Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Τζακ Λιου: «Λιτότητα και ανάπτυξη δεν συμβαδίζουν…»

Γράφει ο Πέτρος Παπαβασιλείου

Σαφείς αιχμές για τις εμμονές της Ευρωζώνης στα προγράμματα περιοριστικών μέτρων διατύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Λιου αν και εξήρε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της χώρας μας –σε μια κίνηση που αποσκοπούσε επικοινωνιακά στο να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο- βρήκε την ευκαιρία να αποστείλει ηχηρά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες. Σύμφωνα με παράγοντες που συμμετείχαν στην προπαρασκευή της έλευσης του Αμερικανού αξιωματούχου στην Αθήνα, ο κ. Λιου κατά την συνάντησή του με τον Σαμαρά συχνά μεταχειρίσθηκε τη γλώσσα της οικονομικής αλήθειας – μια αλήθεια που πολλοί αναγνωρίζουν ανοιχτά πλέον, αλλά κανείς δεν αποδέχεται ως πολιτική πρακτική.

Ανάμεσα στα άλλα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να υποστήριξε ότι «καμία οικονομία δεν ανακάμπτει σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης (σ.σ. για 6η συνεχή χρονιά στη χώρα μας), όσα επενδυτικά προγράμματα και αν προσελκύσει». Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Λιου πρόσθεσε πως «ανάπτυξη και λιτότητα δεν συμβαδίζουν» και αιτιολόγησε την άποψη του προσκομίζοντας την «κατάρρευση τόσων χωρών της Ευρωζώνης». Μάλιστα δεν έκρυψε την ανησυχία του για τους δείκτες της Γαλλίας, που αποτελεί την δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά και της Μ. Βρετανίας, η οποία αν και δεν συμμετέχει στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα εγγράφει αρνητικές προοπτικές, περίπου ανάλογες των χωρών του ευρω-νότου.

Ο υψηλός προσκεκλημένος του Έλληνα πρωθυπουργού, αφού εκτίμησε ότι «η κρίση οδεύει ραγδαία και στον ισχυρό βορρά», γεγονός που θα επηρεάσει άμεσα και την οικονομία των ΗΠΑ, τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου ανάπτυξης με αμερικανική συμμετοχή. Στο πλαίσιο εφαρμογής του ειδικού σχεδίου αναδιάταξης των οικονομιών της Ευρωζώνης, (σχέδιο «Μάρσαλ»), ο Τζακ Λιου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διαγραφής σημαντικού μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους –κάτι που προβάλλει και το ΔΝΤ- ως ανάχωμα στις συνεχώς διογκούμενες απαιτήσεις αποπληρωμής των δανείων.

Σε άλλες εκφάνσεις των επισημάνσεών του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να περιέγραψε την ανάγκη για την έκδοση ευρωομολόγων και την ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η εμπλοκή του κεντρικού χρηματοπιστωτικού φορέα θα μπορούσε, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, να φθάσει και μέχρι την έκδοση (εκτύπωση) νέας σειράς χαρτονομισμάτων ευρώ.

Πάντως, ενδεικτική της οπτικής με την οποία προσεγγίζει την κρίση στην Ευρώπη η Ουάσινγκτον ήταν η αναφορά του κ. Λιου ότι «δεν θα επιτρέψουμε την κατάρρευση της Ευρωζώνης. Η Γαλλία ήδη βρίσκεται στα πρόθυρα …».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ