«Ξανά στο προσκήνιο η Ελλάδα» είναι ο τίτλος έκθεσης της βρετανικής τράπεζας Royal Bank of Scotland, η οποία αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα καθώς και το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού λόγω της απροθυμίας των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών να μετακυλίσουν το ελληνικό χρέος, εκφράζοντας δυσοίωνες προβλέψεις για την σταθερότητα, σε περίπτωση που δεν βρεθεί η χρυσή τομή.
Όπως γράφει το capital.gr, η RBS επισημαίνει ότι το ΔΝΤ απειλεί με αναστολή της καταβολής των δόσεων προς την Ελλάδα εξαιτίας του χρηματοδοτικού κενού των 3-4 δισ. ευρώ από την διστακτικότητα των κεντρικών τραπεζών να προχωρήσουν σε μετακύλιση (roll over) των ελληνικών ομολόγων.
H Ευρωπαίοι, στη «σκιά» της γερμανικής προεκλογικής περιόδου, μπορούν να καλύψουν το κενό έως το Σεπτέμβριο με εμπροσθοβαρείς καταβολές των δόσεων.
Σύμφωνα με την έκθεση, τέσσερις είναι οι επιλογές για την κάλυψη της «τρύπας» στην Ελλάδα:
– Ένα μεγάλο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων του επίσημου τομέα (OSI)
– Ένα νέο πακέτο βοήθειας
– Η έκδοση εντόκων γραμματίων, που όμως προϋποθέτει αλλαγή στάσης από το ΔΝΤ και
– Νέα μέτρα λιτότητας.
Σύμφωνα με την RBS σε περίπτωση που το ΔΝΤ μείνει αμετακίνητο στις θέσεις του και δεν καταστούν εφικτές οι εκδόσεις εντόκων, τότε οι λύσεις που προκρίνονται σύμφωνα με την τράπεζα είναι η επιβολή OSI («κούρεμα» μέσω του δημόσιου τομέα) και νέα μέτρα λιτότητας. Τονίζει ωστόσο, πως ενδεχόμενα νέα μέτρα θα προκαλούσαν τριγμούς στη νέα κυβέρνηση διαταράσσοντας τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες με αποτέλεσμα την κατάρρευσή της και το άνοιγμα ξανά της συζήτησης για έξοδο της Ελλάδας στο ευρώ.
Παράλληλα η βρετανική τράπεζα θεωρεί μάλλον απίθανο ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ εκτιμά πως η ελληνική κυβέρνηση θα επιβιώσει βραχυπρόθεσμα και πως συνασπισμός είναι πιο ανθεκτικός από ότι αναφέρεται στα μέσα. Δεδομένου όμως ότι μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ το κυβερνητικό σχήμα διαθέτει οριακή πλειοψηφία στη Βουλή, παραμένει εύθραυστο και η αντοχή του θα δοκιμαστεί το Σεπτέμβριο οπότε και θα επανέλθουν στο τραπέζι οι απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις στο δημόσιο και σημαντική απελευθέρωση της οικονομίας.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα δεν είναι η κατάρρευση της κυβέρνησης αλλά τα τεράστια ελλείμματα στον τομέα της Υγείας και ο και η μη τήρηση των υποσχέσεων των Ευρωπαίων εταίρων της για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της που θα δημιουργήσει χρηματοδοτικό κενό στο0 πρόγραμμα, σύμφωνα με την έκθεση.
Τέλος, η Royal Bank of Scotland εκτιμά πως το ΔΝΤ θα εντείνει τις πιέσεις στην Ευρώπη για τη λήψη δύσκολων αποφάσεων απορρίπτοντας την επιλογή έκδοσης εντόκων, κάτι που θα επιδείνωνε μακροπρόθεσμα την δημοσιονομική θέση της χώρας αυξάνοντας το χρέος της.