Ένα πρόγραμμα που προβάλλεται στις ώρες αυξημένης τηλεθέασης (prime time) στο Πακιστάν έχει αναλάβει να βρει οικογένεια σε εγκαταλελειμμένα μωρά.
Ο παρουσιαστής της εκπομπής, Aamir Liaquat Hussain, έχει μέχρι στιγμής δώσει δύο μωρά σε ζευγάρια που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν, κατά τη διάρκεια του ιερού για το Ισλάμ μήνα.
Στο επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας, ο Hussain είπε στο ζωντανό ακροατήριο της εκπομπής: «Αυτό είναι ένα πολύ όμορφο κοριτσάκι που πετάχτηκε σε ένα σωρό από σκουπίδια. Κοιτάξτε πόσο όμορφο και αθώο είναι».
Μια προσπάθεια φιλανθρωπίας που σώζει εγκαταλελειμμένα παιδιά και τα δίνει να μεγαλώσουν σε ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή το «The Telegraph».
Το μωρό δόθηκε στον Riaz-ud-din και τη σύζυγό του. «Τα τελευταία 14 χρόνια ήταν γεμάτα κακουχίες, πολλοί αποφασίζουν να κάνουν δεύτερο γάμο, αλλά εγώ ήμουν υπομονετικός και ζήτησα και από τη σύζυγό μου να είναι και εκείνη», είπε.
Οι νέοι γονείς ονόμασαν το κοριτσάκι, Fatima, σύμφωνα με την εφημερίδα «The News».
Τα μωρά παρουσιάζονται από τον Muhammad Ramzan Chhipa, που είναι ο υπεύθυνος της Chhipa Welfare Association. «Έχουμε πολλά μωρά που είναι εγκαταλελειμμένα, που τα βρήκαμε στα σκουπίδια ή σε άλλα ανθυγιεινά μέρη», δήλωσε και συνέχισε: «Συχνά βρίσκουμε απλά τα άψυχα κορμάκια τους για αυτό το μήνυμά μας είναι να ζητήσουμε από τον κόσμο να φέρνει σε εμάς τα παιδιά του, να μην τα παρατάει».
Σημείωσε επίσης ότι τα ζευγάρια είχαν προηγουμένως προσεγγίσει την οργάνωση προκειμένου να προχωρήσουν σε κάποια υιοθεσία, κίνηση που τελικά δεν προχώρησε.
Η εκπομπή αυτή προβάλλεται μέσα από το τηλεοπτικό κανάλι Geo News και μπορεί να υπερηφανεύεται για «συγκλονιστικές εμπειρίες» μέχρι και «ανακούφιση των πληγών» των καταπιεσμένων.
Άλλα δώρα που δίνει το show περιλαμβάνουν δέκα μοτοσικλέτες, συστήματα home cinema, φορητούς υπολογιστές και πλυντήρια.
Στη συντηρητική μουσουλμανική χώρα, όπου η γέννηση των παιδιών εκτός γάμου είναι καταδικασμένη και η μοιχεία είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται με θάνατο κάτω από αυστηρές ερμηνείες του ισλαμικού νόμου, εκατοντάδες βρέφη εγκαταλείπονται κάθε μήνα.
Τα κορίτσια είναι πολύ πιο πιθανό να εγκαταλειφθούν – θεωρούνται από πολλούς Πακιστανούς ως μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση, μιας και στις περισσότερες γυναίκες δεν επιτρέπεται να εργαστούν και θεωρείται ότι την οικονομική τους ευθύνη την έχουν οι πατεράδες τους και αργότερα οι σύζυγοί τους.
Μία Πακιστανή οικογένεια μπορεί να αναγκαστεί να συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο ρουπίες (£ 6.450), προκειμένου να καταφέρει να παντρέψει την κόρη της.
Σύμφωνα με την πακιστανική νομοθεσία, όποιος συλληφθεί να εγκαταλείπει βρέφος, μπορεί να φυλακιστεί για επτά χρόνια.