Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Κινητοποιήσεις… διαρκείας στην Υγεία

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο χώρο της Υγείας, ύστερα από τις μαζικές μετακινήσεις προσωπικού και τις αλλαγές που κάνει ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Καθώς φαίνεται, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας είναι αποφασισμένοι να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις μακράς διαρκείας, έως ότου ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Το στίγμα έδωσαν χθες και πάλι οι εργαζόμενοι στο «Αγία Βαρβάρα», που προχώρησαν για άλλη μια φορά σε κατάληψη της εισόδου, των γραφείων διοίκησης και των εξωτερικών ιατρείων του νοσηλευτικού ιδρύματος. Η μέρα δεν επελέγη τυχαία, καθώς χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία της κινητικότητας στο νοσοκομείο, ενώ τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να γίνει και η επίδοση όλων των διαπιστωτικών πράξεων στους εργαζομένους που μετακινούνται.

Συνολικά μετακινούνται 256 εργαζόμενοι (στην πλειονότητά τους θα μετακινηθούν στο Νοσοκομείο της Νίκαιας), ενώ άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής του «Αγία Βαρβάρα», οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 30 Δεκεμβρίου.

 

Στο «Αγία Βαρβάρα»

Σε αυτή τη φάση θα παραμείνουν στο νοσοκομείο τα εξωτερικά ιατρεία και τα 28 κρεβάτια της Παθολογικής Κλινικής, το Τμήμα Τεχνητού Νεφρού και τα εργαστήρια. Στη μελλοντική χρήση του νοσοκομείου θα λειτουργήσει Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας και Μονάδα Τελικού Σταδίου.

Σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» καταγγέλλουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «κρύβει από τους πολίτες την πραγματικότητα, πως το νοσοκομείο κλείνει και τη θέση του παίρνει ένας νέος φορέας ο οποίος θα αποτελείται από πρωινά και απογευματινά ιατρεία, μία Παθολογική Κλινική και μία Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Από 148 κλίνες παραμένουν μόνο 28 και από 395 εργαζομένους παραμένουν μόνο 85».

Πάντως, αυτή την εβδομάδα θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά από το προσωπικό ασφαλείας στο ΕΣΥ, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει κηρύξει μπαράζ κινητοποιήσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι νοσοκομειακοί γιατροί, που ξεκινούν παράλληλο αγώνα για όλες τις καταστροφικές, όπως λένε, αλλαγές στον τομέα της Υγείας.

Για αύριο, Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας για τα νοσοκομεία, την Πρόνοια, το ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας από τις 11.00 π.μ. έως τις 15.00.

Στις 11.30 π.μ. της ίδιας μέρας προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ για την περιφέρεια έξω από τα γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών.

Επίσης, σήμερα η ΠΟΕΔΗΝ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και οργανώνει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11.30 π.μ., διαμαρτυρόμενη για τη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Τομέα Ψυχικής Υγείας και της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, την υποχρηματοδότηση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και τις διαθεσιμότητες-απολύσεις των υγειονομικών.

Στο μεταξύ, και η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) προχωρά σε σειρά κινητοποιήσεων για να ανακόψει τα σχέδια της κυβέρνησης για ισοπέδωση του δημοσίου τομέα της Υγείας, όπως σημειώνει.

 

Ειδικότερα:

1 Συμμετέχει στις συγκρούσεις ανατροπής της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής και οργανώνει το μπλοκ των νοσοκομειακών γιατρών στις διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ και στην πορεία των συνδικάτων το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη.

2 Συμμετέχει στη 48ωρη απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 18 και 19 Σεπτέμβρη και στην εβδομάδα δράσης απεργιακών και αγωνιστικών κινητοποιήσεων από τη Δευτέρα 16 έως την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013.

3 Συντονίζει την απεργιακή δράση της με την ΠΟΕΔΗΝ, την ΟΛΜΕ, τις άλλες Ομοσπονδίες και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία.

4 Πραγματοποιεί στάση εργασίας από κοινού με την ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη από τις 11.00 π.μ. έως τις 15.00. Στις 11.30 π.μ. της ίδιας μέρας πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ για την περιφέρεια έξω από τα γραφεία των Υγειονομικών Περιφερειών.

5 Συμμετέχει στην εκδήλωση-συναυλία που διοργανώνει η Ε.Ν.Ι.Θ. και άλλοι φορείς στην Καλαμαριά την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη για τη διάσωση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης «Παναγιά», «Λοιμωδών», «Δερματικών Νόσων».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ