Πόσες φορές έχουμε έρθει όλοι αντιμέτωποι με καταστάσεις που μας διχάζουν, που ενώ στα μάτια μας φαντάζουν τόσο μακριά από εμάς, στην πραγματικότητα βρίσκονται δίπλα μας.
Το ereportaz.gr κατεβαίνει στο κέντρο της Αθήνας, στην καρδιά των εξελίξεων και μέσα από ένα φωτορεπορτάζ δείχνει τις διαφορές, τις αντιθέσεις που συναντά κανείς στις γειτονιές της Αθήνας αλλά και εικόνες που αναφέρονται σε μια πόλη δυο ταχυτήτων.
Όλοι έχουμε περπατήσει στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στον Εθνικό κήπο, στο Ζάππειο, στην Πλάκα, συναντώντας όλα αυτά τα μεγαλόπρεπα κτίρια, θαυμάζοντας τα, βλέποντας σε αυτά το παρελθόν μιας πόλης, μιας χώρας.
Περιοχές στις οποίες μπορεί να μεταβεί ο καθένας περπατώντας, και όμως οι διαφορές που βλέπει είναι τεράστιες, διαφορές που μόνο ως «άσπρο – μαύρο» θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.
Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε και τουρίστες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης συρρέουν στη χώρα μας για να απολαύσουν τους δυο «άσσους στο μανίκι μας», τον ήλιο και τη θάλασσα.
Απαραίτητοι σταθμοί στην ξενάγηση τους αποτελεί η Πλάκα και οι γύρω περιοχές, στην οποία απολαμβάνουν τη βόλτα τους, φωτογραφίζοντας την Ακρόπολη, ξοδεύοντας μερικά ευρώ για τα απαραίτητα σουβενίρ και δοκιμάζοντας τοπικά εδέσματα, επαναλαμβάνοντας «γειά μας»!
Λίγο πιο κάτω, στο μεγαλόπρεπο κτίριο του Ζαππείου και στον Εθνικό Κήπο, κάποιοι άλλοι «τουρίστες δεύτερης κατηγορίας», προσπαθούν να βολευτούν σε παγκάκια μετατρέποντας τα σε αυτοσχέδια κρεβάτια, όπως απεικονίζεται στις φωτογραφίες του ereportaz.gr.
[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Εικόνες που προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα. Εικόνες γνωστές που όσες φορές όμως και να δεις δεν παύουν να σου προκαλούν λύπη, αποστροφή πολλές φορές και απορία.[/quote_text]
Αναρωτιέσαι πως μπορεί να έγιναν έτσι κεντρικοί δρόμοι της πόλης, πάρκα, πλατείες, σημεία της πόλης που άλλοτε έσφυζαν από ζωή, φανερώνοντας την αίγλη και την αξία που τους «έδωσαν» κάποιοι.
Τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες σχετικά με τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί ξαφνικά στο δρόμο, είναι εντυπωσιακά και αποδεικνύουν την κατάσταση που επικρατεί εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και της φτώχειας που βασανίζει πολλούς συμπολίτες μας. 89,7% των ανθρώπων που δεν έχουν στέγη είναι Έλληνες και 10,3% αλλοδαποί. Σε ποσοστό 82,2% είναι άνδρες, 60,7% ανήκουν στις ηλικίες μεταξύ 41 -55, ενώ 26,40% είναι μεταξύ 26-40. Ένας στους πέντε έχει ανώτερο ή ανώτατο μορφωτικό επίπεδο και 40% έχουν τελειώσει το Λύκειο, ενώ άξιο αναφοράς αποτελεί το ότι 33% είναι το ποσοστό των ανθρώπων που είναι διαζευγμένοι και 47,2% έχουν παιδιά. Το 63,5% των οικογενειών τους είναι ενήμερες για την κατάστασή τους, αλλά 67,5% των οικογενειών είναι εχθρικές ή αδιάφορες.
Ενώ πάντως η κατάσταση που βιώνουν είναι δύσκολη το 79,8% πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν την κατάστασή τους, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το τι πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει για να μη βρίσκονται οι άνθρωποι εκτός στέγης, σε ποσοστό 71,7% απαντούν ότι θα πρέπει να υπάρξει κρατική πρόληψη.