Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η απόρρητη ατζέντα Ομπάμα

Γράφει ο Πέτρος Παπαβασιλείου

Αν εξαιρέσει κανείς τα τυπικά χαμόγελα που επιτάσσει το διπλωματικό πρωτόκολλο -και διαρκούν όσο το «κλικ» της φωτογράφησης- ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αναμένεται να εμφανιστεί πολύ πιο κάθετος και απόλυτος απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όταν θα κλείσουν οι θύρες του οβάλ γραφείου και αποχωρήσουν οι συνοδείες και η ασφάλεια.

Έγκυροι διπλωματικοί κύκλοι που διαθέτουν πρόσβαση στο ανεπίσημο κομμάτι των συζητήσεων επισημαίνουν ότι ο κ. Ομπάμα, εκτός όλων των άλλων,  θα επιδιώξει να αποσπάσει σαφείς απαντήσεις από την ελληνική πλευρά για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η Αθήνα τους επόμενους μήνες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Αμερικανός Πρόεδρος θα θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα στον κ. Σαμαρά για το αν προτίθεται η Ελλάδα να εγκαταλείψει το άρμα του Βερολίνου, ακολουθώντας ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομικής εξισορρόπησης.

Ευρωπαίος παράγοντας του παρασκηνίου με ισχυρές διασυνδέσεις στο Κογκρέσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και κοινές καταβολές με την Κριστίν Λαγκάρντ, έλεγε στο ereportaz.gr ότι «οι ΗΠΑ θα προτείνουν στην Ελλάδα αλλαγή προγράμματος που θα προβλέπει ένα τέλος στη γραμμή λιτότητας και θα περιλαμβάνει διαγραφή μέρους του χρέους».

Το ίδιο πρόσωπο συμπληρώνει πως εφόσον ο Αντώνης Σαμαράς αποδεχόταν μία τέτοια σύμπλευση, η Ουάσινγκτον ως αντιστάθμισμα θα υποστήριζε σθεναρά την κατάρτιση «ενός πραγματικού και όχι εικονικού σχεδίου τύπου Μάρσαλ», προκειμένου η χώρα μας να αντέξει τους κραδασμούς μιας πιθανής σύγκρουσης με τη Γερμανία.

Άλλες πηγές τονίζουν με έμφαση ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ενδέχεται να τραβήξει τη συζήτηση και σε άλλα «αχαρτογράφητα» πεδία, που έχουν να κάνουν με το ακραίο σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την υιοθέτηση ενός άλλου διεθνούς νομίσματος…

Συμπερασματικά, ο κ. Ομπάμα θα επιχειρήσει να ιχνηλατήσει τις προθέσεις της Αθήνας ενόψει της τελικής αναμέτρησης που θα λάβει χώρα αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο. Καθώς από τις κινήσεις της Ελλάδας δεν κρίνεται μόνο η σταθερότητα της Γερμανίας, αλλά ίσως και ολόκληρης της Ευρωζώνης, αν θεωρήσουμε ότι η δύναμη του ντόμινο μπορεί να συμπαρασύρει τα πάντα στο διάβα της. Κρατάμε το φιτίλι, αλλά μας τελείωσαν τα σπίρτα…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ