Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Στη Δικαιοσύνη ο Μιράντα για να μην «αγγίξουν» τον υπολογιστή του

Μπορεί οι βρετανικές αρχές να έκριναν «νομικά και διαδικαστικά ορθή», την κράτηση και ανάκριση του Ντέιβιντ Μιράντα, συντρόφου του δημοσιογράφου Γκλεν Γκρίνγουολντ, στο αεροδρόμιο Χίθροου, όμως ο Μιράντα με τη σειρά του προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να εμποδίσει τις βρετανικές Αρχές να «αγγίξουν» τα δεδομένα από τον υπολογιστή και τις κάρτες μνήμης που κατασχέθηκαν.

Κατά την εννιάωρη κράτησή του την περασμένη Κυριακή στο αεροδρόμιο Χίθροου, η Σκότλαντ Γιαρντ κατέσχεσε τον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή του και τις κάρτες μνήμης που είχε μαζί του.

Έτσι, η δικηγόρος του Γκουέντολιν Μόργκαν, δήλωσε πως ο πελάτης της ζητεί από τη Δικαιοσύνη να εξετάσει τη νομική βάση της κράτησης στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, ενώ παράλληλα θέλει διαβεβαιώσεις από τις Αρχές πως δεν θα εξετάσουν πριν γίνει αυτό το υλικό που κατέσχεσαν κατά την ανάκρισή του.

Ο Μιράντα, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, κρατήθηκε με βάση το άρθρο 7 του Αντιτρομοκρατικού Νόμου του 2000 που επιτρέπει στην αστυνομία να σταματά και να ανακρίνει ταξιδιώτες σε λιμάνια και αεροδρόμια ώστε να διαπιστωθεί εάν εμπλέκονται στην προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών.

Η εφημερίδα Guardian, την ίδια στιγμή, διαμαρτυρήθηκε έντονα για την κράτηση και ανάκριση του Μιράντα και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τις βρετανικές αρχές, ενώ το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας ζήτησε από τις αρχές να εξηγήσουν πώς δικαιολογούν την επίκληση του άρθρου 7 στην περίπτωση του Μιράντα, ενώ ακτιβιστές κατηγόρησαν τη βρετανική κυβέρνηση για παρενόχληση όσων σχετίζονται με τον Σνόουντεν.

Διευθυντής Guardian: Μας απειλούσαν με δικαστική δίωξη

«Ο Ντέιβιντ Μιράντα προσέφυγε στη Δικαιοσύνη σχετικά με το υλικό που κατασχέθηκε κατά την ανάκρισή του στο Χίθροου και σχετικά με τη μεταχείριση που του επιφυλάχθηκε», είπε ο διευθυντής της Guardian, Άλαν Ράσμπριτζερ, στο BBC, προσθέτοντας πως «θέλει να ανακτήσει αυτό το υλικό και δεν θέλει να αντιγραφεί». Να σημειωθεί πως η Guardian, είναι η βρετανική εφημερίδα που αποκάλυψε την έκταση του συστήματος παρακολουθήσεων των ΗΠΑ βάσει των εγγράφων που της προμήθευσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλος της NSA ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία.

Ο Ράσμπριτζερ αποκάλυψε επίσης την Τρίτη ότι οι βρετανικές Αρχές εξανάγκασαν την εφημερίδα να καταστρέψει υλικό που είχε διαρρεύσει το «βαθύ λαρύγγι» της NSA, απειλώντας παράλληλα την εφημερίδα με δικαστική δίωξη για τις δημοσιεύσεις σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Να σημειωθεί πως ο Μιράντα είναι ο σύντροφος του δημοσιογράφου Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος είναι η επαφή του Σνόουντεν στη βρετανική εφημερίδα. Τέλος, σε άρθρο του Guardian επισημαίνεται πως ο Ντέιβιντ Μιράντα «δεν είναι δημοσιογράφος, αλλά διαδραματίζει πολύτιμο ρόλο βοηθώντας το σύντροφό του στη δημοσιογραφική δουλειά του».

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ