Πληροφορίες για δεκάδες ανθρώπινα θύματα, την Τετάρτη, στη Συρία. Οι ίδιες πηγές μιλούν για χρήση χημικών όπλων, κάτι που είναι πιθανό να υποχρεώσει τη διεθνή κοινότητα να βγει από το ρόλο του θεατή που κρατά έως τώρα.
Όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία (Reuters, BBC κ.ά.) που επικαλούνται μέλη της Αντιπολίτευσης, κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν το πρωί της Τετάρτης επιθέσεις με χημικά όπλα, στα προάστια της Δαμασκού.
Αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, κυρίως άμαχοι.
Ακτιβιστές «ανέβασαν» στο YouTube πλάνα που δείχνουν πολλούς ανθρώπους να δέχονται τις πρώτες βοήθειες σε αυτοσχέδια νοσοκομεία.
Την περασμένη Κυριακή, 18 Αυγούστου, ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ έφθασε για να εξετάσει προηγούμενες καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων.
Δεν είναι σαφές εάν οι επιθεωρητές θα εξετάσουν και τις σημερινές καταγγελίες.
Ωστόσο, σίγουρα θα ερευνήσουν τρεις περιοχές, όπως στη βόρεια πόλη Καν αλ-Ασάλ, όπου περίπου 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο Μάρτιο.
Τόσο οι αντικαθεστωτικοί ισλαμιστές αντάρτες όσο και οι ένοπλες δυνάμεις που προς το παρόν είναι πιστές στον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, αλληλοκατηγορούνται για χρήση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Αν και είναι δύσκολο να αποδειχτεί ποιά πλευρά ευθύνεται, πιστεύεται ευρέως ότι η Συρία διαθέτει μεγάλα αποθέματα των θανατηφόρων αερίων μουστάρδας και σαρίν που παραλύουν το ανθρώπινο νευρικό σύστημα.
Ως νευροτοξικά όπλα, έχουν ταξινομηθεί στην κατηγορία «Όπλα Μαζικής Καταστροφής» βάσει της απόφασης 687 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Έτσι, η αποθήκευσή τους είναι απαγορευμένη από την Συνθήκη Χημικών Όπλων του 1993.