Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025

Καυτό τετράμηνο για την κυβέρνηση έως τα τέλη του χρόνου

«Από Αύγουστο χειμώνα…», λένε χαριτολογώντας οι υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά για να παρηγορηθούν για τον μήνα των διακοπών που φέτος δεν θα έρθει γι’ αυτούς. Τα σύννεφα έχουν αρχίσει ήδη να μαζεύονται πάνω από τη δικομματική κυβέρνηση και τα «μερομήνια» προλέγουν θύελλες από τον Σεπτέμβριο, όταν πολλοί φοβούνται ότι θα κριθεί όχι μόνο η κυβερνητική αλλά και η κοινωνική συνοχή.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη μιλούν ήδη για ένα καυτό τετράμηνο μέχρι τα τέλη του χρόνου, και προβλέπουν ότι αν το στοίχημα του Σεπτεμβρίου είναι δύσκολο, το επόμενο του Δεκεμβρίου θα είναι ακόμη πιο απαιτητικό, κυρίως σε ό,τι αφορά την κινητικότητα στο Δημόσιο. Επιπρόσθετα, αν και διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, αναγνωρίζουν ότι η υλοποίηση των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί, αρκεί για να επιβαρύνει δραματικά το κοινωνικό κλίμα.

Επί του παρόντος, ο χρόνος τρέχει και η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της μόλις κάτι παραπάνω από έναν μήνα για να υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα που έχει ψηφίσει και να κατορθώσει να πάρει «πάνω από τη βάση» στην επερχόμενη, εξαιρετικά δύσκολη, όπως όλα δείχνουν, αξιολόγηση του φθινοπώρου. Η πρόσφατη ρήση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο υπουργικό συμβούλιο («αν μας ξεφύγει ο Αύγουστος καήκαμε») είναι ενδεικτική της αγωνίας που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κίνδυνο να χαλαρώσουν οι ρυθμοί, όπως παραδοσιακά συμβαίνει κάθε τέτοια εποχή.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, θέλοντας να μην αφήσει κανένα περιθώριο στους υπουργούς και τα στελέχη του, ανακοίνωσε ότι θα λείψει μόνον μία εβδομάδα. Από την επομένη της επιστροφής του από τις ΗΠΑ στις 12 Αυγούστου, μέχρι την Κυριακή 18, οπότε θα αναχωρήσει από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πύλο, για την Αθήνα. Τη Δευτέρα, 19 Αυγούστου, όλοι θα πρέπει να είναι στα γραφεία τους. Υπουργοί, υφυπουργοί, γραμματείς, βουλευτές, οι πάντες! Και είναι τόσο αμετακίνητος στη θέση ότι θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί η κυβέρνηση σε συνθήκες «εκτάκτου ανάγκης», που φρόντισε να διοχετεύσει ήδη μέσω των συνεργατών του την πληροφορία πως προτίθεται να διασφαλίσει την παρουσία των υπουργών στα γραφεία τους ακόμη και τις Παρασκευές (που συνήθως στην καρδιά του καλοκαιριού αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Σαββατοκύριακου…).

Το συγκεκριμένο μήνυμα, μάλιστα, αποστέλλεται προς όλους τους υπουργούς και υφυπουργούς, και όχι μόνον προς εκείνους που κυρίως έχουν την ευθύνη της υλοποίησης των προαπαιτούμενων, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά. Το πλέον δύσκολο καλοκαίρι θα περάσει, χωρίς καμία αμφιβολία ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ως επιβλέπων την υλοποίηση του δεύτερου κύματος της κινητικότητας στο Δημόσιο.

Τον «οβολό» τους για την εξεύρεση των 8.200 εργαζόμενων που θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου πρέπει να καταβάλουν κατά προτεραιότητα οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος, Υγείας Α. Γεωργιάδης, και δευτερευόντως οι υπουργοί Εργασίας Γ. Βρούτσης, Μεταφορών και Υποδομών Μανιάτης, Δημόσιας Τάξης Νικ. Δένδιας, Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλος, Πολιτισμού Παν. Παναγιωτόπουλος και Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ενώ πολύ μικρός είναι ο αριθμός των υπαλλήλων που θα πρέπει να θέσουν σε διαθεσιμότητα τα υπόλοιπα υπουργεία.

Βαρύ θα είναι το φετινό καλοκαίρι και για τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος καλείται να υλοποιήσει τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν δρομολογηθεί αλλά και το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση της ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ, το οποίο προβλέπει την οριστικοποίηση των αποφάσεων εντός του Αυγούστου και την εκτέλεσή τους μέχρι τα τέλη του 2013.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να μπορέσει να διαπραγματευτεί με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας την ελάφρυνση του χρέους και τους όρους της λιτότητας. Τα σημάδια ωστόσο είναι μάλλον δυσοίωνα τόσο εντός όσο και εκτός χώρας και ο κίνδυνος να βρεθεί η κυβέρνηση αντιμέτωπη από τη μία πλευρά με μία κλιμακούμενη πολιτική και κοινωνική ένταση και από την άλλη με μία κατά μέτωπο αντιπαράθεση του Βερολίνου με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εξαιρετικά ορατός.

Δεν υπάρχει «λίπος» μετά τους 8.200

«Το φθινόπωρο θα είμαστε έτοιμοι με την κινητικότητα. Το πρόβλημα είναι από πού θα αντλήσουμε το επόμενο κύμα των 12.000 υπαλλήλων που θα πρέπει να εξευρεθούν μέχρι τον Δεκέμβριο», σημειώνει στην «Κ» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Αν συνυπολογίσει κανείς τον βαθμό δυσκολίας για την οριστικοποίηση του πρώτου κύματος, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται πόσο δυσκολότερο γίνεται το εγχείρημα τώρα.

Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος θεωρεί ότι οι υφιστάμενες δομές εξαντλούν τα όριά τους με το παρόν κύμα της κινητικότητας και ότι μετά την εξεύρεση των 8.200 υπαλλήλων, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξευρεθούν οι επόμενοι, καθώς στους υπόλοιπους χώρους, πλην της Αυτοδιοίκησης, της Υγείας και της Παιδείας, απ’ όπου αντλήθηκε ο κύριος όγκος των 8.200, δεν υπάρχει πλέον «λίπος».

Το ίδιο στέλεχος προβλέπει ότι αν δεν υπάρξει το επόμενο διάστημα ένας «μεταρρυθμιστικός οίστρος» -ο οποίος αυτή τη στιγμή δεν είναι ορατός- θα είναι έως και αδύνατο να εκπληρωθεί ο στόχος, αφού για την επίτευξή του απαιτείται πλήρης, ριζική αναδιάρθρωση του Δημοσίου, με επιπλέον συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συνεργασία όχι μόνο των υπουργών, αλλά του συνόλου της διοικητικής πυραμίδας του Δημοσίου και σίγουρα όχι σε τέσσερις μήνες!

Πηγή: skai.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ