Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

«Ασπίδα» για το διαβήτη η κατανάλωση φρούτων

Όπως αναφέρεται σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων, ιδιαίτερα βατόμουρων, σταφυλιών και μήλων, συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό για μικρότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη η οποία εξετάζει τα αποτελέσματα συγκεκριμένων φρούτων στον κίνδυνο του διαβήτη.

Όπως δηλώνει ο Καθηγητής του τμήματος διατροφής Qi Sun, “Ενώ τα φρούτα συνιστώνται σαν ένα μέτρο για την πρόληψη του διαβήτη, οι προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ανάμεικτα αποτελέσματα για την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων. Τα ευρήματά μας, που παρέχουν νέες ενδείξεις που δείχνουν ότι ορισμένα φρούτα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά και την μείωση του κίνδυνου για διαβήτη”

Οι ερευνητές, εξέτασαν δεδομένα μεταξύ των ετών 1984 και 2008 από 187.382 συμμετέχοντες από τρεις μεγάλες μελέτες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 12.198 άτομα (6,5%) εμφάνισαν διαβήτη κατά τη διάρκεια της μελέτης. Οι ερευνητές εξέτασαν τη συνολική κατανάλωση φρούτων καθώς και την κατανάλωση συγκεκριμένων φρούτων.

Τα άτομα τα οποία κάθε εβδομάδα είχαν τουλάχιστον δύο μερίδες από ολόκληρα φρούτα- ιδιαίτερα βατόμουρα, σταφύλια και μήλα-μείωσαν τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, μέχρι ποσοστό 23%, σε σύγκριση με εκείνους οι οποίοι έτρωγαν λιγότερο από μια μερίδα τον μήνα. Αντιθέτως, εκείνοι οι οποίοι έπιναν ένα ή περισσότερα ποτήρια χυμό κάθε μέρα, αύξαναν τον κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 μέχρι ποσοστό 21%.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι, εάν άλλαζαν τα τρία ποτήρια χυμού φρούτων την εβδομάδα, με ολόκληρα φρούτα έχει σαν αποτέλεσμα μείωση κατά 7% του κινδύνου διαβήτη. Η διαφορά μεταξύ ολόκληρων φρούτων και χυμών, οφείλεται στο ότι οι υδατάνθρακες που υπάρχουν στο χυμό περνούν πιο γρήγορα μέσω του πεπτικού συστήματος, από ότι το φρούτο το οποίο περιέχει άφθονες ίνες.

 

 

Πηγή: ygeiaonline.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ