Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024

ΟΗΕ: Ανησυχητική αύξηση των ψυχοδραστικών ουσιών

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας (ONUDC) εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για την αύξηση των «νέων ψυχοδραστικών ουσιών» κατά σχεδόν 50% σε δυόμισι χρόνια, ενώ η παγκόσμια κατανάλωση των παραδοσιακών ναρκωτικών ουσιών παρουσιάζει σταθεροποιητική τάση.

«Οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες είναι σήμερα αυτές που θέτουν τις προκλήσεις», προειδοποίησε η ONUDC στην παγκόσμια ετήσια έκθεσή της για τα ναρκωτικά, την οποία παρουσίασε στη Βιέννη στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

«Πωλούνται ως “νόμιμα φάρμακα που προκαλούν αίσθημα ευφορίας” και “συνθετικά ναρκωτικά”, οι ουσίες αυτές αυξάνονται με πρωτοφανή ρυθμό και θέτουν μεγάλες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία», πρόσθεσε η ONUDC, που εδρεύει στη Βιέννη.

Από τα τέλη του 2009 έως τα μέσα του 2012, ο αριθμός τους αυξήθηκε από 166 σε 251, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τον αριθμό των ουσιών που τελούν υπό διεθνή έλεγχο (234), σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εν δυνάμει πολύ πιο επικίνδυνα σε σχέση με τα παραδοσιακά ναρκωτικά, τα νέα ναρκωτικά μπορούν να παρασύρουν τους νεαρής ηλικίας χρήστες, με ονόματα όπως «πικάντικο», «μιάου-μιάου» ή ακόμη «άλατα μπάνιου», κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι παραδίδονται σε μια ευχαρίστηση σχεδόν ακίνδυνη, επισήμανε ο ΟΗΕ.

Οι βλαπτικές τους συνέπειες και ο εν δυνάμει εθισμός επί του παρόντος δεν είναι πλήρως γνωστοί, ενώ τα εγκληματικά στοιχεία επωφελούνται από την αδυναμία εφαρμογής του νόμου για να διαμορφώσουν μια πολύ κερδοφόρα αγορά, αποκαλύπτει η ONUDC.

Για να αντικρούσει «την απειλή για τη δημόσια υγεία» που παρουσιάζουν τα ναρκωτικά αυτά, ο γενικός διευθυντής της ONUDC, ο Ρώσος Γιούρι Φεντότοφ, κάλεσε σε «συντονισμένη δράση». Η υπηρεσία του εγκαινίασε ένα εργαλείο ενημέρωσης και προειδοποίησης για να παρακολουθεί αυτές τις ουσίες και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα.

Στην Ευρώπη όπου ο αριθμός των νέων ουσιών αυξήθηκε από 14 το 2005 σε 236 το 2012, το 75% της κατανάλωσής τους επικεντρώνεται σε πέντε μεγάλες χώρες: τη Βρετανία, την Πολωνία, τη Γαλλία, την Γερμανία και την Ισπανία.

Η χρήση τους αυξάνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (5% των νέων από 18 έως 24 ετών έχουν ήδη κάνει χρήση ουσιών που πωλούνται ως χόρτα ή άλατα μπάνιου), ενώ την τελευταία δεκαετία η χρήση της κάνναβης μειώθηκε και αυτή των άλλων ναρκωτικών παρέμεινε σταθερή.

Στις ΗΠΑ, οι νέες ουσίες είναι τα ναρκωτικά με την μεγαλύτερη χρήση μεταξύ των φοιτητών, ενώ κυκλοφορούν επίσης στην Ασία και την Αφρική.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κάνναβη παραμένει το παράνομο ναρκωτικό με την μεγαλύτερη κατανάλωση, με 180 εκατομμύρια χρήστες σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις που διαθέτει η ONUDC. Αυτό ανταποκρίνεται στο 3,9% του πληθυσμού ηλικίας από 15 έως 64 ετών.

Τουλάχιστον το 60% των χωρών που συμπεριλήφθησαν στην έκθεση της ONUDC, ανέφεραν ότι «η έμμεση χρήση ηρεμιστικών φαρμάκων» περιλαμβάνει τρεις τύπους ουσιών που έχουν τη πιο συχνή χρήση.
«Η Αφρική δείχνει να κερδίζει έδαφος ως θαλάσσια διαδρομή διακίνησης», υπογράμμισε η ONUDC με ένα δρομολόγιο όλο και πιο δοκιμασμένο για την τροφοδοσία των αγορών: η διαδρομή αρχίζει από το νότιο Αφγανιστάν για να φθάσει αρχικά στα λιμάνια του Ιράν ή του Πακιστάν, μετά φθάνει στην ανατολική ή τη δυτική Αφρική και τέλος τροφοδοτεί τις αγορές.

Μια νέα χερσαία διαδρομή διακίνησης της ηρωίνης ενδέχεται να δημιουργηθεί μέσω Ιράν, Πακιστάν έως τη Μέση Ανατολή, και να προστεθεί στον παραδοσιακό δρόμο των Βαλκανίων στην Ευρώπη.
Τέλος το Αφγανιστάν παραμένει ο πρώτος παραγωγός οπίου (74% της παράνομης παγκόσμιας παραγωγής οπίου το 2012).

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός παγκοσμίως των ατόμων που κάνουν ενέσιμη χρήση και προσβλήθηκαν από τον ιό HIV ήταν 1,6 εκατομμύριο το 2011.

Η καλλιέργεια κοκαΐνης παρέμεινε σταθερή στη Νότια Αμερική το 2011. Ταυτόχρονα η ONUDC ανέφερε ότι από τις χώρες της Δύσης η κοκαΐνη αλλάζει κατεύθυνση προς τις ασιατικές αγορές, όπως τους πλούσιους πελάτες στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα, αλλά και τους χρήστες στην Κεντρική Αμερική, όπου είναι ένας σημαντικός διαμετακομιστικός της κόμβος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ