Σάββατο Ιανουάριος 11 2025

Έκλεισε το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας από τη Κυβέρνηση

Όλα έχουν πάρει το δρόμο τους και η αποφασισμένη Κυβέρνηση στο θέμα της διαθεσιμότητας δεν κάνει βήμα πίσω, με την αντίστροφη μέτρηση για 8.100 υπαλλήλους να έχει ήδη ξεκινήσει!

Καθαρίστριες, φύλακες, βοηθητικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί υπάλληλοι έχουν τεθεί στην πρώτη γραμμή της διαθεσιμότητας με βάση την αξιολόγηση των οργανογραμμάτων των υπουργείων.

Στην πλειονότητά τους, σύμφωνα με τα «Νέα», οι υπάλληλοι είναι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ προτάσσονται οι υπάλληλοι που έχουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα με δύο μεθόδους:

Α. Με την κατάργηση ολόκληρου κλάδου εργαζομένων σε ένα υπουργείο ή σε έναν φορέα.

Β. Με μερική κατάργηση οργανικών θέσεων από έναν κλάδο εργαζομένων.

Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα καταργούνται οι οργανικές θέσεις ανά υπουργείο και εποπτευόμενο φορέα και κατόπιν θα ξεκινήσει, όπου χρειάζεται, η αξιολόγηση του προσωπικού προκειμένου μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί οι λίστες με τα «ονοματεπώνυμα» των εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Προγραμματισμός

 Στον προγραμματισμό της κυβέρνησης έχουν προβλεφθεί 9.241 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, δηλαδή 1.141 περισσότεροι από τον στόχο που είναι 8.100 υπάλληλοι, για να αντιμετωπιστούν τυχόν αστοχίες κατά τη διάρκεια της εφαρμογής.

Ποιοι φεύγουν και από πού

 Υπουργείο Υγείας 1.735 άτομα

Γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι από 13 νοσοκομεία. 7 εργαζόμενοι από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, 181 από την Πολυκλινική και 189 από το παράρτημά της, 233 από το Σισμανόγλειο, 300 από το «Φλέμιγκ», 154 από το Κωνσταντινοπούλειο, 176 από το Νοσ. Πατησίων, 29 από το Σπηλιοπούλειο, 20 από το Ινστιτούτο Ερευνας Νοσημάτων Θώρακα, 270 από το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, 61 από το Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης, 38 από το ειδικό Παθήσεων Θεσσαλονίκης, 7 από το Αφροδίσιων Νοσημάτων Θεσσαλονίκης και 170 από το «Παναγία Θεσσαλονίκης»

Υπουργείο Εσωτερικών 3.000 Δημοτικοί αστυνόμοι

Παιδείας, 1.500 άτομα, κυρίως διοικητικό προσωπικό μόνιμου και αορίστου χρόνου από ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σε διαθεσιμότητα θα τεθεί προσωπικό ΕΤΕΠ και ΕΔΙΠ.

Υποδομών και Μεταφορών – 758 υπάλληλοι – 330 υπάλληλοι του ταμείου αποκατάστασης σεισμοπλήκτων,128 άτομα από το διοικητικό προσωπικό της ΓΓ Δημοσίων Έργων, αλλά και 300 υπάλληλοι της ΥΠΑ.

Υπουργείο Εργασίας – 618 συνολικά άτομα – 20 από την κεντρική διοίκηση, 211 από το ΙΚΑ, 263 από τον ΟΑΕΔ, 20 από τον ΟΓΑ και 29 από το ΕΤΕΑ.

Υπουργείο Πολιτισμού – 250 άτομα – 125 από την Κεντρική υπηρεσία, 15 από ΝΠΔΔ και 110 από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Υπουργείο Οικονομικών – 485 άτομα – καταργείται ο κλάδος της καθαριότητας και έτσι βγαίνουν σε διαθεσιμότητα 485 καθαρίστριες με σχέση αορίστου χρόνου 4ωρης απασχόλησης.

Υπουργείου Τουρισμού – 138 υπάλληλοι – Οι 40 είναι διοικητικών καθηκόντων και βοηθητικών ειδικοτήτων από την κεντρική υπηρεσία και 98 από τον EOT

Υπουργείο Δικαιοσύνης – 38 άτομα – καθαρίστριες, φύλακες και επιμελητές θα βγουν σε διαθεσιμότητα

Υπουργείο Ναυτιλίας – 48 άτομα – 22 διοικητικοί υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας και 26 ΓΓ Αιγαίου θα βγουν σε διαθεσιμότητα

Υπουργείο Εξωτερικών – 10 άτομα θα βγουν σε διαθεσιμότητα. Πρόκειται για υπαλλήλους που υπηρετούν ως διοικητικό προσωπικό στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας – 410 άτομα – θα βγουν σε διαθεσιμότητα 290 τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό και 120 μόνιμοι διοικητικών και τεχνικών ειδικοτήτων

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – 131 άτομα θα βρεθούν εκτός δημοσίου. Πρόκειται για 59 μόνιμους και 52 εργαζόμενους με σύμβαση αορίστου χρόνου διοικητικών και βοηθητικών ειδικοτήτων από την κεντρική υπηρεσία, τον ΕΦΕΤ, το Μπενάκειο και το ΙΓΕ.

 

Μητσοτάκης: Απολύθηκαν 226 επίορκοι -Η κινητικότητα να πάρει μόνιμο χαρακτήρα

Ο κ. Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή του Mega, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το δεύτερο κύμα κινητικότητας, υποστηρίζοντας πως «είναι κάτι το οποίο θα το δούμε. Δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε βεβιασμένες κινήσεις. Είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσουμε σε ένα μήνα», ενώ μιλώντας για την διαδικασία της κινητικότητας, την χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντική και επεσήμανε πως πρέπει να πάρει έναν μόνιμο χαρακτήρα με αξιοκρατικά ωστόσο κριτήρια.

Στη συνέχεια, διαχώρισε τις απολύσεις στο Δημόσιο από την διαδικασία της κινητικότητας, τονίζοντας πως το ποσοστό απολύσεων που θα προέλθει από την δεξαμενή της κινητικότητας, θα είναι πολύ μικρό. Οπως υπογράμμισε, οι απολύσεις θα προέλθουν παράλληλα και από τους πειθαρχικούς ελέγχους επίορκων υπαλλήλων, αλλά και από συμβασιούχους του Δημοσίου και των ΟΤΑ των οποίων οι υποθέσεις βρίσκονται στα δικαστήρια και οι ίδιοι παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές.

Ο υπουργός γνωστοποίησε παράλληλα, πως από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι τον Ιούλιο του 2013 έχουν δει την «πόρτα» της εξόδου από το Δημόσιο 226 υπάλληλοι μετά από πειθαρχικό έλεγχο, αριθμός που κατά τον κ. Μητσοτάκη θα αυξηθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του έτους και ζήτησε τη βοήθεια των ίδιων των υπαλλήλων, ώστε να απομακρυνθούν από το Δημόσιο οι «κοπανατζήδες»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ