Μετά την υπόθεση των ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ και το άδοξο τέλος του συγκεκριμένου διαγωνισμού, τουλάχιστον για τη ΔΕΠΑ, η προσοχή έχει στραφεί στους άλλους εν εξελίξει διαγωνισμούς για υποδομές του δημοσίου και, εν προκειμένω, για τα περιφερειακά αεροδρόμια.
Ενώ όμως η προσοχή έχει στραφεί στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, αυτοί, όπως πληροφορείται η Voria.gr, έχουν στρέψει το βλέμμα στις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων, καθώς τα όσα επακολούθησαν του κλεισίματος της ΕΡΤ, φανερώνουν ότι οι πολιτικές ισορροπίες είναι πολύ ασταθείς και μπορούν πολύ εύκολα να ανατραπούν. Έτσι, οι πιθανοί επενδυτές, που βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή, με τους εδώ συνεργάτες τους, αντί να προσπαθούν να πληροφορηθούν τα των σχεδίων των ανταγωνιστών, ρωτούν ξανά και ξανά για ζητήματα πολιτικής, προσπαθώντας να εκτιμήσουν ενδεχόμενες εξελίξεις.
H προσέλκυση επενδυτών σε ασταθές πολιτικό και άρα οικονομικό περιβάλλον, είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και μπορεί να κάνει ακόμη δυσχερέστερο το έργο κυβέρνησης και ΤΑΙΠΕΔ, που μέχρι σήμερα δεν έχει στεφθεί με δάφνες. Άλλωστε και οι παρεμβάσεις από τους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς οικονομικούς κύκλους και εξέχουσες προσωπικότητες, αυτό επισημαίνουν, πως η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να σηκώσει νέες πολιτικές ανατροπές.
Αυτοί λοιπόν που γνωρίζουν το θέμα και το παρακολουθούν στενά, δεν είναι και πολύ αισιόδοξοι για την έκβαση του διαγωνισμού για την μακροχρόνια παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ούτε θεωρούν ότι η εκδήλωση σημαντικού ενδιαφέροντος, σε πρώτη φάση ( 11 κονοπραξίες / εταιρείες), συνεπάγεται οπωσδήποτε την επιτυχία της διαγωνιστικής διαδικασίας.
«Για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, είχαν κατατεθεί 17 φάκελοι εκδήλωσης ενδιαφέροντος και οι περισσότεροι αφορούσαν τη ΔΕΠΑ. Μετά από τόσο ενδιαφέρον και τόση φιλολογία, για τη ΔΕΠΑ, δεν υποβλήθηκε ούτε μία δεσμευτική προσφορά. Είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε πως θα εξελιχθεί ο διαγωνισμός για τα αεροδρόμια», τονίζει οικονομικός σύμβουλος που παρακολουθεί στενά το αντικείμενο.
Όπως και νά ‘χει, πέρα από το πολιτικό ζήτημα, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, φαίνεται να σκοντάφτουν και ορισμένα σημεία του διαγωνισμού. Πιο συγκεκριμένα, στις ομαδοποιήσεις των αεροδρομίων, γιατί κάποιοι τουλάχιστον εκτιμούν ότι δεν είναι λειτουργικές. Επίσης, σε θέματα χωροταξικής και πολεοδομικής τακτοποίησης των περιοχών πέριξ των αεροδρομίων, περιοχές που αποτελούν ζώνες εν δυνάμει ανάπτυξης συγγενών δραστηριοτήτων.
Υπενθυμίζεται ότι τα περιφερειακά αεροδρόμια έχουν χωριστεί σε δύο «πακέτα» το κάθε ένα από τα οποία περιλαμβάνει από επτά, ενώ οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ενδιαφέρον και για κάποιο από τα έξι εναπομείναντα που δεν έχουν ενταχθεί σε ομάδες.
Το βασικό κορμό της Ομάδας Α αποτελούν τα αεροδρόμια: Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας. Ο επενδυτής έχει την δυνατότητα να εντάξει στην συγκεκριμένη ομάδα και όποιο από τα αεροδρόμια της Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Νέας Αγχιάλου.
Το βασικό κορμό της Ομάδας Β αποτελούν τα αεροδρόμια: Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου. Δυνατή η ένταξη όποιου από τα αεροδρόμια Λήμνου, Χίου, Καρπάθου και Νέας Αγχιάλου.
Η διάρκεια παραχωρήσεων αναμένεται να είναι τουλάχιστον 30 με 35 έτη για να υπάρξουν ανταγωνιστικές χρεώσεις, ενώ οι ανάδοχοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στις υποδομές. Οι συμβάσεις προβλέπουν εκτός από εφάπαξ αντίτιμο και ποσοστά επί των εσόδων των αεροδρομίων.
Σε τούτη την πρώτη φάση, συμμετέχουν οι παρακάτω 11 υποψήφιοι επενδυτές:
1. Aeroports De La Cote d’Azur (διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Νίκαιας στη Γαλλία)
2. Agrokor Novaport Development
3. Engelinvest Israel Ltd.
4. Global Liman Isletmeleti (66.66%) -Flughafen München (33.34%)
5. Zurich Airport (63%) – J&P Avax (37%)
6. Athens International Airport
7. Fraport – Copelouzos (λειτουργεί 13 συνολικά αεροδρόμια)
8. ΤAV (διαχειρίζεται αεροδρόμια στην Τουρκία)
9. Vinci – Ellaktor
10. Corporacion America – Metka (διαχειρίζεται συνολικά 49 αεροδρόμια)
11. Advent
Στο επόμενο διάστημα θα διαπιστωθεί ποιοι από τους παραπάνω ενδιαφερόμενους, θα προχωρήσουν στις διαδικασίες της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού και, στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς.
πηγή: voria.gr