Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε ότι την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα η υπογραφή συμφωνίας για τη συμμετοχή της χώρας στον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream».
Ο κ.Γκρούεφσκι συμπλήρωσε ότι κυβερνητική αντιπροσωπεία της χώρας, με επικεφαλής τον ίδιο, θα μεταβεί στη Μόσχα, για την υπογραφή συμφωνίας, κατόπιν πρόσκλησης από τη ρωσική κυβέρνηση.
Σε ερώτηση από ποιο σημείο θα εισέρχεται στην ΠΓΔΜ η διακλάδωση του αγωγού «South Stream» (Σερβία ή Βουλγαρία), ο κ.Γκρούεφσκι ανέφερε ότι αυτό θα αποφασιστεί από την ρωσική πλευρά και πιο συγκεκριμένα από την «Γκαζπρόμ».
Η συμφωνία με τη ρωσική πλευρά για την κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream προς την ΠΓΔΜ έχει αναγγελθεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα από την μεριά της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, όμως αναβαλλόταν συνέχεια.
Για την ώρα δεν είναι σαφές τι είδους συμφωνία θα υπογράψουν την Τρίτη η Ρωσία και η ΠΓΔΜ.
Πριν δύο εβδομάδες η ρωσική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι ενέκρινε σχέδιο συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΠΓΔΜ για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στον αγωγό φυσικού αερίου South Stream και την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου προς αυτήν.
Τα ρωσικά υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας εξουσιοδοτήθηκαν από τον Ρώσο πρωθυπουργό Νμίτρι Μεντβέντεφ να ξεκινήσουν συνομιλίες με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για το σχέδιο συμφωνίας. Εφόσον αυτό εγκριθεί, θα συνταχθεί μελέτη σκοπιμότητας και θα προσδιοριστούν η διαδρομή της διακλάδωσης, το σημείο εισόδου της στη χώρα και η δυναμικότητά της διακλάδωσης.
Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η διακλάδωση προς την ΠΓΔΜ είναι οικονομικά βιώσιμη, η ρωσική Γκαζπρόμ και η κρατική εταιρία της ΠΓΔΜ «Ενεργειακοί Πόροι» θα ιδρύουν κοινοπραξία για την υλοποίηση του σχεδίου της διακλάδωσης του αγωγού με ίση συμμετοχή των μετόχων (από 50%).
Αν τελικά προχωρήσουν όλα τα παραπάνω, η ρωσική πλευρά θα διατηρήσει δικαίωμα πλήρους χρήσης της δυναμικότητας της διακλάδωσης. Η κοινοπραξία θα είναι επίσης διαχειριστής και θα καθορίζει τις τιμές του φυσικού αερίου που θα εξάγονται στην ΠΓΔΜ, η οποία θα πρέπει να εγκρίνει τα σχετιζόμενα με τη διακλάδωση έργα αποδίδοντάς τους καθεστώς εθνικού σχεδίου.
Η συμφωνία θα έχει ισχύ 30 ετών με δικαίωμα επέκτασης ανά πενταετία.