Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Τα δαμάσκηνα Καλιφόρνιας ωφελούν την υγεία του πεπτικού συστήματος

Η κατανάλωση ξηρών δαμάσκηνων θεωρείται και επίσημα ευεργετική για την υγεία του πεπτικού συστήματος επιβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μια οριστική απόφαση έγκρισης σήμερα. [quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Τα ξηρά δαμάσκηνα είναι πλέον το μόνο φυσικό, ολόκληρο, αποξηραμένο φρούτο, του οποίου η συμβολή στην υγεία κατάφερε να κερδίσει την έγκριση της ΕΕ μετά από μια εξαετή διεκπεραίωση της σχετικής αίτησης του Οργανισμού Δαμάσκηνων της Καλιφόρνιας.[/quote_text]

Με την πρόσληψη φυτικών ινών σε όλη την Ευρώπη να είναι χαμηλότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα των 25 γρ. ημερησίως, η νέα απόφαση του EFSA είναι ευπρόσδεκτη είδηση για τους επαγγελματίες της υγείας και προσφέρει οριστική επιστημονική απόδειξη αυτού που πολλές γενεές γνωρίζουν εδώ και αιώνες – τα ξηρά δαμάσκηνα συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.

«Η φυσιολογική λειτουργία του εντέρου βασίζεται στην κατανάλωση επαρκούς ποσότητας φυτικών ινών. Ωστόσο, είναι προφανές από την έρευνα ότι γενικά σε όλη την Ευρώπη, η κατανάλωση φυτικών ινών είναι χαμηλότερη από ό,τι θα έπρεπε να είναι. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τις σαλάτες, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Κατά συνέπεια είναι σημαντικό να περιλαμβάνεται μια πλούσια γκάμα από αυτά τα τρόφιμα στην καθημερινή διατροφή μας» δηλώνει η διατροφολόγος Jennette Higgs.

Τα ξηρά δαμάσκηνα έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και τρία Ξηρά Δαμάσκηνα Καλιφόρνιας παρέχουν μία από τις πέντε ημερήσιες μερίδες σε φρούτα και λαχανικά που απαιτούνται για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Η κατανάλωση 100 γρ. (8-12 ξηρά δαμάσκηνα) έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία του πεπτικού συστήματος και συνεισφέρει πάνω από το ένα τέταρτο (7,1 γρ.) από τα 25 γρ. που απαιτούνται καθημερινά σε φυτικές ίνες – καθιστώντας τα εύκολο τρόπο για την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών.

Ο στόχος του Κανονισμού, σχετικά με τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας που αναφέρονταιστα τρόφιμα της ΕΕ, είναι η προστασία των καταναλωτών από ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την υγεία στις ετικέτες των προϊόντων, τη διαφήμιση, το μάρκετινγκ ή τις προωθητικές ενέργειες. Όλοι οι ισχυρισμοί σχετικά με την υγεία κρίνονται με αυστηρό επιστημονικό έλεγχο και απαιτούν υψηλής ποιότητας έρευνα σε ανθρώπους που βασίζεται σε διεθνώς αποδεκτές ορθές επιστημονικές πρακτικές.

Η απόφαση του EFSA είναι αποτέλεσμα εμπεριστατωμένης μελέτης έξι ετών, η οποία αποδεικνύει την ευεργετική επίδραση των ξηρών δαμάσκηνων στην υγεία του πεπτικού συστήματος, και συγκεντρώνει το σύνολο των αποδείξεων μιας σειράς μελετών που αφορούν τη λειτουργία του εντέρου, ως αποτέλεσμα της ένταξης δαμάσκηνων στη διατροφή.

Η Καλιφόρνια είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ξηρών δαμάσκηνων στον κόσμο και τα Ξηρά Δαμάσκηνα Καλιφόρνιας αναγνωρίζονται ως βέλτιστης ποιότητας λόγω των αυστηρών τεχνικών συγκομιδής και των αξιολογήσεων των ελέγχων ποιότητας της περιοχής. Το κορυφαίο προϊόν διανέμεται σε 70 χώρες σε όλο τον κόσμο και η περιοχή συνεισφέρει το 60% των προμηθειών δαμάσκηνων παγκοσμίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ