Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Κυπριακό ΥΠΕΞ: Οι Βρετανοί δεν θα ζητήσουν άδεια για τις βάσεις, θα μας ενημερώσουν

Την πεποίθηση ότι η βρετανική Κυβέρνηση δεν θα αιφνιδιάσει την Κύπρο στο θέμα της χρήσης των βάσεων για την πιθανή επέμβαση στη Συρία, εξέφρασε μιλώντας σε συνεργάτη του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου ITV ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

«Οι Βρετανοί δεν θα ζητήσουν άδεια (για τη χρήση των βάσεων), αλλά σίγουρα θα μας ενημερώσουν και θα διαβουλευθούν μαζί μας», δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

Πρόσθεσε ότι χθες είχε συνάντηση με το Βρετανό πρέσβη, με τον οποίο συμφώνησε ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί από τη βρετανική πλευρά.

Σε ερώτηση αν η χρήση των βάσεων θα δημιουργούσε κινδύνους για την Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το στοιχείο του κινδύνου ιδίως όταν κάποιοι από τους εμπλεκόμενους στη διένεξη – που είναι πολύ ευρύτερη από τα όρια της Συρίας – κατέχουν βαλλιστικούς πυραύλους.

«Πρόκειται όμως για πολύ υποθετική ερώτηση και για μια απομακρυσμένη πιθανότητα. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για στρατιωτική δράση.

Είμαι σίγουρος ότι όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών των Ηνωμένων Εθνών αν και γνωρίζουμε ότι τα αποτελέσματα δε θα είναι τόσο πειστικά όσο αν οι έρευνες είχαν πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα», πρόσθεσε ο Υπουργός.

Σημείωσε ότι ακόμα δεν έχει απαντηθεί και το ερώτημα τι είδους στρατιωτική δράση θα αναληφθεί και από πού.

«Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι χερσαίες βάσεις όπως στην Κύπρο δεν θα είναι απαραίτητες για τις από αέρος επιχειρήσεις – πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν για υποβοηθητικούς σκοπούς», κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ