προμηθεύουμε άμεσα θανατηφόρα όπλα, μπορούμε επίσης να αναθεωρήσουμε τη στάση μας πιο ευέλικτα, ανάλογα με το επίπεδο των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Βόρειας Κορέας», είπε.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η Σεούλ θα χαλαρώσει τους περιορισμούς στην άμεση στρατιωτική βοήθεια», δήλωσε ο Euan Graham, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας. «Ωστόσο, αυτό θα απαιτούσε συνταγματική αλλαγή σε ορισμένες περιπτώσεις, οπότε δεν είναι καθόλου απλό».

Ο Κιμ Γιονκ Ουν συμφώνησε να αναπτύξει τα στρατεύματά του για «κυνικούς συναλλακτικούς σκοπούς, αντί για κοινά στρατηγικά συμφέροντα», πρόσθεσε ο Γκράχαμ. «Παρόλα αυτά, αυτή είναι μια αξιοσημείωτη τροπή των γεγονότων, δεδομένου ότι ακόμη και η γειτονική Λευκορωσία της Ουκρανίας έχει μείνει εκτός άμεσου μαχητικού ρόλου».

Επτά δεκαετίες αφότου η τριετής σύγκρουσή τους έληξε με εκεχειρία και τη δημιουργία των πιο βαριά φυλασσόμενων συνόρων στον κόσμο, η Βόρεια και η Νότια Κορέα διεξάγουν τώρα έναν πόλεμο δια αντιπροσώπων στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Ramon Pacheco Pardo, καθηγητή διεθνών σχέσεων στο King’s College του Λονδίνου. .

«Ο Νότος παρέχει ήδη έμμεσα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία δίνοντας όπλα στους συμμάχους του Κιέβου που στη συνέχεια αποστέλλονται στην Ουκρανία και ο Βορράς προμηθεύει άμεσα τη Ρωσία.

Μια στενότερη σχέση με τη Ρωσία
Υπάρχουν αμφιβολίες για το πόσο αποτελεσματικοί θα ήταν οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες στη μάχη, δεδομένης της έλλειψης εμπειρίας στο πεδίο της μάχης. Αλλά η δράση στην πρώτη γραμμή πολέμου  στην Ουκρανία θα ήταν μια σπάνια ευκαιρία για τον Κιμ να μετρήσει πώς τα μέλη του στρατού του που αποτελείται από εκατομμύρια άτομα μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν  πραγματικό πόλεμο.

Οι μάχες στην Ουκρανία θα επιτρέψουν στη Βόρεια Κορέα να «δοκιμάσει τις ικανότητες τόσο των στρατιωτών όσο και των όπλων της», δήλωσε ο Γκάμπριελ Τζόνσον, αναπληρωτής καθηγητής Κορεατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

Ένα επίσης σημαντικό όφελος για την Βόρεια Κορέα είναι πως «μπορεί επίσης να κερδίσει πολύτιμη βοήθεια  τεχνογνωσίας στα πυραυλικά και πυρηνικά της προγράμματα από τη Ρωσία», είπε ο Τζόνσον.

Η απόφαση του Κιμ να ευθυγραμμιστεί τόσο στενά με τον Πούτιν θα ενισχύσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας  και αυτό δεν είναι παρά  άσχημα νέα για τον Νότο, όπου ορισμένοι επίσης ζητούν από τη χώρα τους να αναπτύξει και η Σεούλ τα δικά της πυρηνικά όπλα.

«Οι δυνάμεις της Βόρειας Κορέας έχουν μόνο μία αποστολή: να πολεμήσουν και να πεθάνουν για τη Ρωσία και να κάνουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν να κερδίσει  δισεκατομμύρια από αυτή την εμπλοκή, διασφαλίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ  θα έχει αρκετά χρήματα  για να αποφύγει τις κυρώσεις  που της έχουν επιβληθεί και να μην εγκαταλείψει ποτέ τα πυρηνικά της όπλα», δήλωσε ο Χάρι Καζιάνης. , ανώτερος διευθυντής υποθέσεων εθνικής ασφάλειας στην Ουάσιγκτον.

«Η πραγματικότητα είναι ότι όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, τόσο περισσότερες δυνάμεις θα χρειαστεί ο Πούτιν από τη Βόρεια Κορέα, κάνοντας τον Κιμ Γιονγκ Ουν ολοένα και πιο ισχυρό  μέρα με τη μέρα και γεμίζοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς του βορειοκορεατικού καθεστώτος».

Ν.Β.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Η Βόρεια Κορέα δημοσίευσε για πρώτη φορά εικόνες των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου

Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει «βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς» στη θάλασσα

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ