Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ρέιντερς: Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε “ομοσπονδιοποίηση”

Την πεποίθησή του ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε μία «ομοσπονδιοποίηση» και έχει ανάγκη από έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών εξέφρασε ο υπουργός εξωτερικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλόφωνη εφημερίδα Le Soir. Η συνέντευξη του Ντ. Ρέιντερς δημοσιεύεται στο πλαίσιο αφιερώματος για την κρίση της ευρωζώνης, υπό τον τίτλο: “Ας σταματήσουμε τους εφηβικούς καυγάδες και ας δώσουμε ένα πολιτικό περιεχόμενο στην Ευρώπη”.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η Ευρώπη παραμένει ακόμα μετέωρη ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κατεύθυνση και σε εκείνη της παραδοσιακής διακυβερνητικής συνεργασίας, ο Ντ. Ρέιντερς απάντησε ότι η κατάσταση είναι ακριβώς έτσι, ακόμα και σε επίπεδο κρατών-μελών.

«Όταν οι χώρες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα ή τραπεζικές κρίσεις, είναι οι κυβερνήσεις εκείνες που τα διαχειρίζονται. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το συμβούλιο υπουργών αποτέλεσε το κύριο όργανο διαχείρισης της κρίσης. Στη συνέχεια όμως ξαναγράφουμε την ιστορία για να πούμε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν ευρωπαϊκές: αφού όλα τα κράτη λαμβάνουν την ίδια απόφαση, υποστηρίζουμε ότι υπήρξε ένας ευρωπαϊκός συντονισμός. Όμως σε όλες τις περιπτώσεις προηγήθηκε η απαραίτητη προετοιμασία σε διακυβερνητικό επίπεδο. Σε πολλές περιπτώσεις είναι το γαλλογερμανικό δίδυμο που έδωσε τον τόνο και κυρίως η Γερμανία, που προσπάθησε να θέσει τις προϋποθέσεις (για τη λήψη των αποφάσεων)», επισήμανε ο Βέλγος υπουργός εξωτερικών.

[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Ο Ντ. Ρέιντερς ανέφερε ότι «το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια είναι ότι οι χώρες του βορρά ζητούν περισσότερη υπευθυνότητα από τις χώρες του νότου και οι χώρες του νότου ζητάνε αντίστοιχα μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Χρειαζόμαστε και τα δύο. [/quote_text]Καταλαβαίνω ότι από γερμανικής πλευράς, είναι σημαντικό να επιδεικνύεται αλληλεγγύη όταν υπάρχουν τα εχέγγυα ότι θα επιδειχθεί η μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα. Παρά ταύτα λυπάμαι πολύ για το γεγονός ότι περιμέναμε να βρεθούμε στο χείλος του γκρεμού για να πάρουμε μέτρα».

Ερωτηθείς για το πώς ξεκίνησε η σημερινή κρίση χρέους, ο Ντ. Ρέιντερς τόνισε ότι «περάσαμε από μία ιδιαίτερη περίοδο, αυτή του 2004 – 2005, κατά την οποία η Γαλλία και η Γερμανία αντιμετώπιζαν δημοσιονομικά προβλήματα και ζήτησαν κάποια χαλάρωση των όρων του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. Η περίοδος αυτή έδωσε λάθος μηνύματα στις χώρες του νότου, που σκέφθηκαν ότι έχουν ένα μικρό περιθώριο και ότι μπορούν να προχωρήσουν σε ένα μικρό υπερδανεισμό. Στη συνέχεια ήρθε η τραπεζική κρίση του 2008, όταν η δημοσιονομική κατάσταση σε πολλά κράτη δεν ήταν καλή και η κατάσταση ανταγωνιστικότητας ήταν ακόμα χειρότερη, ιδιαίτερα στις χώρες του νότου».

[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]«Όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται σήμερα ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μία ομοσπονδιακή Ευρώπη. Εγώ είμαι πεπεισμένος» για αυτό, είπε στη Σουάρ ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Φαν Ρομπάι έβαλε αυτή τη διάσταση πέρυσι [/quote_text]όταν δήλωσε ότι «θα ξεκινήσουμε από την τραπεζική ένωση, μετά θα προχωρήσουμε στη δημοσιονομική ένωση και στην οικονομική ένωση με μία δημοκρατική νομιμοποίηση». Σε ό,τι αφορά αυτό το τελευταίο ζήτημα, ο Ντ. Ρέιντερς τονίζει ότι η ΕΕ έχει εργαστεί τις τελευταίες ημέρες με την ομάδα των υπουργών Εξωτερικών υπό την καθοδήγηση του Γερμανού ΥΠΕΞ, Γκίντο Βεστερβέλε ο οποίος συμφωνεί ότι η υπόθεση μιας περισσότερο πολιτικής Ευρώπης πρέπει να προχωρήσει.

Επιπλέον, ο Ντ. Ρέιντερς σημειώνει ότι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, συμμερίζονται την άποψη ότι η ΕΕ έχει ανάγκη από έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών. «Είναι κάτι που έχουμε ήδη κάνει σε επίπεδο εξωτερικών σχέσεων με την Ύπατη Εκπρόσωπο, Κάθριν Άστον. Πρέπει να σταματήσουμε τους εφηβικούς καυγάδες υπέρ ή κατά της Ευρώπης και να αναρωτηθούμε για το πραγματικό πολιτικό περιεχόμενο που θέλουμε να της προσδώσουμε» ανέφερε ο Βέλγος ΥΠΕΞ.

Σε ερώτηση για το βαθμό ενοποίησης που θα χαρακτηρίζει τη νέα Ευρώπη, ο Ντ. Ρέιντερς απάντησε ότι «η Ευρώπη πρέπει να έχει περισσότερες ταχύτητες». «Είμαι πεπεισμένος ότι η ευρωζώνη είναι ο σκληρός πυρήνας. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να φέρουμε εντός της ευρωζώνης τις χώρες που θέλουν να συμμετάσχουν. Χρειάζεται επίσης να σταματήσουμε να μπλοκάρουμε αυτή την εξέλιξη επειδή ορισμένες άλλες χώρες δεν θέλουν να συμμετάσχουν. Εγώ θα ευχόμουν η Βρετανία να συμμετέχει σε όλα. Εάν όμως δεν το επιθυμεί δεν μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία», ανέφερε ο Ντ. Ρέιντερς.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την πολιτική λιτότητας που έχει αποδειχθεί καταστροφική για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, ο Βέλγος ΥΠΕΞ παρατήρησε ότι «ένας ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα επέτρεπε να διαχειριζόμαστε καλύτερα ένα μεγάλο αριθμό προγραμμάτων, κυρίως σε επίπεδο υποδομών και διασύνδεσης δικτύων. Κάνουμε μεγάλη συζήτηση για τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, την Κίνα. . . Υπάρχουν όμως ακόμα πολλά να γίνουν στο επίπεδο της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. . . Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τη μάστιγα της μεγάλης ανεργίας. Για παράδειγμα στη Γερμανία υφίσταται ένα περιθώριο για την παροχή αυξήσεων στους μισθωτούς, μετά από αρκετά χρόνια αυστηρής και συγκρατημένης πολιτικής. Εάν γινόταν αυτό, θα επέτρεπε την αύξηση της γερμανικής κατανάλωσης αλλά επίσης την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη».

 

Πηγή: skai.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ