Σε δίκη παραπέμπονται πέντε πανεπιστημιακοί, μέλη του προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου των Διοικητικών Υπαλλήλων του εκπαιδευτικού ιδρύματος, για τις κινητοποιήσεις που έγιναν στις αρχές του 2012, σχετικά με τη διαδικασία ανάδειξης του Συμβουλίου του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών, οι «έξι» αντιμετωπίζουν την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης και καλούνται να εμφανιστούν στο ακροατήριο στις 24 Οκτωβρίου 2013.
«Εγγράφεται σε μια μακρά σειρά πλέον διώξεων των πανεπιστημιακών δασκάλων. Το ότι παραπέμπονται οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι -και μάλιστα όταν η μια απ’ αυτούς ήταν αποδεδειγμένα απούσα-, και παρά το γεγονός ότι η διερεύνηση που έγινε με εντολή του Πρυτανικού Συμβουλίου δεν καταλογίζει σε κανέναν κάποιο αδίκημα, αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη ότι στόχος του όλου εγχειρήματος είναι να παύσουν οι αιρετικές φωνές μέσα στο Πανεπιστήμιο. Να παύσει, δηλαδή, το Πανεπιστήμιο να είναι αυτό που είναι, το φυτώριο της κριτικής σκέψης», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών.
Καταδικάζει και η ΕΔΟΘ
Την παραπομπή σε δίκη των «έξι» καταδικάζει και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ)- Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ, κάνοντας λόγο για «μεθοδεύσεις».
Η ΕΔΟΘ καταγγέλλει «τις δικαστικές διώξεις ενάντια σε εκλεγμένους συνδικαλιστές – εκπροσώπους εργαζομένων, οι οποίες προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να σταματήσουν κάθε φωνή διαμαρτυρίας». Παράλληλα, δηλώνει την αλληλεγγύη και στήριξή της «στους διωκόμενους συναδέλφους μας και είμαστε αντίθετοι σε μεθόδους αυταρχισμού, υπερασπιζόμενοι θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα και τελικά αυτή την ίδια την Δημοκρατία».
«Πρωτοφανής επίδειξη αυταρχισμού»
Στο πλευρό των διωκόμενων στέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιτασσόμενος στο πνεύμα του νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού, στην απαξίωση και στη διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως δήλωσε ο συντονιστής της ΕΕΚΕ Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του κόμματος, Τάσος Κουράκης. «Η στοχοποίηση των πέντε πανεπιστημιακών δασκάλων και του διοικητικού υπαλλήλου του ΑΠΘ συνιστά μία πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Μία ποινικοποίηση της πολιτικής κριτικής και του δικαιώματος στη δημόσια, συλλογική διαμαρτυρία, και μάλιστα σε έναν χώρο που πρέπει να θεραπεύεται απρόσκοπτα η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης», τόνισε ο κ. Κουράκης.