Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025

Φουκουσίμα: 360 εκατ. ευρώ για φράγμα γύρω από τον πυρηνικό σταθμό

spot_img

H ιαπωνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε σήμερα να επιλύσει το πρόβλημα της διαρροής ραδιενεργού ύδατος από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα επενδύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ένα σχέδιο για τη δημιουργία φράγματος γύρω από τον σταθμό.

«Ας μην τ΄αφήνουμε όλα στα χέρια της εταιρίας Tepco», «ας αντιμετωπίσουμε συλλογικά την κατάσταση», «ας λάβουμε ριζικά μέτρα»: οι λέξεις δεν ήταν σήμερα αρκετές για τους υπουργούς που ήθελαν να διακηρύξουν ότι η κυβέρνηση τελικά συνειδητοποίησε την καταστροφική κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο που επλήγη από το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 και αποφάσισε να αναλάβει επειγόντως δράση.

Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο για την επίλυση του προβλήματος του ραδιενεργού νερού που έχει εισχωρήσει στις εγκαταστάσεις και το οποίο δεν είναι σε θέση να διευθετήσει μόνη της η διαχειρίστρια εταιρία.

«Υπολογίσαμε σε 47 δισεκατομμύρια γεν (360 εκατομμύρια ευρώ) το ποσό που απαιτείται», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίγκε Σούγκα. «Θέλουμε να λάβουμε ισχυρά μέτρα για να λύσουμε ριζικά τα προβλήματα στη Φουκουσίμα», τόνισε.

«Δεν θα αφήσουμε στην Tepco τη διευθέτηση όλων των προβλημάτων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικής Ανάκαμψης Ακίρα Αμάρι.

Τα νέα μέτρα επικυρώθηκαν σήμερα σε συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσης για το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα στην οποία προήδρευσε ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε.

«Η κυβέρνηση θα ενώσει τις δυνάμεις της για να αντιμετωπίσει την κατάσταση»

«Όλος ο κόσμος διερωτάται αν η Ιαπωνία θα καταφέρει ή όχι να αποσυναρμολογήσει το εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι. Η κυβέρνηση θα ενώσει τις δυνάμεις της για να αντιμετωπίσει την κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης που είναι ένθερμος υποστηρικτής της πυρηνικής ενέργειας.

Εδώ και εβδομάδες, δεν περνά ούτε μια ημέρα που η Tepco να μην ανακοινώνει μια διαρροή, μια υποψία διαρροής, έναν κίνδυνο διαρροής. Το νερό τρέχει παντού (στα υπόγεια, στις δεξαμενές, στους αγωγούς) και τίποτε δεν επιτρέπει ακόμη να σταματήσει η εκροή του στη θάλασσα.

To εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσι έχει περί τους 400.000 τόνους νερού γεμάτου από καίσιο, στρόντιο, τρίτιο και άλλες ραδιενεργές ουσίες, που είναι θαμμένο στο υπέδαφος ή αποθηκευμένο σε χίλιες ειδικές δεξαμενές που τοποθετήθηκαν πολύ γρήγορα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο όγκος αυτός αυξάνεται κατά 400 τόνους καθημερινά, λόγω της ανάγκης της συνέχισης της ψύξης των αντιδραστήρων, ενώ 300 τόνοι ρέουν καθημερινά στον γειτονικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Τα δύο τρίτα των δημοσίων πόρων που θα επενδυθούν εκ νέου θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός φράγματος, διοχετεύοντας στο έδαφος μια ειδική ουσία για την πήξη των ραδιενεργών υλικών προκειμένου να σταματήσει η διαρροή τους στη θάλασσα.

Το υπόλοιπο ποσό θα χορηγηθεί για τη διάθεση πρόσθετων μέσων απορρύπανσης του νερού που παραμένει αποθηκευμένο στις δεξαμενές, των οποίων η αξιοπιστία είναι αμφίβολη.

Πρόσφατα από μια από τις δεξαμενές διέρρευσαν 300 τόνοι άκρως ραδιενεργού υγρού, εκ των οποίων ένα μέρος διέρρευσε στον ωκεανό, ένα συμβάν που χαρακτήρισε «σοβαρό» η ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια.

Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται τη στιγμή που το Τόκιο φοβάται πως η υπόθεση αυτή θα επηρεάσει αρνητικά στην υποψηφιότητά του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, των οποίων η πόλη υποδοχής θα οριστεί το Σάββατο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ