Όλες οι προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβενίας (Banka Slovenije) θα έχουν ως στόχο την εξομάλυνση της κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα το συντομότερο δυνατό, τόνισε ο νέος διοικητής της, Μπόστιαν Γιάζμπετς, ο οποίος αναλαμβάνει εξαετή θητεία την προσεχή Τετάρτη.
Στην πρώτη του συνέντευξη, στην εφημερίδα “Ντέλο” της Λιουμπλιάνας ο κ.
Γιάζμπετς είπε ότι επιθυμεί να διαφυλάξει το ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας ως καλού ιδρύματος που μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της οικονομίας. “Η Κεντρική Τράπεζα συγκέντρωνε πάντα τους καλύτερους οικονομολόγους και ειδικούς του τραπεζικού συστήματος και ελπίζω να παραμείνει έτσι και στο μέλλον”, υπογράμμισε.
Ο Μπόστιαν Γιάζμπετς, 43 ετών, διαδέχεται τον Μάρκο Κράνιετς, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε σε κρίσιμη περίοδο για την οικονομία και ενόψει σημαντικών βημάτων για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος που μαστίζεται από απώλειες.
Ο Γιάζμπετς προτάθηκε από τον πρόεδρο της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ και ο διορισμός του εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή.
Η αλλαγή στη ρυθμιστική αρχή των τραπεζών έρχεται ενώ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας αρχίζουν εξυγίανση των ισολογισμών τους για να απαλλαγούν από τα συσσωρευμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Μετά τις πολλές δυσκολίες που συνόδευσαν την απόφαση για τη σύσταση της “κακής τράπεζας”, της Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού των Τραπεζών (BACM) υπήρξε νέα εμπλοκή, καθώς η πιλοτική μεταφορά των τοξικών στοιχείων από την τράπεζα “Nova Ljubljanska Banka” τέθηκε σε αναμονή από τις Βρυξέλλες.
Ο κ. Γιάζμπετς εξέφρασε την προσδοκία η πιλοτική μεταφορά να πραγματοποιηθεί σύντομα. Όπως τόνισε, η σλοβενική κυβέρνηση επιθυμεί να επιταχύνει τη διαδικασία, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητούν να τηρηθούν ορισμένα διαδικαστικά θέματα, που είναι ίδια για όλες τις χώρες που πλήττονται από την οικονομική κρίση.
Ο νέος διοικητής της Κεντρική Τράπεζας τόνισε είχε ήδη μια άτυπη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ούρος Τσούφερ. “Συνειδητοποιούμε και οι δύο ότι η επιτυχία του ενός εξαρτάται από την επιτυχία του άλλου», είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη πολύ στενής συνεργασίας για να λειτουργήσει η “κακή τράπεζα”.
Ο κ. Γιάζμπετς εκτίμησε ότι καλύτερο για τη Σλοβενία είναι να αντιμετωπίσει την κατάσταση μόνη της, αντί να ζητήσει βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), εφ ‘όσον μπορεί να βρει πηγές χρηματοδότησης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Τόνισε όμως ότι αυτό θα πρέπει να συνοδευθεί από την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.
“Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, η βοήθεια από τον ESM εξακολουθεί να είναι μια επιλογή που προσφέρεται και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε, δεν θα είναι η πρώτη ή η τελευταία χώρα που θα το κάνει ” ανέφερε ο κ. Γιάζμπετς, προσθέτοντας ότι ακόμη και αν η τρόικα έφθανε στη Σλοβενία, αλλαγές δεν θα συνέβαιναν πιο γρήγορα απ’ ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τις επιφέρει.