Τον αριθμό των 2.017 φθάνουν οι σχολάζουσες κληρονομιές, έχοντας μία εκτιμώμενη αξία πάνω από 28 εκατ. ευρώ, όμως 10.348 κληρονομιές δεν έχουν εκκαθαριστεί ή βρίσκονται υπό εκκαθάριση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας κατά την συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τις σχολάζουσες κληρονομιές και τις κοινωφελείς περιουσίες.
Ειδικότερα:
-στις ΔΟΥ είναι εγγεγραμμένες 570 σχολάζουσες κληρονομιές αξίας 4.230.296,41 ευρώ.
-στις Κτηματικές Υπηρεσίες είναι εγγεγραμμένες 34 σχολάζουσες κληρονομιές αξίας 1.390.017,54 ευρώ.
-στις Αποκεντρωμένες Περιφέρειες είναι εγγεγραμμένες 454 σχολάζουσες κληρονομιές αξίας 16.628.700 ευρώ.
-στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι εγγεγραμμένες 96 σχολάζουσες κληρονομιές αξίας 5.205.110,46 ευρώ.
-στην Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων εγγεγραμμένες 963 σχολάζουσες κληρονομιές για τις οποίες δεν υπάρχει εκτιμώμενη αξία.
Ωστόσο 10.348 κληρονομιές δεν έχουν εκκαθαριστεί ή είναι σε καθεστώς εκκαθάρισης. Στο καθεστώς αυτό βρίσκονται
-519 κληρονομιές σε ΔΟΥ
-9 κληρονομιές σε Κτηματικές Υπηρεσίες
-3.525 κληρονομιές σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις
-6.295 κληρονομιές στην Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων.
Συνολικά στην Ελλάδα έχουμε 3.691 ιδρύματα και κληροδοτήματα, τα 74 είναι σε ΔΟΥ, τα 7 σε Κτηματικές Υπηρεσίες, τα 3.100 σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τα 600 στην Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων.
«Η Κυβέρνηση, συνεπής προς τις δεσμεύσεις της, με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία, πρωτοβουλία εκτός του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, έρχεται να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες, στρεβλώσεις, ανεπάρκειες, αδυναμίες και υστερήσεις του Ελληνικού κράτους. Αδυναμίες και υστερήσεις που στην παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία αφορούν το πλαίσιο που διέπει μέχρι σήμερα, τα τελευταία 75 χρόνια, την οργάνωση, λειτουργία και εποπτεία των κοινωφελών περιουσιών και των σχολαζουσών κληρονομιών» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Όπως είπε, «ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την οργάνωση, λειτουργία και εποπτεία των κοινωφελών περιουσιών επιτυγχάνεται με την θεσμοθέτηση, στο παρόν Σχέδιο Νόμου, μιας συνεκτικής δέσμης παρεμβάσεων».
Παρεμβάσεις στα ζητήματα διοίκησης και διαχείρισης, σύμφωνα με καθιερωμένες βασικές αρχές, μεθόδους και πρακτικές, εξορθολογιστικής διοίκησης και διαφανούς διαχείρισης. Συγκεκριμένα, ενδεικτικά και μόνο:
1ον. Ενσωματώνονται διατάξεις για την τροποποίηση του πλαισίου εντοπισμού και αξιοποίησης των σχολαζουσών κληρονομιών.
2ον. Καθιερώνεται Μητρώο Κοινωφελών Περιουσιών και Σχολαζουσών Κληρονομιών.
3ον. Αξιοποιούνται οι δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες και τα μέσα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
4ον. Καθιερώνονται τακτικοί έλεγχοι όλων των κοινωφελών περιουσιών και των σχολαζουσών κληρονομιών ώστε να αναβαθμιστεί ο κατασταλτικός έλεγχός τους.
5ον. Εισάγονται ταχείες και αποτελεσματικές διαδικασίες προληπτικού ελέγχου των πράξεων των οργάνων εκκαθάρισης και διοίκησης των περιουσιών ελέγχου.
6ον. Οργανώνεται Μητρώο προσώπων, φυσικών και νομικών, τα οποία θα έχουν την υποδομή και την τεχνογνωσία να ασκούν καθήκοντα εκκαθαριστών, εκτελεστών, διοικητών και διαχειριστών των κοινωφελών περιουσιών, καθώς και κηδεμόνων σχολαζουσών κληρονομιών.
7ον. Εισάγονται ευέλικτες διαδικασίες αποτελεσματικής διαχείρισης και αξιοποίησης της περιουσίας που συνοδεύονται από ασφαλιστικές δικλείδες για την προάσπιση των συμφερόντων των τιμώμενων και του δημοσίου συμφέροντος.
8ον. Εισάγονται σύγχρονα εργαλεία χρηματοοικονομικής διαχείρισης των κοινωφελών περιουσιών με στόχο την μεγιστοποίηση κατά το δυνατόν της περιουσίας του.
9ον. Αποκεντρώνονται οι αρμοδιότητες της εποπτείας με σκοπό την αποτελεσματικότερη άσκησή της.
Πηγή:Voria