Σοβαρές αντιδράσεις από γιατρούς, φυσικοθεραπευτές και άλλους παρόχους υγείας του ΕΟΠΥΥ έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση του ελλείμματος του Οργανισμού που, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ το 2013. Οι γιατροί εκφράζουν έντονο προβληματισμό για τη βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες περικοπές στις παροχές του Οργανισμού.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ, που όχι μόνο απειλεί την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά ενδεχομένως «θα συμπαρασύρει και τη δευτεροβάθμια, τινάζοντας στον αέρα το σύστημα υγείας».
Οπως αναφέρει: «Εχει οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση τους κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι και αντιμετωπίζουν πλέον αδυναμία επιβίωσης των ιατρείων και εργαστηρίων τους». Ο ΙΣΑ τονίζει την ανάγκη εξυγίανσης και ορθολογισμού των δαπανών μέσα από τη δημιουργία αξιόπιστου ηλεκτρονικού συστήματος και «ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω περικοπές». Για «το χρονικό μίας προαναγγελθείσας κατάρρευσης» κάνει λόγο η Ενωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ), σημειώνοντας ότι απαιτείται άμεσα γενναία θεσμική μεταρρύθμιση και ορθολογική διαχείριση των δαπανών και επανασχεδιασμός «μέσα από σοβαρό και εφ’ όλης της ύλης διάλογο με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας».
Εν τω μεταξύ, πόλεμος φαίνεται ότι έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, που εκπροσωπεί τους συμβεβλημένους γιατρούς, και του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ Αττικής (γιατροί εντός των μονάδων ΕΟΠΥΥ). Η αναφορά της Ενωσης σε έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με την οποία το 2012 έγιναν στις δομές του ΕΟΠΥΥ 8,9 εκατομμύρια επισκέψεις, όταν στους συμβεβλημένους γιατρούς έγιναν 13,1 εκατομμύρια επισκέψεις με το μισό κόστος, προκάλεσε την αντίδραση του ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, που σε ανακοίνωσή του πέρασε στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για «φθηνού εντυπωσιασμού θέσεις, όταν είναι γνωστό ότι λειτουργούν και με ευθύνη του ΕΟΠΥΥ συμβεβλημένοι γιατροί μέσα σε μεγάλα διαγνωστικά κέντρα με όλες τις αυτονόητες συνέπειες».
Το 1% των δαπανών οι φυσικοθεραπείες
Τέλος, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, στην προσπάθεια να προλάβει ενδεχόμενη μείωση του κόστους της φυσικοθεραπείας στο πλαίσιο της περικοπής των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, επισημαίνει ότι oι φυσικοθεραπείες αντιπροσωπεύουν για το έτος 2012 μόλις το 1% των συνολικών δαπανών του Οργανισμού, ενώ για το έτος 2013 είναι εντός των στόχων του υπουργείου.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ