Μοναδική φερέγγυα επιλογή για να αντιμετωπίσει η χώρα την κρίση θεωρεί την τρικομματική κυβέρνηση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Εξ ου και η μεγάλη επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών: «Θα ήταν μεγάλο ρίσκο για όποιον αποφάσιζε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές στην παρούσα φάση. Θα τιναζόταν στον αέρα το πολιτικό σύστημα και θα οδηγείτο η χώρα σε περιπέτειες» εξομολογείται σε στενούς του συνεργάτες.
Ο ίδιος, ξεκαθαρίζει στους συνομιλητές του ότι δεν είναι αντίθετος με την απόφαση Σαμαρά για την ΕΡΤ όπως παρουσιάστηκε από κάποια μέσα, κυρίως του διαδικτύου. «Έγινε κάτι που έπρεπε να είχε γίνει πριν από καιρό. Έδειξε αποφασιστικότητα ο Σαμαράς» τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος συμφωνεί και με τον «πόλεμο» που ξεκίνησε στα συνδικάτα. Οι συνομιλητές του μάλιστα θυμήθηκαν τον Κώστα Καραμανλή και τον… Μπαϊρακτάρη, όταν ο πρώην πρωθυπουργός είχε δηλώσει για 5 νταβατζήδες και 5 συντεχνίες που θέλουν να κυβερνούν τον τόπο…
Αν και στηρίζει πλήρως την απόφαση Σαμαρά για αναδιάρθρωση στην ΕΡΤ, ο Κώστας Καραμανλής εκφράζει κάποιες επιφυλάξεις για τον τρόπο που μεθοδεύτηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ. «Ίσως δεν ήταν ο ενδεδειγμένος» άφησε να εννοηθεί, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να χάσει το δίκιο του ο Σαμαράς για κάτι στο οποίο στη βάση του είναι σωστό.
Ο Κώστας Καραμανλής ήταν ο πρώτος που κατήγγειλε την άκρα δεξιά και μάλιστα σε μία εποχή που η Χρυσή Αυγή δεν υπήρχε στη Βουλή. «Η Χρυσή Αυγή θα είναι η μόνη κερδισμένη από μια εκλογική αναμέτρηση τώρα. Τρέφεται από την οικονομική κρίση και το χάος» εκτιμά, σύμφωνα με συνεργάτη του. Μάλιστα, κρούει (εκ νέου) τον κώδωνα του κινδύνου: «Εδώ γίνεται χαμός με τους 18 βουλευτές. Άντε να τα βγάλεις πέρα με 30-40».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στο νομοσχέδιο με στόχο το ρατσισμό και τη Χρυσή Αυγή, ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι δε λύνεται το πρόβλημα με «κυρώσεις τύπου Ρουπακιώτη που παραπέμπουν σε ιδιώνυμα» και εκφράζει τη γνώμη ότι πρέπει αν πιεστεί η Χρυσή Αυγή αλλά «όχι με ακρότητες που θα έφερναν το αντίθετο αποτέλεσμα».