- Εν μέσω της τρίτης αξιολόγησης η κυβέρνηση καλείται να προετοιμάσει τον προϋπολογισμό του 2018 υλοποιώντας ταυτόχρονα 95 προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί
- Οταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση θα έχει μία σημαντική εικόνα της εξέλιξης του προϋπολογισμού του 2017, κυρίως στο σκέλος των εσόδων, καθώς οι δαπάνες τα τελευταία χρόνια, με βάση τα στοιχεία, φαίνεται να έχουν τιθασευτεί και να διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα
- Τι έρχεται το 2018
Εν μέσω της τρίτης αξιολόγησης η κυβέρνηση καλείται να προετοιμάσει τον προϋπολογισμό του 2018 υλοποιώντας ταυτόχρονα 95 προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί. Η καθυστέρηση ολοκλήρωσής της, καθότι η προηγούμενη διήρκεσε οκτώ μήνες, ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην ελληνική οικονομία αλλά και στο οικονομικό επιτελείο που δεν αποκλείεται να υποχρεωθεί να λάβει επιπλέον μέτρα για το 2018.
Παρότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τέθηκαν οι στόχοι για το 2018 και για τα επόμενα έτη (με τη λήψη πρόσθετων μέτρων συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ), μία καθυστέρηση θα αυξήσει και πάλι την αβεβαιότητα συρρικνώνοντας την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση τα έσοδα του προϋπολογισμού, που μέχρι στιγμής πάντως δείχνουν να αυξάνονται με ικανοποιητικό ρυθμό ξεπερνώντας τους στόχους που έχουν τεθεί.
Ωστόσο, «πισωγυρίσματα» αλλά και οι αντιλήψεις των στελεχών της κυβέρνησης σε ορισμένα θέματα (όπως των επενδύσεων) θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τη θετική πορεία της οικονομίας, η οποία όμως παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να εισέλθουν στον κρατικό κορβανά περί τα 33 δισ. ευρώ.
Σημαντική εικόνα
Οταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση θα έχει μία σημαντική εικόνα της εξέλιξης του προϋπολογισμού του 2017, κυρίως στο σκέλος των εσόδων, καθώς οι δαπάνες τα τελευταία χρόνια, με βάση τα στοιχεία, φαίνεται να έχουν τιθασευτεί και να διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Βέβαια, το πρωτογενές πλεόνασμα του πρώτου εξαμήνου οφείλεται στην επιβράδυνση της εξόφλησης των οφειλών του Δημοσίου, στη μείωση των επιχορηγήσεων σε νοσοκομεία και ΥΠΕ-ΠΕΔΥ και στη μείωση των επενδυτικών δαπανών του κράτους.
Η υιοθέτηση νέων «κόκκινων γραμμών» θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα, με αποτέλεσμα να χαθούν τα πρόσκαιρα οφέλη από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την έξοδο στις αγορές. Θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να ολοκληρωθούν 95 από τα 113 προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων η αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας (για την προκήρυξη απεργίας να απαιτείται η ψήφος τουλάχιστον του 50% των εργαζομένων), περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα, το άνοιγμα ορισμένων κλειστών επαγγελμάτων και οι αλλαγές στον δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, για το 2018 προβλέπεται ανάπτυξη 2,4%, από τις ιδιωτικοποιήσεις υπολογίζονται 2,1 δισ. ευρώ και το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέλθει στο 3,53% του ΑΕΠ ή 6,62 δισ. ευρώ (στόχος σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης).
Ειδικότερα:
1. Εσοδα. Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού υπολογίζεται να φθάσουν το 2018 στα 51,273 δισ. ευρώ από 51,664 δισ. ευρώ φέτος. Οι άμεσοι φόροι θα φθάσουν τα 21,45 δισ. ευρώ, ενώ οι έμμεσοι φόροι στα 27,5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3% σε σύγκριση με τις εισπράξεις που υπολογίζονται για το τρέχον έτος.
2. Δαπάνες. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού υπολογίζονται σε 49,354 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 500 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2017 και 4,1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τις αντίστοιχες δαπάνες του 2016. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων υπολογίζεται να ανέλθουν στα 6,75 δισ. ευρώ.
3. Τόκοι. Για αποπληρωμή των τόκων θα δαπανηθούν 5,9 δισ. ευρώ από 5,65 δισ. ευρώ το τρέχον έτος.
Στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης έχει ζητήσει τον περιορισμό των κρατικών δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ από τους φορείς του Δημοσίου. Ο «κόφτης» θα μπει στις δαπάνες υγείας κυρίως, ενώ αντίθετα για το 2018 θα είναι αυξημένες οι πιστώσεις για μισθούς και συντάξεις. Συνολικά οι δαπάνες προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 56,1 δισ. ευρώ (από 56,6 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για φέτος) εκ των οποίων τα 49,3 δισ. ευρώ είναι από τον τακτικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα 6,75 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για αμοιβές προσωπικού θα δοθούν 12,16 δισ. ευρώ, για εξοπλιστικά προγράμματα 510 εκατομμύρια ευρώ και για καταπτώσεις εγγυήσεων 1 δισ. ευρώ περίπου.
Και από το 2018
1. Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.
2. Μείωση των οικογενειακών επιδομάτων ώστε να εξοικονομηθούν 10 εκατ. ευρώ το 2018.
3. Μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Η μείωση θα αφορά τη χειμερινή σεζόν 2017-2018, που σημαίνει ότι το επίδομα του Ιανουαρίου είτε θα δοθεί σε πολύ λιγότερους είτε θα περιοριστεί για όλους κατά 50%.
4. Κατάργηση της έκπτωσης ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων. Αποτέλεσμα της εφαρμογής της διάταξης αυτής θα είναι η αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
5. Επεκτείνεται και για το 2018 ο προσωρινός φόρος που έχει επιβληθεί στις ναυτιλιακές εταιρείες.
6. Επιβολή φόρου υπεραξίας στα ακίνητα από 1-1-2018.
7. Από το νέο έτος θα ενεργοποιηθεί και ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα, ο οποίος κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου ή του δωματίου.
Πηγή: Καθημερινή