Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος αναφέρει τα εξής:
“Τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν, αυτό δεν είναι νέο. Τα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ήδη εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος της επιχορήγησης για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ούτε αυτό είναι νέο.
Μόνο που ενώ τα ξέρουμε όλα αυτά, το ασφαλιστικό και η «μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία παραμένει. Η Τρόικα πιστεύει πως το έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία θα ξεπεράσει τα 2 δις. Και αυτό σημαίνει νέα μέτρα…. Γιατί κανείς δεν υπολόγισε ότι η ανεργία και η μείωση των μισθών θα μειώσουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Η κυβέρνηση πίστεψε ότι η μειώσεις των συντάξεων ήταν αρκετές. Αλλά το κέρδος εξανεμίστηκε γιατί τα έσοδα ήταν μειωμένα.
Οι απώλειες από την ανασφάλιστη εργασία φτάνουν τα 6,5 δις ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από εισφορές που δεν έχουν καταβληθεί τα 15,9 δις ευρώ σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.
Επίσης η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρει για τις συντάξεις του μέλλοντος:
«Το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης εκτιμάται ότι θα περιοριστεί κατά μέσο όρο σε 48.5%, έναντι 97,5% πριν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Ελλείψει άλλων πηγών εισοδήματος, το μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης του πρώτου πυλώνα θα οδηγεί κάτω από το όριο της σχετικής ένδειας όσους κατά τη διάρκεια του εργατικού τους βίου λάμβαναν μέχρι 1,2 φορές το διάμεσο εισόδημα».
Με απλά λόγια η ΤτΕ μας ενημερώνει ή μας προειδοποιεί ότι οι συντάξεις του μέλλοντος θα είναι συντάξεις πείνας, ένα επίδομα δηλαδή, στο οποίο αν δεν υπάρξει μέριμνα του ασφαλισμένου και για πρόσθετο εισόδημα (μέσω κάποιας ιδιωτικής ασφάλισης ίσως ή από άλλα εισοδήματα), τότε θα είναι υποχρεωμένος να εργάζεται…. μέχρι να πεθάνει για να τα βγάλει πέρα!
Το ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΧΡΙ.Κ.Ε.), μεταφέρει την αγωνία των Ελλήνων ασφαλισμένων υπενθυμίζοντας βασικές παραδοχές και κλασικές αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού.
Επειδή η πολιτική πρέπει να σχεδιάζει τους δρόμους του μέλλοντος.
Επειδή η πολιτική πρέπει και οφείλει να νοιάζεται πρωτίστως για τους αδύναμους και για την κοινωνία που υπηρετεί.
Επειδή είμαστε βέβαιοι ότι εφόσον τα στοιχεία της ΤτΕ επαληθευτούν, καθώς το ελληνικό κράτος δεν θα μπορεί να χρηματοδοτεί το εθνικό συνταξιοδοτικό σύστημα, τότε θα υπάρξει σεισμική δομική μεταβολή του συστήματος.
Επειδή η ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί να καταστεί η μόνη επιλογή.
Επειδή δεν επιτρέπεται το κράτος αφ’ ενός μεν να «ρουφάει το μεδούλι» από εργοδότες και εργαζόμενους και αφ’ ετέρου να καταληστεύει με διάφορα τερτίπια τους κοινωνικούς πόρους αποδίδοντας τα ελάχιστα και διοχετεύοντας τα μέγιστα σε αλλότριους σκοπούς.
Επειδή πρέπει άμεσα να αποδοθεί δικαιοσύνη μεταξύ εισφορών και απολαβών .
Επειδή πρέπει να είναι απολύτως ελεύθερος κάθε πολίτης να αποφασίζει, που και πως θέλει να ασφαλιστεί και πόσα χρήματα θέλει να διαθέτει.
Επειδή αν η Κυβέρνηση επιμένει να διατηρεί υψηλά τις εισφορές αποδίδοντας ελάχιστες συντάξεις τότε σε χρόνο ρεκόρ θα καταρρεύσει πλήρως το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό οικοδόμημα απλά γιατί κανένας δεν θα συνεχίσει επί μακρόν να αποδίδει εισφορές στο κράτος!
Επειδή στο κείμενο με α προαπαιτούμενα μέτρα δησιονομικής, πολιτικής, η τρόικα δε ζητά μόνο την εφαρμογή του μέτρου της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων αλλά θέτει ξεκάθαρα θέμα νέων μέτρων.
Επειδή στο στόχαστρο όμως μπαίνουν και οι επικουρικές συντάξεις με την δημιουργία ατομικών λογαριασμών έως τον Δεκέμβριο του 2013 και με έτοιμο το προσχέδιο τον Σεπτέμβριο.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάσθε:
1. Έχουμε νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων από το 2014;
2. Στο τραπέζι μπαίνει ξανά η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για μείωση των συντάξεων του ΟΑΕΕ από το 2014.
3. Με δεδομένο το τεράστιο έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων, η τρόικα έχει ήδη ζητήσει ως προαπαιτούμενο για τη δόση του Ιουλίου την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες για να καλυφθεί το κενό των 600 εκατ. Ευρώ στον ΟΑΕΕ.
4. Έχουν υπ’ όψη τους την έκθεση της ΤτΕ, ένα ναι ποιο είναι το σχέδιο που έχουν ετοιμάσει ως απάντηση ρεαλιστική και εφαρμόσιμη;
5. Ποιος θα ασφαλιστεί στο δημόσιο όταν θα μπορεί με λιγότερα χρήματα να έχει περισσότερες παροχές στον ιδιωτικό τομέα;
6. Υπάρχει κυβερνητική απόφαση να υιοθετήσουν τις ‘’συντάξεις επίδομα’’;
7. Εάν όχι θα ενισχύσουν στο ύψος που απαιτείται με το αναγκαίο ποσοστό αναπλήρωσης;
8. Έχετε μελετήσει τη νέα δομική μεταβολή του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος; Εάν ναι ποια τα συμπεράσματα και ποιες οι προτάσεις σας;
9. Θα συνεχίσετε να εισπράττετε τόσο υψηλές εισφορές, ενώ γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται ποτέ να τα ανταποδώσετε είτε ως σύνταξη είτε ως όποιας άλλης μορφής ιατροφαρμακευτική υπηρεσία περίθαλψης;
10. Πως απαντάτε στο υπαρκτό και πιθανό κίνδυνο της κατάρρευσης του κοινωνικοασφαλιστικού μας συστήματος λογω μη καταβολής εισφορών;”