«Κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να δράσει ανεξέλεγκτα και να αυξήσει όσο θέλει τις τιμές του νερού. Υπάρχουν κανόνες που ήδη έχουν ανακοινωθεί. Μάλιστα, επ’ ευκαιρία της ιδιωτικοποίησης τα τιμολόγια της ύδρευσης θα καθορίζονται -για πρώτη φορά- με έναν απόλυτα ξεκάθαρο μηχανισμό που καταρτίζει η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων και που θα περιλαμβάνεται στη σύμβαση που συνάπτει η εταιρεία με το κράτος».
Την επισήμανση αυτή κάνει μιλώντας στο «business stories» ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κ. Γιάννης Εμίρης με αφορμή την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).
«Δεν παραχωρείται το νερό σε ιδιώτες. Το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό, στην πλήρη κυριότητα του ελληνικού κράτους. Παραχωρούνται σε ιδιώτες οι υπηρεσίες ύδρευσης: η επεξεργασία, η μεταφορά και η διάθεση του νερού»
Στον Γιώργο Ι. Δημητρομανωλάκη
Σύμφωνα με τον κ. Εμίρη, οι ιδιώτες νέοι μέτοχοι έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν σε σημαντικές επενδύσεις στο μέλλον, κάτι που δεν αποκλείεται να σημάνει το ενδεχόμενο και νέων προσλήψεων.
– Έχετε κατηγορηθεί ότι με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ προχωράτε στην παραχώρηση σε ιδιώτες του πολυτιμότερου δημόσιου αγαθού, του νερού. Το κράτος τελικά τι θα παραχωρήσει στους ιδιώτες;
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν παραχωρείται το νερό σε ιδιώτες. Το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό στην πλήρη κυριότητα του ελληνικού κράτους. Παραχωρούνται σε ιδιώτες οι υπηρεσίες ύδρευσης: η επεξεργασία, η μεταφορά και η διάθεση του νερού. Τόσο το νερό όσο και οι υποδομές (πηγές, δίκτυα, αντλιοστάσια, κέντρα επεξεργασίας) παραμένουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Ακόμη και οι επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει ο ιδιώτης θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου. Επιπλέον, με το νέο καθεστώς ο έλεγχος και η ρύθμιση της αγοράς περιέρχονται στην ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή. Πρέπει να πούμε ότι το κράτος πουλάει στην ΕΥΑΘ σε ελάχιστη τιμή. Αυτό που πληρώνουμε στην εταιρεία ύδρευσης αντιπροσωπεύει το κόστος τού να έχουμε αδιάλειπτα καθαρό νερό, υψηλής ποιότητας μέχρι και το τελευταίο σημείο της περιοχής κάλυψης και, τέλος, να διασφαλίζεται ότι αυτά γίνονται με έναν περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο.
– Ωστόσο, είναι λογικό ότι ο ιδιώτης επενδυτής θα επιδιώξει να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του. Κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο αυξάνοντας τα τιμολόγια.
Δεν είναι αληθές αυτό. Αντιθέτως, επ’ ευκαιρία της ιδιωτικοποίησης τα τιμολόγια της ύδρευσης θα καθορίζονται -για πρώτη φορά- με έναν απόλυτα ξεκάθαρο μηχανισμό που καταρτίζει η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων και ο οποίος θα περιλαμβάνεται στη σύμβαση που συνάπτει η εταιρεία με το κράτος. Ηδη, μάλιστα, το πλαίσιο τιμών που έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών είναι χαμηλότερο από τα σημερινά επίπεδα. Επίσης, δεν είναι ακριβές ότι ο ιδιώτης μπορεί να αυξήσει τα κέρδη του μόνο μέσα από τις τιμές. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της αποδοτικότητας του δικτύου, για παράδειγμα, μέσω μείωσης των διαρροών και των απωλειών του. Ενα σημαντικό ποσοστό, όμως, από αυτό το όφελος θα επιστρέφει στον καταναλωτή μέσω μείωσης των τιμολογίων. Αν η ΕΥΑΘ προσεγγίσει τα αντίστοιχα επίπεδα ευρωπαϊκών πόλεων, θα ωφεληθούμε όλοι. Αν δείτε τα τιμολόγια σε μια σειρά από ευρωπαϊκές πόλεις, θα διαπιστώσετε ότι μεταξύ των φθηνότερων περιλαμβάνονται και πολλές με ιδιωτικές εταιρείες ύδρευσης, ενώ στον αντίποδα υπάρχουν πόλεις με δημοτικές εταιρείες, π.χ. στη Γερμανία, με πολύ υψηλά τιμολόγια.