Μπλέξιμο από κει που δεν το περιμένει κανείς προέκυψε με την επιλογή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να χρησιμοποιήσει ως κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου της ΝΔ το «Νέα Ελλάδα». Η επιλογή του αυτή μάλιστα συνδυάστηκε με σενάρια περί της πρόθεσής του να είναι αυτό – το «Νέα Ελλάδα» – το όνομα του νέου κεντροδεξιού, φιλοευρωπαϊκού κόμματος, που επιθυμεί να ιδρύσει στη θέση της ΝΔ – εφόσον τελικά τολμήσει το εγχείρημα. Και μόνο με το άκουσμα τέτοιων φημών εξεπλάγησαν στο κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου, που φέρει, ως γνωστό, τον τίτλο «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» και στη συντομογραφία αναφέρεται ως ΝΕΕΛ, κρατά δηλαδή σκέτο το «Νέα Ελλάδα».
Συνεργάτες του κ. Λοβέρδου θεωρούσαν ότι δεν θα μπορούσε από καμία άποψη να εξετάζει στα σοβαρά το επιτελείο του κ. Σαμαρά να χρησιμοποιήσει και εκείνο ως βάση για την ονομασία ενός καινούργιου κόμματος το «Νέα Ελλάδα», σε οποιαδήποτε παραλλαγή και συνδυασμούς λέξεων.
Πάντως για να σταλεί καλού – κακού ένα μήνυμα στη ΝΔ, ο νεοεκλεγείς γραμματέας της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» Χρήστος Αηδόνης έσπευσε να τονίζει σε γραπτή του δήλωση ότι στον κ. Σαμαρά ταιριάζει το «παλιά» και όχι το «Νέα» Ελλάδα. Η δήλωση του κ. Αηδόνη έχει ως εξής:
«Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. χρησιμοποίησε πολλές φορές στην ομιλία του και στα συνθήματα του Συνεδρίου το σύνθημα “νέα Ελλάδα”. Δεν έχει δίκιο. Λάθος τίτλο δίνει στις ενέργειες και τις πρακτικές του. Έπρεπε να διαλέξει τον τίτλο “παλιά Ελλάδα” και μάλιστα η “παλαιοτέρα”. Άλλα έλεγε προ των εκλογών, και επί δύο χρόνια, και άλλα είπε το ίδιο το βράδυ της νίκης του στις εκλογές. Ακολούθησε τις πρακτικές του 4-2-1 στο διορισμό πολιτικών προσώπων στο δημόσιο. Στους δώδεκα μήνες που κυβερνά, ενώ μιλά για λιγότερο κράτος, ίδρυσε εξήντα δύο υπηρεσίες, γενικές γραμματείες, δήθεν ρυθμιστικές αρχές, επιτροπές κοκ. Ενώ βγήκε με σύνθημα την ανάπτυξη, δεν έκανε απολύτως τίποτε για την ύφεση και την ανεργία. Και χρωμάτισε με μαύρο χρώμα τις ανοικτές οθόνες των τηλεοράσεων».