Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Ζημιές σε 300 σπίτια άφησε ο σεισμός στην Αμφίκλεια!

Κατά εφτά χιλιοστά το χρόνο απομακρύνεται ο φλοιός της γης μεταξύ Λαμίας και Δαύλειας, σύμφωνα με μετρήσεις γεωλόγων που παρακολουθούν με προσοχή το φαινόμενο.

Μετρήσεις GPS έδειξαν ότι η νότια Φθιώτιδα «ανοίγει» με ταχύτητα περίπου επτά χιλιοστών το έτος, ωστόσο, ο χθεσινός σεισμός που σημειώθηκε 121 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας και 4 χιλιόμετρα ανατολικά της Αμφίκλειας, δεν είχε καμία σχέση με το Ρήγμα της Αταλάντης.

Όπως εξηγεί με δηλώσεις του στην «Ελευθεροτυπία» ο γεωλόγος-σεισμολόγος του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Θανάσης Γκανάς, ο σεισμός έγινε πάνω σε ρήγμα με διεύθυνση Ανατολή- Δύση. Ωστόσο, όπως είπε οφείλεται στην έκταση της κεντρικής Ελλάδας στη διεύθυνση Βορρά – Νότου.

Τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ ακολούθησαν χθες 60 μετασεισμοί, ανάμεσά τους και δύο ισχυροί 4,1 και 4,7 Ρίχτερ που πανικόβαλαν τους κατοίκους της Λαμίας και των χωριών στην Αμφίκλεια οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους και τις πλατείες.

Έλεγχοι στα κτήρια που υπέστησαν ζημιές

Eλέγχους σε κτήρια στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας πραγματοποιούν μηχανικοί από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Στερεάς Ελλάδας.

Χθες στην περιοχή βρέθηκαν οι μηχανικοί του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), όπου ολοκλήρωσαν τους ελέγχους, οπότε σήμερα ανέλαβαν τα κλιμάκια της ΥΑΣ για να προχωρήσουν οι διαδικασίες τελικής εκτίμησης και αποκατάστασης. Ταυτόχρονα, ελέγχους διενεργούν και κλιμάκια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ζημιές από το σεισμό των 5,1 Ρίχτερ και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν, έχουν υποστεί ζημιές περισσότερα από 300 σπίτια στη Φθιώτιδα. Δύο ακατοίκητα σπίτια έχουν καταρρεύσει στο χωριό Δρυμαία της Αμφίκλειας, ενώ ζημιές υπέστησαν 80 σπίτια στο χωριό Ρεγγίνι.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΟΑΣΠ, Νικήτα Παπαδόπουλο, ζημιές έχουν προκληθεί σε παλιά σπίτια της περιοχής, που έτσι κι αλλιώς είχαν προβλήματα.

Στην περιοχή έχει μεταβεί και ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας για να εκτιμήσει την κατάσταση σχετικά με τις κατολισθήσεις, που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Πάντως σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των σεισμών παρατηρείται φθίνουσα πορεία, τόσο στη συχνότητα όσο και στο μέγεθος.

«Το φαινόμενο παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Μετά το πέρας και του επόμενου 24ωρου θα μπορούμε να πούμε με σιγουριά εάν το φαινόμενο βρίσκεται προς εκτόνωση» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Παπαδόπουλος.

Εξάλλου, ο κ. Λέκκας τονίζει ότι οι ζημιές που έχουν σημειωθεί είναι μικρές, κυρίως σε παλιά και εγκαταλελειμμένα σπίτια. Σε ό,τι αφορά τις κατολισθήσεις λέει ότι κι αυτές είναι μικρές, κυρίως στο οδικό δίκτυο και δεν χρήζουν λήψης επιπλέον μέτρων.

Κατηγορηματικός είναι ο ίδιος σε ό,τι αφορά το επίκεντρο του σεισμού, τονίζοντας ότι ο χθεσινός σεισμός δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης.

«Ο χθεσινός σεισμός δεν έχει σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης. Πρόκειται για άλλο ρήγμα, δυτικά του όρους Καλλίδρομο, το οποίο έχει προκαλέσει έναν ακόμη δυνατό σεισμό ισχύος 5,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ το 2008».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ