Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Spiegel: Η ελληνική κρίση «τραυματίζει» την προεκλογική εκστρατεία της Μέρκελ

Την άποψη πως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενδέχεται να πλήξει ανεπανόρθωτα την προεκλογική εκστρατεία της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ διατυπώνει σε άρθρο του το Spiegel. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «από τη στιγμή που η Καγκελάριος αναγκάστηκε πρόσφατα να παραδεχτεί πως η Ελλάδα ίσως και να χρειαστεί κι άλλο ένα πακέτο διάσωσης, αυτό ενδέχεται να «τραυματίσει» τη φήμη της ως μιας ικανού μάνατζερ κρίσεων, ενόψει των επικείμενων γερμανικών εκλογών».

«Για μια ακόμη φορά, η Μέρκελ αναγκάστηκε να επωμιστεί τον αντιδημοφιλή ρόλο που είχε όλον αυτόν τον καιρό της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης: του να ξεπερνάει διαρκώς τις κόκκινες διαχωριστικές γραμμές», επισημαίνει το Spiegel, προσθέτοντας πως «η Καγκελάριος αρχικά είπε πως η Γερμανία δεν θα στείλει στην Ελλάδα ούτε ένα σεντ ως οικονομική βοήθεια. Μετά, διαβεβαίωσε τους Γερμανούς πως τα χρήματα για την διάσωση της ευρωζώνης θα ήταν προσωρινά. Στο τέλος αρνήθηκε πως η Ελλάδα θα δεχτεί κι ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης. Κάθε φορά, αναγκαζόταν να αθετεί τις κατά καιρούς υποσχέσεις της και κάθε φορά το ποσό που η Γερμανία αναγκαζόταν να δίνει ως υποστήριξη του μηχανισμού διάσωσης ήταν ολοένα και μεγαλύτερο».

Όλον αυτόν τον καιρό, το κόμμα της Μέρκελ, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), απέφευγαν οποιαδήποτε αναφορά στην Ελλάδα και όταν αναγκάζονταν να απαντήσουν, περιορίζονταν σε ασάφειες και ανακολουθίες μόλις πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως ίσως και να υπάρξει κι ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για τη χώρα μας, «σπάζοντας» ουσιαστικά τον όρκο σιωπής που επικρατούσε μέσα στο κόμμα του σχετικά με το ζήτημα αυτό. Πλέον όμως, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) απαιτούν από την κυβέρνηση να ανοίξει όλα της τα χαρτιά σε σχέση με την Ελλάδα και το τι πρόκειται να συμβεί την επομένη των εκλογών.

«Η κυβέρνηση της Μέρκελ αποκαλύπτει την αλήθεια σε μικρά κομμάτια κάθε φορά. Δεν υπάρχει καμία ηγεσία, καμία καθαρότητα και καμία φιλαλήθεια», τόνισε ο υποψήφιος του SPD για την Καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ, ενώ ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συμπλήρωσε πως «τουλάχιστον, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ειχε το κουράγιο να πει την αλήθεια», χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την τακτική των Χριστιανοδημοκρατών ως «απόπειρα εξαπάτησης των Γερμανών ψηφοφόρων».

«Η διατήρηση της εικόνας της Καγκελαρίου ως μιας ικανής διαχειρίστριας κρίσεων είναι κομβικής σημασίας για την επανεκλογή της Μέρκελ. Αν αυτή η εικόνα της «τραυματιστεί», τότε πολλοί αναλυτές θεωρούν πως οι ψηφοφόροι δεν θα έχουν απολύτως κανέναν λόγο να την επανεκλέξουν στον θώκο της Καγκελαρίας», καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.

Η Μέρκελ, με τη σειρά της, προσπαθεί να ξεφορτωθεί την «καυτή πατάτα» και ρίχνει τις ευθύνες για το χάος που έχει προκληθεί στις χώρες-μέλη του ευρώ στον προκάτοχό της, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

«Ο καγκελάριος Σρέντερ δέχτηκε την Ελλάδα στο ευρώ και αποδυνάμωσε το Σύμφωνο Σταθερότητας. Και οι δύο αποφάσεις ήταν θεμελιωδώς λανθασμένες και αποτέλεσαν αφετηρία για τα σημερινά μας προβλήματα. Η Ελλάδα δεν έπρεπε ποτέ να μπει στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας σε μια προ ημερών προεκλογική συγκέντρωση στη γερμανική πόλη Ρέντσμπουργκ, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αναστρέψει το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί εναντίον της από τις επιθέσεις του SPD.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ