Η κυβέρνηση Σαμαρά «κατάφερε» να υπάρχει παγκοσμίως ένα ΜΟΝΟΝ θέμα συζήτησης για την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες και αυτό δεν είναι ούτε η πτώχευση, ούτε το GREXIT, ούτε το Grecovery, ούτε τίποτα άλλο. Είναι το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Από την μέχρι στιγμής ανασκόπηση των δεδομένων από το εξωτερικό βγαίνουν πολλά συμπεράσματα. Χαρακτηριστική περίπτωση η δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κας Τζένιφερ Πσάκι, όπου στην ερώτηση του συναδέλφου Μιχ. Ιγνατίου για το κλείσιμο της Ελληνικής Κρατικής Τηλεόρασης, η απάντηση της λίγο πολύ ότι πρόκειται για μεταρρύθμιση και κορυφαία επιλογή. Τώρα να συμπεράνει κανείς ότι η ΕΡΤ δεν ήταν και ο πλέον αγαπητός σταθμός για την κυβέρνηση των ΗΠΑ; Γιατί σίγουρα η απόλυση μερικών χιλιάδων υπαλλήλων, για τους Αμερικανούς δεν σημαίνει τίποτα, μια και πρόκειται εκεί περί συνήθους πρακτικής στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες! Ακόμη υπάρχει και το παράδειγμα της απόλυσης από τον Πρόεδρο Ρήγκαν όλων των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας (περίπου 11.500 ελεγκτές) μόλις ανέλαβε την εξουσία την πρώτη φορά γιατί δεν σταματούσαν την απεργία τους.
Η διαφορά της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τις αντιδράσεις από τον υπόλοιπο κόσμο είναι ότι δεν ασχολήθηκε καθόλου με το τι σημαίνει το αυταρχικό κλείσιμο της ΕΡΤ για την ελευθεροτυπία και τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας. Που και τα δύο έχουν μάλλον κακοπεράσει κατά καιρούς στην Ελλάδα, με την βοήθεια κατά καιρούς και του αμερικανικού παράγοντα.
Αντιθέτως οπουδήποτε αλλού και κυρίως στην Ευρώπη η αντίδραση της πλειοψηφίας των ΜΜΕ, αλλά και υψηλόβαθμων παραγόντων της ΕΕ, της EBU, του Συμβουλίου της Ευρώπης, συνδικάτων, των πνευματικών, απλών ανθρώπων μέσα από τα social media ήταν όχι απλά αρνητική για τον τρόπο με τον οποίο έκλεισε η ΕΡΤ αλλά κάτι παραπάνω.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο κ. Μούιζνιεκς, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, χαρακτήρισε την κίνηση αυτή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ως απερίσκεπτη, καθώς αναμοχλεύει την ένταση σε μία χώρα που υποφέρει από την οικονομική κρίση. Το μεγαλύτερο Γερμανικό Συνδικάτο ανακοίνωσε ότι, «Το Verdi καταδικάζει το κλείσιμο της ΕΡΤ ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που βρίσκεται σε μια δύσκολη εποχή». Ο αντιπρόεδρος του Verdi το χαρακτήρισε ως μια αντιδημοκρατική κίνηση, η οποία δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες».
Πενήντα Γενικοί Διευθυντές ευρωπαϊκών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, ανάμεσά τους και το BBC, με επιστολή τους ζητούν να ανοίξει άμεσα η ΕΡΤ. Η κίνηση αυτή οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνίας (EBU).
H Διάσκεψη των Προέδρων, όλων των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, αποφάσισε να ζητήσει, τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), όσο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλώσεις σχετικά με τον απαράδεκτο τερματισμό της λειτουργίας της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Κάτι που αποτελεί την κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.
Ξένες έγκριτες εφημερίδες βγήκαν με μαύρο πρωτοσέλιδο ή πρώτο θέμα το κλείσιμο της ΕΡΤ όπως οι Γαλλικές Liberation, LeMonde, L’Humanite και Le Figaro. Τηλεοπτικά δίκτυα έφθασαν στο σημείο έχουν το δελτίο ειδήσεων τους και στην Ελληνική γλώσσα όπως το ARTE, σε μια πρωτοφανή κίνηση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Το Βελγικό κανάλι Télé Bruxelles άλλαξε την Τετάρτη το σήμα του, κι εξέπεμπε με αυτό της… ERT Solidarite. Η ισπανική εφημερίδα El Pais γράφει στο ηλεκτρονικό της πρωτοσέλιδο ότι «Η Ελλάδα γίνεται στιγμιαία η μόνη χώρα της Ευρώπης χωρίς δημόσια τηλεόραση»…
Ο Βόλφγκανγκ Στορτς, πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Frankfurter Rundschau, ο οποίος διδάσκει ΜΜΕ και Πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Κάσελ δήλωσε ότι «Το πρώτο που σκέφθηκα είναι ότι είναι απίστευτο. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μια κυβέρνηση θα προχωρούσε σε μια τέτοια παρέμβαση».
Βεβαίως υπάρχουν και κάποια ΜΜΕ που συγχαίρουν τον κύριο Σαμαρά για την ενέργεια του, κυρίως Γερμανικά ή κάποια άλλα που βλέπουν μόνον τα οικονομικά στοιχεία της υπόθεσης και όχι τις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πράξεις.
Κλείνουμε την ανασκόπηση γράφοντας ότι ουδείς εξ αυτών που συμπαραστέκονται σήμερα στην ΕΡΤ λάτρεψε την αντικειμενικότητα των ειδήσεων της ή την οικονομική διαχείριση ή τις διάφορες συμφωνίες που γινόντουσαν από τις διοικήσεις της. Η ΕΡΤ δεν είχε μόνο αυτά τα χαρακτηριστικά. Ένωνε τους απανταχού της γης Έλληνες και βοηθούσε τον ελληνισμό.
Ευτυχώς πολλοί έχουν μάθει να βλέπουν το δάσος, δηλαδή την ελευθεροτυπία, τους δημοκρατικούς θεσμούς, τον αυταρχισμό της εξουσίας, και όχι το δένδρο δηλαδή την υπακοή της κυβέρνησης στην εντολή της Τρόικας και των δανειστών…