Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Πρεμιέρα θερινών εκπτώσεων

«Το εμπόριο έχει ξεχωριστές προσδοκίες από αυτές τις τακτικές εκπτώσεις, καθώς μπορεί να δώσουν στις δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις μία ανάσα μέσα στην βαθύτατη κρίση», διαπιστώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Η ΕΣΕΕ καλεί τους έλληνες καταναλωτές να εμπιστευθούν και πάλι τις οργανωμένες εμπορικές επιχειρήσεις και όχι το παρεμπόριο.

«Μέσα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα εξαντλήσουμε όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για την κατά το δυνατόν καλύτερη τιμολόγηση και χαμηλότερη τελική τιμή πώλησης των προϊόντων που προσφέρουμε», σημειώνουν. Ο εμπορικός κόσμος μετρά μείωση του τζίρου στο λιανεμπόριο κατά 15% από την αρχή του χρόνου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. «Ποντάρουν» πολλά, όμως, στην αυξημένη τουριστική κίνηση, ελπίζοντας ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων θα κινηθούν σε καλύτερα επίπεδα.

Πού χρειάζεται προσοχή

Με την ευκαιρία των θερινών εκπτώσεων που ξεκινήσουν από τη Δευτέρα 15 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι και  το Σάββατο 31 Αυγούστου, η ΕΣΕΕ καλεί εμπόρους και καταναλωτές να επιδείξουν προσοχή σε μια σειρά από ζητήματα. Αναλυτικά:

1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένη) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα.

2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι.  Σε περίπτωση, που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «50% έκπτωση»).

3. Η διενέργεια εκπτώσεων είναι στην διακριτική ευχέρεια κάθε επιχείρησης.

4. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη.  Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

Πότε επιβάλλεται πρόστιμο

Επισημαίνεται ότι όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά, ενώ επιπλέον  επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών.

Σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της  επιχείρησης.

Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των υπό έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.000 μέχρι 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ