Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

Πρώτοι οι Έλληνες στην κατανάλωση αντιβιοτικών

Όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), οι Έλληνες ασθενείς είναι πρώτοι στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών και τέταρτοι σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Πρόκειται για δύο «διακρίσεις» που συνδέονται άμεσα μεταξύ τους καθώς η κατάχρηση αντιβιοτικών που καταγράφεται επί μακρόν στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει πολυανθεκτικά μικρόβια που προκαλούν βαρύτατες και συχνά μοιραίες για τη ζωή των ασθενών ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

«Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις συνιστούν μεγάλο κίνδυνο για την δημόσια υγεία και απειλή για τους ευρωπαίους ασθενείς», δήλωσε ο διευθυντής του ECDC Δρ Μαρκ Σπρένγκερ, και κάλεσε τις υγειονομικές αρχές κάθε χώρας «να κάνουν συνετή χρήση αντιβιοτικών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, τουλάχιστον 3,2 εκατ. ασθενείς στη Γηραιά ήπειρο εμφανίζουν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους σε νοσοκομείο, ιδιωτικό ή δημόσιο, λοίμωξη μετά τη μόλυνσή τους με κάποιο ενδονοσοκομειακό μικρόβιο, με το 19,5% των ασθενών να μολύνεται κατά τη νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στην κατάταξη, καταλαμβάνοντας πανευρωπαϊκά την τέταρτη θέση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, με το τοπ 3 της λίστας να αποτελείται από την Πορτογαλία, την Ισλανδία και τη Δανία.

 

Τρία σούπερ ανθεκτικά μικρόβια απειλούν όσους νοσηλεύονται

Οι συνηθέστεροι τύποι λοίμωξης που καταγράφηκαν από την έρευνα σε 1.000 νοσηλευτικά ιδρύματα 30 ευρωπαϊκών χωρών είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η πνευμονία, και οι λοιμώξεις του αίματος. Συνολικά καταγράφηκαν 15.000 ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με τους κύριους υπαίτιους τα βακτηρίδια Klebsiella pneumoniae και E.coli, τα οποία έχουν επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα σε κάποια από τα ισχυρότερα αντιβιοτικά.

Ως το πιο επικίνδυνο και ανθεκτικό μικρόβιο των νοσοκομείων «αναγορεύτηκε» ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA). Η αντιμετώπισή του απαιτεί συνήθως πολλούς μήνες δαπανηρής νοσοκομειακής περίθαλψης και φαρμακευτικής αγωγής, αλλά συχνά το αποτέλεσμα είναι μοιραίο για τους ασθενείς.

Συχνές είναι και οι μετεγχειρητικές λοιμώξεις ή οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Αιτίες μόλυνσης των ασθενών είναι οι καθετήρες φλέβας και οι ουρολογικοί καθετήρες. Στους καθετήρες φλέβας ο μέσος όρος μολύνσεων στην Ευρώπη είναι 46,7%. Το πιο χαμηλό ποσοστό των συγκεκριμένων λοιμώξεων καταγράφεται στη Γαλλία (30,6%) και το υψηλότερο στην Ελλάδα (70,6%).

Οι ουρολογικοί καθετήρες «τροφοδοτούν» με μικρόβια περίπου το 17,2% των ασθενών, με τη Λιθουανία να καταγράφει τα χαμηλότερα ποσοστά (6,4%) και την Ελλάδα τα υψηλότερα (30,7%).

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ