Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

“Η Ευρωζώνη σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν αν…”

Γράφει ο Πέτρος Παπαβασιλείου

Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο καθώς λίγες μόλις ώρες πριν την συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Αντώνη Σαμαρά η συμμαχία του Ατλαντικού εξαπολύει σφοδρή επίθεση εναντίον του άξονα της λιτότητας. Συνομιλώντας το ereportaz.gr με ισχυρούς παράγοντες του αμερικανικού λόμπι- οι οποίοι διαθέτουν το προνόμιο να επικοινωνούν συχνά με τον Μπαράκ Ομπάμα- προκύπτει πως η θεώρηση της Ουάσινγκτον για την μακροοικονομία της Ευρώπης μόνο ευοίωνη δεν είναι.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η επισήμανση ότι «αν δεν αλλάξει στάση η Γερμανία, σύντομα η Ευρωζώνη θα αποτελέσει παρελθόν…». Οι ίδιοι ισχυροί παράγοντες, που κινούνται στα πέριξ του Λευκού Οίκου, υποστηρίζουν ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να δράσει άμεσα με όλους τους τρόπους, διότι η Ευρωζώνη δεν δείχνει να αντέχει άλλη λιτότητα…».

Η ανησυχία στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι έκδηλη, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν πως «αν καταρρεύσει οικονομικά η Ευρώπη, θα επηρεαστεί άμεσα η σταθερότητα των ΗΠΑ». Ίσως γι΄ αυτό δηλώνουν θιασώτες μιας εντυπωσιακής παρέμβασης από την πλευρά της ΕΚΤ, που θα μπορούσε να φθάσει έως και την έκδοση νέας σειράς χαρτονομισμάτων ευρώ. Οι Αμερικανοί, άλλωστε, δεν δίστασαν στο παρελθόν να βάλουν μπρος τη μηχανή των δολαρίων – ασχέτως εάν τώρα δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο, υπό το φόβο της εκτίναξης του πληθωρισμού.

Αναφορικά με τη χώρα μας, οι συνομιλητές του Αμερικανού προέδρου, τονίζουν ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει άλλο δανεισμό» και «πρέπει να εγκαταλειφθεί η αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή γιατί στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική ιστορία ποτέ δεν έχει υπάρξει χώρα που να κατάφερε να συνδυάσει τη λιτότητα με την ανάπτυξη…».

Ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτα θα ακούσει τον Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια θα εκδηλώσει τις σκέψεις του γύρω από την ελληνική κρίση και την οικονομία της Ευρωζώνης. Το ποια στάση θα τηρήσει τελικώς ο Λευκός Οίκος σε σχέση με τη χώρα μας θα διαφανεί το επόμενο διάστημα, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέο τετ-α-τετ ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο πλαίσιο συνεδρίασης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ληφθούν αποφάσεις για την FYROM…

Στην κρίσιμη αυτή συνεδρίαση θέλει να παραστεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικός εταίρος. Οπότε, μία κοινή εμφάνιση των δύο (Σαμαρά-Βενιζέλου) στην έδρα του ΟΗΕ σε περίπου ένα μήνα μοιάζει αρκετά πιθανή, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα…

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ