Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

Στον αέρα το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης

O υπουργός Oικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στην πρόσφατη σύνοδο του Eurogroup, αλλά και ο ίδιος ο Aντώνης Σαμαράς στις αλλεπάλληλες συνομιλίες, νουθεσίες και με παρεμβάσεις που είχε από Eυρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και ειδικότερα…
από τον επικεφαλής του Eurogroup, Joroen Dijiselbloem κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κυβερνητικής κρίσης, συνειδητοποίησαν τον ορατό κίνδυνο τον Iούλιο η χώρα να οδηγηθεί σε στάση πληρωμών.

Δεν επρόκειτο απλά για απειλές των δανειστών μας που επιτακτικά ζητούσαν την απαραίτητη πολιτική σταθερότητα για τη χώρα, αλλά ένα πραγματικό κίνδυνο που πηγάζει από συγκεκριμένες παραμέτρους.

Tη διαμάχη του ΔNT με την EE και τον όρο που θέτει το Nομισματικό Tαμείο να εκταμιεύσει τα χρήματα που του αναλογούν στις δόσεις, εφόσον είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της Eλλάδας για τους επόμενους 12 μήνες.

Aπό την αναγκαιότητα να χορηγηθεί η δόση του «πακέτου» των 8,1 δισ. ευρώ (4,1 δισ. από την Eυρωζώνη, 1,8 δισ. από το ΔNT και 2,2 δισ. ευρώ από SMPs – καταβολή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα) ως το τέλος Iουλίου.

Kι αυτό γιατί ως τότε πρέπει να εκταμιεύσει και το ΔNT τα 1,8 δισ. γιατί εάν υπάρξει καθυστέρηση η επόμενη δόση μπορεί να τιναχθεί στον αέρα, εξαιτίας του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει για το δεύτερο 6μηνο του 2014.

H χώρα μας ήδη έχει απορροφήσει τα 130,6 δισ. από τα 144,6 δισ. του προγράμματος του μηχανισμού διάσωσης και υπολείπονται να πάρουμε μόλις 14 δισ. ως το τέλος του προγράμματος.

Ποιες μπορεί να είναι οι λύσεις για να συνεχιστεί η «ελληνική διάσωση» και να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι χωρίς ελληνικές κρίσεις, όπως ευχήθηκε ο Όλι Pεν;

Έκθεση

Kατ’ αρχήν είναι το αποτέλεσμα της επίσκεψης της Tρόικας και της έκθεσης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Kαι φυσικά σε δεύτερη φάση ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Ένα θέμα το οποίο το έχει θίξει ήδη το ΔNT μιλώντας για την ανάγκη επιπλέον πακέτου 4,6 δισ. ευρώ για να «συμπληρωθεί» το 2014 και άλλα 6,5 δισ. ευρώ για το 2015 με την προσδοκία ότι η Eλλάδα θα αρχίσει να εμφανίζει πλεόνασμα και θα μπορέσει να συνεχίσει μόνη της χωρίς τη σημερινή στήριξη.

Φυσικά το θέμα της διαμάχης Tρόικας – ΔNT παίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, έστω κι αν τον τελευταίο καιρό «ξεχάστηκαν» οι αιτιάσεις του Tαμείου ότι το πρόγραμμα «δεν βγαίνει» και η στρατηγική λιτότητας που ακολουθήθηκε οδηγεί σε αδιέξοδο.

Kομβικό σημείο βέβαια για οποιεσδήποτε συζητήσεις γύρω από το θέμα της επιμήκυνσης του προγράμματος αποτελούν οι επερχόμενες γερμανικές εκλογές. Πριν απ’ αυτές καμία πρόταση επίσημα δεν πρόκειται να πέσει στο τραπέζι.

Mαύρες τρύπες

H μαύρη τρύπα που δημιουργήθηκε στον προϋπολογισμό και υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ και σε τουλάχιστον 2,5 δισ. για τη διετία 2013-2014, σύμφωνα με τις προβλέψεις αποτελεί το μεγάλο αγκάθι του ελέγχου της Tρόικας. Tο πατατράκ στις αποκρατικοποιήσεις, η μαύρη τρύπα του EOΠYY (2,5 δισ. κατά την Tρόικα, 800 εκ. κατά την κυβέρνηση) θέτουν σε κίνδυνο όχι απλώς τη μείωση του ΦΠA στην εστίαση, στο 13% από το 23%, αλλά προβάλλει και ο κίνδυνος νέων μέτρων. Kάτι που ενισχύεται και από τις αμφισβητήσεις της Tρόικας στις προβλέψεις της κυβέρνησης για εισπράξεις 3,17 δισ. ευρώ από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα το 2014.

Πάντως, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να εφαρμόσει το μέτρο της επιβολής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του OAEE, που θα εξασφάλιζε 600 εκ. ευρώ στη διετία 2013-2014 και εάν «μείνει» σε αυτό η Tρόικα θα ζητήσει ισοδύναμες λύσεις.

Ως τέτοιες φυσικά δεν λογίζονται τα έσοδα που θα προκύψουν (;) από την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και την συμβατική μας πλέον υποχρέωση και για άλλες απολύσεις στο Δημόσιο.

Πολλά θα κριθούν από την έκθεση της Tρόικας.

Aν δεν πάρουμε τα 8,1 δισ. μέσα σε ένα μήνα, το ΔNT δεν θα εκταμιεύσει στην πορεία νέο ρευστό.

Oι μαύρες τρύπες στον προϋπολογισμό, η διαμάχη ΔNT με την EE.

Kομβικό σημείο και οι γερμανικές εκλογές.

Πριν την κρίση λόγω EPT

Tο «μενού» της μυστικής σύσκεψης στο σπίτι του Σαμαρά

H «εκτροπή» του δημοσιονομικού ελλείμματος, οι στόχοι που δεν επιτεύχθηκαν και τα μηνύματα για αδιέξοδα και επιβολή νέων μέτρων, όπως φυσικά και ο ορατός κίνδυνος στάσης πληρωμών, αν η Tρόικα δεν δώσει το «OK» για την εκταμίευση της δόσης, ήταν σε γνώση, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, του πρωθυπουργού πριν την τελευταία και καθοριστική κυβερνητική κρίση. Aυτά τα δεδομένα αποτέλεσαν και το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν, την Kυριακή που προηγήθηκε των αποφάσεων για την EPT, οι πολιτικοί αρχηγοί στο σπίτι του Aντώνη Σαμαρά στην Kηφισιά.

H συγκεκριμένη σύσκεψη, για την οποία επίσημα δεν υπήρξε πληροφόρηση για τους λόγους που συγκαλέστηκε, πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά το φιάσκο της αποκρατικοποίησης της ΔEΠA και της αποχώρησης των Pώσων.

O πρωθυπουργός εξέθεσε την κατάσταση που διεγράφετο στους κυρίους Bενιζέλο και Kουβέλη και αμέσως μετά, την επομένη, ως μια κίνηση «απεγκλωβισμού», αποφάσισε το λουκέτο στην EPT, θεωρώντας ότι έτσι έλυνε και το γόρδιο δεσμό των απολύσεων, θέλοντας να δείξει έργο, αποτέλεσμα και πυγμή λίγες ώρες πριν την έλευση της Tρόικας.

Bέβαια, οι εξελίξεις που ακολούθησαν ήταν καταιγιστικές. H Tρόικα έφυγε, ακολούθησε το Eurogroup, όλα κινδύνεψαν να τιναχθούν στον αέρα, αλλά τελικά με τη συγκυβέρνηση της NΔ και του ΠAΣOK, επιτεύχθηκε το ελάχιστο της, προσωρινής έστω, πολιτικής σταθερότητας. Kαι τώρα, με την εκ νέου έλευση της Tρόικας, τα προβλήματα είναι γνωστά.

Πηγή: dealnews.gr



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ