Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Ραχόι: “Θα εμφανιστώ στη Βουλή για το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων”

Ενώπιον της ισπανικής Βουλής θα εμφανιστεί τελικά ο πρωθυπουργός της ιβηρικής χώρας, Μαριάνο Ραχόι, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα για το πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει «σημαδέψει» το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα.

«Έχω μιλήσει με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου […] Θα εμφανιστώ ενώπιον της Βουλής προκειμένου να δώσω πλήρεις εξηγήσεις, […] Εκεί είναι που θα πω ό,τι έχω να πω για αυτό το ζήτημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ραχόι, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον ρουμάνο ομόλογό του, Βίκτορ Πόντα.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Ραχόι, η εμφάνισή του ενώπιον της Βουλής θα προγραμματισθεί για τα τέλη Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου.

[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Το πολύκροτο σκάνδαλο αφορά τη φερόμενη ύπαρξη ενός «μαύρου ταμείου» στους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος, μέσω του οποίου διανέμονταν μεγάλα ποσά σε υψηλόβαθμα στελέχη της παράταξης, συμπεριλαμβανομένου του κ. Ραχόι.[/quote_text]

Τα χρήματα φέρονται να προέρχονταν από δωρεές πλούσιων μεγαλοεργολάβων, οι οποίοι στη συνέχεια λάμβαναν ως αντάλλαγμα κερδοφόρες συμβάσεις έργων.

Στην «καρδιά» του σκανδάλου βρίσκεται ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, Λούις Μπερθένας, ο οποίος έχει ήδη προφυλακιστεί για μία πλειάδα κατηγοριών, όπως, μεταξύ άλλων, χρηματισμό, ξέπλυμα χρήματος και φορολογικές απάτες.

Ο ίδιος ο Μπερθένας έχει καταθέσει πως, μεταξύ του 2009 και του 2010, διοχέτευσε 90.000 ευρώ στον κ. Ραχόι και την τότε γενική γραμματέα του Λαϊκού Κόμματος, Μαρία Ντολόρες Κοσπεντάλ.

[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Ο ίδιος ο κ. Ραχόι αρνείται πως έλαβε οιαδήποτε χρηματικό ποσό από τον κ. Μπερθένας.[/quote_text]

Υπενθυμίζεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καλέσει τον κ. Ραχόι να παραιτηθεί, προειδοποιώντας μάλιστα πως εάν ο πρωθυπουργός εξακολουθούσε να αρνείται να εμφανιστεί ενώπιον της Βουλής, θα καλούσε ψήφο μη εμπιστοσύνης.

Η κυβέρνηση ελέγχει την πλειοψηφία των εδρών του κοινοβουλίου, και συνεπώς δεν κινδυνεύει άμεσα. Ωστόσο μία τέτοιου είδους ψηφοφορία τυπικά υποχρεώνει τον πρωθυπουργό, ή εκπρόσωπό του, να προσέλθει στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις για τις πράξεις του.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ