Το χαμόγελο μπορεί να είναι η βιτρίνα, όμως το εσωτερικό του στόματος μπορεί να καθορίσει την υγεία μας. Σύμφωνα με μελέτη του αγγλικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, η κακή στοματική υγεία μπορεί να σηματοδοτήσει σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα!
Η διαπίστωση δεν είναι καινούργια, όμως λόγω της οικονομικής κρίσης, αυτό δείχνουν νεότερα στατιστικά στοιχεία, όλο και περισσότεροι Έλληνες παραμελούν τη στοματική τους υγιεινή.
[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Τα χαλασμένα ούλα ή δόντια μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην καρδιά και αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, οφείλεται σε ένα μηχανισμό αυτοάμυνας που διαθέτουν τα μικρόβια του στόματος.[/quote_text]
Όταν αιμμοραγούν τα ούλα, βακτήρια εισέρχονται στη ροή του αίματος και παράγουν μία πρωτεΐνη που εξαναγκάζει τα αιμοπετάλια -κύτταρα του αίματος- να κολλήσουν μεταξύ τους, για να δημιουργήσουν έναν θρόμβο που θα περιβάλλει τα μικρόβια ως ασπίδα. Η διαδικασία του κολλήματος είναι δεδομένη και αποτελεί την απάντηση του οργανισμού όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, όπως ας πούμε, ένας τραυματισμός. Τότε, η πήξη του αίματος αποτελεί το αποτέλεσμα της συγκόλησης των αιμοπεταλίων. Όμως, όταν αυτή η συγκόληση υπερβεί τα όρια, έχουμε θρομβώσεις.
Πώς λειτουργούν οι συγκολήσεις στο στόμα;
Φτιάχνουν ασπίδα γύρω από τα στοματικά μικρόβια για να τα προστατέψουν, που είναι τόσο ανθεκτική, ώστε να αντέχει στην… επίθεση ακόμη και αντιβιοτικών.
Μπορεί να δημιουργηθούν θρόμβοι στις βαλβίδες της καρδιάς ή μπορεί να έχουμε φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων και παρεμπόδιση της παροχής αίματος στην καρδιά και στον εγκέφαλο.
Βακτήρια
Ο στρεπτόκοκκος θεωρείται ένα επικίνδυνο βακτήριο που ζει στο στόμα. Στις αποικίες του στρεπτόκοκκου οφείλονται οδοντική πλάκα και ουλίτιδα, αλλά το πρόβλημα μεγεθύνεται όταν μετακινηθεί στο σώμα μέσω του αίματος (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα θεωρούνται υπεύθυνες για στεφανιαία νόσο και έμφραγμα του μυοκαρδίου).
Αν κάτι δεν λειτουργεί καλά, για παράδειγμα, αν υπάρχει μια φλεγμονή του μυός στην καρδιά (ενδοκαρδίτιδα), τότε πάει εκεί και εγκαθίσταται.
Αντιμετώπιση του κινδύνου
Υγιεινή διατροφή,
στοματική υγεία,
ρύθμιση της πίεσης
ρύθμιση της χοληστερόλης,
άσκηση,
διακοπή καπνίσματος
Καρδιοπαθείς- μεταμοσχευμένοι ασθενείς- καρκινοπαθείς
Στους καρδιοπαθείς, στους μεταμοσχευμένους και τους καρκινοπαθείς πρέπει να δίνεται αντιβίωση ευρέος φάσματος 1,5 ώρα πριν την όποια οδοντική εργασία.
Κίνδυνοι για την καρδιά
Αποστήματα (φλεγμονές στα ούλα ή στο οστό της γνάθου γύρω από τη ρίζα του δοντιού, όπου συσσωρεύεται πύον) και περιοδοντίτιδα (προχωρημένη ουλίτιδα: Τα ούλα υποχωρούν και τα δόντια δεν μπορούν να συγκρατηθούν).
Τα αποστήματα πονάνε, τα ούλα πρήζονται και κάποιες φορές συνοδεύονται από πυρετό. Θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση ανθρώπων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιά, έμφραγμα το τελευταίο εξάμηνο), αφού κάποιο από τα μικρόβιά του μπορεί με το αίμα να μεταφερθεί στις βαλβίδες της καρδιάς, προκαλώντας σοβαρή λοίμωξη.
Η ίδια προσοχή πρέπει να δοθεί και αντίστροφα. Αν κάποιος ετοιμάζεται για χειρουργείο καρδιάς, για να μην υπάρξει μικροβιαιμία, προηγουμένως απαιτείται οδοντιατρικός έλεγχος.
Η περιοδοντίτιδα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Καρδιολογίας και την Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας, αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας αθηρωματικών πλακών στα αγγεία και τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο κατά 30%.
Στατιστικά στοιχεία
* Το 10% του γενικού πληθυσμού θεωρείται πως αντιμετωπίζει σοβαρή περιοδοντική νόσο.
* Όσοι βουρτσίζουν τα δόντια τους μόνο μία φορά την ημέρα ή και καμία, έχουν 70% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.