Είναι γόνοι επιχειρηματικών οικογενειών με «όνομα βαρύ σαν ιστορία» και καλούνται να αποδείξουν πως έχουν τις ικανότητες να διοικήσουν σε δύσκολους καιρούς.
Ανέλαβαν το τιμόνι των ομίλων σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, είναι αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις και αγωνίζονται να αφήσουν την δική τους σφραγίδα στον κόσμο του επιχειρείν. Το έργο τους δεν είναι καθόλου εύκολο και καλούνται να αποδείξουν πως διαθέτουν ικανότητες και θέληση, έχουν δύναμη και επιχειρούν με σκοπό και όραμα. Ουσιαστικά καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στη βαριά κληρονομιά και τη νέα φιλοσοφία που πρέπει να διαπνέει τους ομίλους, των οποίων έχουν τα ηνία. Πρόκειται για τους γιους του «πατριάρχη» της Βιοχάλκο, Νίκου Στασινόπουλου, αλλά και τη νεότερη γενιά της οικογένειας Αποστολόπουλου. Τους γιους των κ.κ. Δάκη Ιωάννου, Σωτήρη Θεοδωρίδη και Γιώργου Γεράρδου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη νέα γενιά των επιχειρηματιών αποτελεί και η συνετή διαχείριση της σημαντικότερης κληρονομιάς της οικογένειας, δηλαδή των οικογενειακών αξιών που περνούν από γενιά σε γενιά και θεμελιώνουν τη συνέχιση της κουλτούρας εντός της οικογενειακής επιχείρησης. Αυτή την κουλτούρα θα πρέπει να την προστατεύσουν και να εδραιώσουν το όραμα, τις πεποιθήσεις και τις αξίες των ιδρυτών, διασφαλίζοντας παράλληλα και την προσαρμογή των οικογενειακών και θεμελιωδών αξιών σε μεταβαλλόμενες περιστάσεις, όπως για παράδειγμα σε περιόδους επέκτασης της επιχείρησης, δραστηριοποίησης εκτός των «συνόρων», παραχώρησης της σκυτάλης στην επόμενη γενιά και πώλησης της επιχείρησης σε τρίτους.
Στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν πάντα πως πρέπει να φανούν αντάξιοι του ονόματος που φέρουν, ωστόσο αυτό που επιδιώκουν είναι να φέρουν έναν αέρα ανανέωσης στην επιχειρηματική σκηνή. Εάν είναι καλοί «καπετάνιοι» θα το δείξει ο χρόνος και φυσικά το αποτέλεσμα. Ας μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και παραδείγματα που οι γιοι παρέλαβαν πανίσχυρους ομίλους, τους οποίους εν συνεχεία οδήγησαν στην κατάρρευση. Εταιρείες που ενώ ήταν στο παρελθόν ακμαίες, σήμερα βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, άρθρου 99 ή ακόμα και χρεοκοπίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Πετζετάκις, η Carouzos, η Βωβός κλπ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Απόλυτο προσωπικό του στοίχημα η J&P ΑΒΑΞ
Πρέπει να «κόλλησε» το μικρόβιο του επιχειρείν από τον εκκεντρικό μεγαλοεργολάβο και συλλέκτη πατέρα του, Δάκη Ιωάννου. Ο λόγος για τον Χρήστο Ιωάννου, που προσφάτως απέκτησε την τιμητική θέση του προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο της JP Αβαξ και φυσικά ενεργότερο ρόλο στην επιχείρηση που τα τελευταία χρόνια πέρασε από σαράντα κύματα. Ο 41χρονος απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Cornell, με τις λαμπρές σπουδές και στο ΜΙΤ ασχολείται εδώ και χρόνια με τις επιχειρήσεις και το 1984 ίδρυσε την εταιρεία FoodPlus με σκοπό την ανάπτυξη των εστιατορίων της PizzaHut και της KFC, σε όλη τη χώρα. Ωστόσο η κρίση επέφερε σοβαρό πλήγμα σε αυτή του τη δραστηριότητα και υπολογίζεται ότι από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν κατεβάσει ρολά περίπου 27 καταστήματα, ενώ από τις αρχές του χρόνου η εταιρεία μόνο στη Θεσσαλονίκη έκλεισε τα τρία από τα τέσσερα καταστήματα. Δραστηριοποιείται επίσης σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο AthenaeumIntercontinental) και τον όμιλο ξενοδοχείων YES, ενώ συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια των αερογραμμών Aegean και τηςCocaCola Τρία Έψιλον. Την ίδια στιγμή λέγεται πως έχει επικεντρώσει όλη την προσοχή του στην JP Αβαξ, την πορεία της οποίας θεωρεί ως το απόλυτο προσωπικό του στοίχημα. Γι’ αυτό το λόγο εργάζεται σκληρά και ο βασικός του στόχος είναι ο όμιλος να διευρύνει την παρουσία του στους εκτός από τον κατασκευαστικό κλάδο, στα έργα ΣΔΙΤ και στις μαρίνες.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ξημεροβραδιάζονται στα γραφεία τους
Η οικογένεια Στασινόπουλου είναι από τα επονομαζόμενα «παλιά τζάκια» της χώρας. Ο Νίκος Στασινόπουλος όλα τα προηγούμενα χρόνια «προλείανε» τα μέταλλα της Βιοχάλκο, για να «υποδεχτούν» τη νέα γενιά στο τιμόνι της, τους δύο γιους του, Μιχάλη και Γιάννη. Φίλοι και γνωστοί υποστηρίζουν πως ο βιομήχανος έχει αποφασίσει να αποσυρθεί σταδιακά από τον «νευραλγικό πυρήνα» των διοικητικών αποφάσεων, αν και παραμένει πρόεδρος, για να δώσει χώρο στους διαδόχους του. Άλλωστε οι δύο γιοι του θήτευσαν στο πλευρό του σε καιρούς δύσκολους για την βιομηχανία της Ελλάδας και μπορούν να διαχειριστούν κρίσιμα ζητήματα. Ο ήπιων τόνων Μιχάλης έχει την γενική εποπτεία του ομίλου, ενώ υπό την επίβλεψή του βρίσκεται η ΕΛΒΑΛ (η ποιο ισχυρή εταιρία) και το εμπορικό κέντρο RiverWest. Bonviveur ο μικρότερος αδελφός, ο Γιάννης, δεν του λείπει η μαχητικότητα στις επιχειρηματικές αποφάσεις. Στον ίδιο πιστώνεται η σωτηρία της ΣΩΛΚ από την χρεοκοπία, όταν την εξαγόρασαν από την οικογένεια Μητρόπουλου. Όμως, ο πατέρας τους δεν παύει να είναι ο καθοδηγητής τους, στον δύσκολο αγώνα που δίνουν κόντρα στην οικονομική κρίση, η οποία έχει κλυδωνίσει και τα μέταλλα του ομίλου του. Τόσο ο Μιχάλης όσο και ο Γιάννης Στασινόπουλος ξημεροβραδιάζονται στα γραφεία τους, σχεδιάζοντας την αναδιοργάνωση του ομίλου. Οι φήμες λένε πως προσανατολίζονται στο να μεταφέρουν την έδρα της εταιρείας στο εξωτερικό. Ωστόσο οι ίδιοι το διαψεύδουν, διαμηνύοντας ότι «θα μείνουν και θα πολεμήσουν».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ο πατέρας έχει δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης»
Η οικογένεια Αποστολόπουλου είναι για όσους την ξέρουν μια πραγματική οικογένεια. Ενωμένη σαν μια γροθιά αντιμετωπίζουν μαζί τις χαρές και τις λύπες. O Βασίλης Αποστολόπουλος, ο μεγαλύτερος γιος, διευθύνων σύμβουλος του Oμίλου και ο αδελφός του, XρήστοςAποστολόπουλος, αντιπρόεδρος του Oμίλου, έχουν πάρει εδώ και χρόνια την «ψήφο εμπιστοσύνης» του πατέρα τους και αγωνίζονται να αφήσουν την δική τους σφραγίδα κόσμο των επιχειρήσεων και της ιδιωτικής υγείας. Ο πατέρας τους δηλώνει περήφανος για τους γιους του, καθώς στα πρώτα χρόνια παρουσίας τους στο «τιμόνι» της επιχείρησης έχουν να καταδείξουν δουλειά και επιτυχίες αν και ο κ. Γιώργος Αποστολόπουλος παραμένει το φίλτρο της οικογένειας στις όποιες επιχειρηματικές αποφάσεις λαμβάνονται. OBασίλης Aποστολόπουλος, που σπούδασε management στο LondonSchoolofEconomics και έκανε μεταπτυχιακά στοCambridgeUnivercity (κατέχει και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Aθηνών), είναι παντρεμένος με τη Pόη Δανάλη, με την οποία ήδη έχουν αποκτήσει 4 παιδιά. Eίναι πρόεδρος της Eλληνικής Ένωσης Eπιχειρηματιών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του CIBAM του Πανεπιστημίου του Cambridge. OXρήστος Aποστολόπουλος, στα 33 του χρόνια, είναι αντιπρόεδρος του Oμίλου. Σπούδασε BusinessandEconomics στο Λονδίνο και έκανε μεταπτυχιακά στα πληροφοριακά συστήματα και την Tεχνολογία. Εχει αναλάβει, στο πλαίσιο ενός στρατηγικού πλάνου, τη ναυαρχίδα του Oμίλου, το Iατρικό Kέντρο Aθηνών, και τη μετάβασή της σ’ ένα νέο μοντέρνο τρόπο λειτουργίας, βασιζόμενο στη σύγχρονη τεχνολογία και σε πρωτοποριακές μεθόδουςmanagement. Στόχος τους είναι η διεθνής καταξίωση του ομίλου, η καταγραφή κερδών και η ενίσχυση της ρευστότητας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
Ο αριστοκράτης πήρε το… αίμα του πίσω
Ηταν 2008 όταν ο κ. Σωτήρης Θεοδωρίδης πήρε την απόφαση να παραδώσει το τιμόνι της εταιρείας Sato στον γιο του Γιώργο και να στραφεί προς νέα αντικείμενα, όπως είναι τα εμπορικά κέντρα. Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, ο κ. Γιώργος Θεοδωρίδης μαθήτευσε στο πλευρό του πατέρα του μέχρι να αναλάβει τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Ολοι μιλάνε για έναν πολύ αριστοκρατικό νεαρό, με εξαιρετική ευγένεια και στυλ. Μόνο που εκείνος ανέλαβε την εταιρεία σε μία από τις πιο δυσχερείς οικονομικές συγκυρίες και προσπαθεί να «κουμαντάρει» το καράβι του, έτσι όπως έχει διδαχθεί, με «όπλο» την υπομονή και την ορθή στρατηγική συνδυασμού άμυνας και επίθεσης. Και οι εξελίξεις τον δικαίωσαν, καθώς η πρόσφατη επικύρωση από το Πρωτομελές Πρωτοδικείο Αθηνών της συμφωνίας συνδιαλλαγής της Sato με την πλειοψηφία των πιστωτών, βάζει την εταιρεία στο δρόμο της εξυγίανσης μειώνοντας τις συνολικές υποχρεώσεις από τα 68 εκ ευρώ στα 20 εκ Ευρώ. Μάλιστα, κάποιοι λένε πως πήρε το αίμα του πίσω, καθώς ουκ ολίγες φορές είχε συγκρουστεί με τον πατέρα του, ο οποίος είναι πιο συντηρητικός εν μέσω κρίσης, ενώ εκείνος ως πιο νέος έχει πιο ριζοσπαστικές ιδέες. Το επενδυτικό σχέδιο που επεξεργάστηκε ο Γιώργος Θεοδωρίδης «έπεισε» τους πιστωτές να μειώσουν τα δάνεια και να χορηγήσουν και νέα κεφάλαια κίνησης. Μετά από αυτή την εξέλιξη ο επιχειρηματίας μιλά για δυνατό restart της εταιρείας.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΡΑΡΔΟΣ
Ο αγωνιστής που αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας
Ο Κώστας Γεράρδος είναι γιος του ιδιοκτήτη και δημιουργού της εταιρείας Πλαίσιο Computers, Γιώργου Γεράρδου και ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου πριν από ενάμιση χρόνο. Διαφοροποιείται από τους νέους που έχουν μια μεγάλη περιουσία πίσω τους, μιας και δεν θα τον δει κανείς να προβάλλεται στα highsociety στέκια, ενώ αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας. Έχει ήδη κάνει οικογένεια και υπεραγαπάει τα δύο του παιδιά, την κόρη του και το γιό του, που έχει το όνομα του παππού Γιώργου και όπως όλα δείχνουν θα είναι ο τρίτος διάδοχος της «αυτοκρατορίας». Τη θέση δεν την πήρε κληρονομικώ δικαίω. Αγωνίστηκε για να την κερδίσει. Από μικρό παιδί βρισκόταν στην εταιρεία. Όταν άλλα πιτσιρίκια πήγαιναν στις κούνιες, εκείνος βρισκόταν στην εταιρεία και βοηθούσε. Ως έφηβος είχε ήδη μάθει τη δουλειά από μέσα και ανέλαβε μεγαλύτερες ευθύνες. Αυτή την εξοικείωση με τη σκληρή δουλειά την έμαθε από τον πατέρα του ο οποίος είχε το σκεπτικό ότι για να γίνει μια υγιής και ικανή προσωπικότητα πρέπει να ανέβει σταδιακά. Το 2003, αφού σπούδασε Διεθνή Οικονομικά, αναλαμβάνει ως υπεύθυνος για τη δημιουργία του site της εταιρείας, το οποίο κατορθώνει να φτάσει στην πρώτη θέση από πλευράς traffic σε όλη την Ελλάδα. Δύο χρόνια αργότερα, αναλαμβάνει ακόμα περισσότερα καθήκοντα, καθώς θα γίνει υπεύθυνος για το training και monitoring σύστημα της επιχείρησης, που βοηθά στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών για να φτάσει σήμερα να ηγείται του ομίλου.